Najzdravšia zelenina chráni pred gastritídou, vredmi a rakovinou žalúdka. Poznáte ju?

Brokolica je  považovaná za jednu z najzdravších zelenín. Obsahuje vysoký podiel  vitamínu C, ktorého v sto gramoch obsahuje až 110 miligramov.  Ak hľadáte brokolicu s najvyšším obsahom vitamínu C, musíme sa poobzerať po najtmavších kúskoch –  čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac céčka a betakaroténu.

Brokolica má mnoho výhod:

  • znižuje riziko cievnych ochorení,
  • mŕtvice
  • šedého zákalu
  • chráni pred vredmi a baktériou helikobakter pylori
  • a dokonca rakoviny
  • pri prekyslení organizmu
  • pri liečbe osteoporózy
  • pri ochorení pečene
  • pri ochorení žlčníka
  • pri ochorení žalúdka
  • a aj obličiek
  • zaháňa taktiež stres a nervozitu
  • vďaka obsahu kyseliny listovej  je vhodná pre tehotné ženy, na koľko redukuje riziko vzniku závažnej zdravotnej poruchy v období prenatálneho vývoja – ráštepu. 
  • podporuje tvorbu kolagénu v pokožke vďaka vysokému obsahu vit.C a síranom

Brokolica je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie najmä skupiny vitamínov B, C, E a provitamín A. Z minerálov ponúka brokolica najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor.

Brokolica zmierňuje infekciu pylori, chráni pred vredmi a rakovinou žalúdka

Yellow broccoli on a white background

Brokolica a jej klíčky obsahujú chemickú látku sulforafan, ktorá zabíja helikobaktériu pylori. Tá je zodpovedná za vznik peptických vredov a väčšiny druhov gastritídnej rakoviny. Potvrdil to výskum vedený na Univerzite medicíny Johna Hopkinsa.

V USA má približne 50% ľudí nad 50 rokov diagnostikovanú helikobaktériu pylori, ktorá nie vždy spôsobuje vredy, prináša však zvýšené riziko vzniku rakoviny žalúdka a iných ťažkostí ako gastritída, ochorenie pažeráka či narušené trávenie kyselín.

Vedci z Hopkinsovej univerzity zistili, že sulforafan efektívne zabíja baktériu pylori bez ohľadu na to, či sa nachádza vo vnútri alebo vonku buniek žalúdočných stien a aj napriek tomu, že je odolná voči bežným antibiotikám.

 

Praktické tipy

Surová brokolica je plná živín, ľahko sparená či osmažená však lepšie uvoľní svoj nutričný obsah. Nasledovné spôsoby prípravy sú výborné, pokiaľ z nej chcete získať čo najviac:

  • Brokolicu ľahko sparte a postriekajte citrónovou šťavou a posypte sezamovými semienkami.
  • Zmixujte uvarenú brokolicu, karfiol a inú sezónnu zeleninu a získate tak jednoduchú a vynikajúcu polievku.
  • Ľahko sparenú brokolicu posypte strúhaným syrom a krátko ugrilujte.

Výsledky výskumu

Výsledky laboratórnych testov ukázali, že sulforafan dokáže zabiť 3 kmeňové a 45 klinicky izolovaných baktérií pylori. Jednoduchý krvný test identifikuje infekciu spôsobenú touto baktériou, avšak jej vyhubenie je obtiažne, pretože si vypestovala odolnosť voči bežným antibiotikám. Baktéria sa tiež dokáže skrývať vo vnútri buniek, ktoré tvoria žalúdočné steny, a je tak v bezpečí pred pôsobením týchto liečív. Sulforafan efektívne zabíja baktériu pylori bez ohľadu na to, či sa nachádza vo vnútri alebo vonku buniek žalúdočných stien.

Aké množstvo sulforafanu bolo potrebné pre dosiahnutie týchto výsledkov? Podľa Jeda Faheya, jednoho z hlavných vedcov, je toto množstvo dosiahnuteľné obyčajnou konzumáciou brokolice a brokolicových klíčkov.

Dávnejšia štúdia vedená doktorom Paulom Talalayom a publikovaná v periodiku Svetovo najzdravšie potraviny ukázala, že sulforafan ochránil myši vystavené silnému karcinogénu pred vznikom žalúdočných tumorov. Táto reakcia bola spôsobená schopnosťou sulforafanu chrániť antioxidačné enzýmy v pečeni, čím sa karcinogény zablokovali a zmenili na formu ľahko vylúčiteľnú z tela.

Vedci sú presvedčení, že duálna schopnosť sulforafanu potláčať helikobakteriálne infekcie a blokovať tvorbu žalúdočných tumorov prinesie pri správnej výžive nádej pri snahe ochrániť ľudí pred rakovinou žalúdka.

Brokolica a jej výhonky môžu priniesť obrovské benefity krajinám tretieho sveta, kde sa baktéria pylori prudko vyvíja a distribúcia antibiotík je nákladná, nedostatočná a problematická. V niektorých častiach strednej a južnej Afriky s vysokou chudobou a nedostatočnými hygienickými návykmi je až 80-90% populácie nakazených helikobaktériou. A práve tu by mohla pomôcť strava obsahujúca brokolicu.

Je potrebné zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny, najmä hlúbovitej a najmä brokolice, pretože je zdravá a obsahuje sulforafan ochraňujúci telo pred rakovinou.

Mohlo by vás zaujímať:

5 NAJLEPŠÍCH TIPOV AKO SA ZBAVIŤ MARIONETOVÝCH VRÁSOK( TIAHNÚCICH SA OD KÚTIKOV ÚST PO BRADU)

7 PREKVAPIVÝCH RIEŠENÍ PRE OMLADENIE POKOŽKY KRKU

TAJOMSTVO PEVNÉHO KRKU BEZ VRÁSOK A PEVNEJ SPODNEJ KONTÚRY TVÁRE: PLOCHÝ KOŽNÝ SVAL

Foto:

<a href=’http://www.freepik.com/free-photo/yellow-broccoli-on-a-white-background_1171108.htm’>Designed by Freepik</a>

<a href=’http://www.freepik.com/free-photo/young-botanical-sprouts-vegetarian-nature_1044806.htm’>Designed by Freepik</a>