15 ajurvédskych rituálov na dobrú noc

15 ajurvédskych rituálov na dobrú noc

Dobrý spánok je kľúčom k dobrému zdraviu, patrí medzi naše základné životné potreby. Naše telo a mozog potrebujú spánok ako základnú oddychovú fázu potrebnú na zachovanie svojich funkcií. Napriek tomu ľudia všetkých vekových kategórií na celom svete trpia nedostatkom kvalitného spánku, pretože aj napriek fyzickej únave myseľ stále pracuje.

Spánok zabezpečuje regeneráciu organizmu a jeho nedostatok môže spôsobiť celý rad zdravotných problémov. Dôvodov prečo nemôžeme spať môže byť viacero, no najčastejším dôvodom je stres. Podľa Ajurvédy, pri prebytku Vata nás dobehnú ťažkostí, úzkosti, či myšlienky celého dňa a my máme problém uvoľniť sa.

Ajurvéda nám prináša tieto jednoduché rituály pred spaním, ktoré nám pomôžu relaxovať, lepšie spať a nakoniec aj lepšie žiť. 

Aký typ ste podľa Ajurvédy? Dozviete sa tu http://www.joga-ajurveda.sk/content/43-dosa-test-aky-ste-typ-podla-ajurvedy     

15 rituálov pre sladký spánok

1.  Čas vstávania a ukladania sa do postele

Ak chceme sladko zaspávať o desiatej hodine večer, prebuďme sa a vstaňme z postele najneskôr o šiestej hodine ráno. Čas pre Vata je 2-6 ráno/večer, Kapha čas je 6-10 ráno/večer a Pitta čas je 10-2 ráno/večer. Ak sa zobudíme v čase Vata, budeme cítiť viac energie. Pri zaspávaní v čase Kapha budeme sa ťažšie prebúdzať.

2. Muškátový orech

je jedným z najlepších liekov na upokojenie mysle. Táto korenina pomáha znížiť vysoké Vata v hrubom čreve a nervovom systéme, taktiež podporuje zdravý spánok.

Recept 1: Pridáme 1/8 čajovej lyžičky muškátového orecha do šálky teplého mlieka.

Tento nápoj pijeme pomaly pred spaním.

Recept 2: Zmiešame rovnaké diely ghí (prepustené maslo) a mletého muškátového orecha do pasty a potrieme si touto zmesou okolie očí a čelo pred spaním.

3. Alternatívne dýchanie

 Táto technika podporuje relaxáciu. Sadneme si na posteľ, zatvoríme oči, zatvoríme pravú nosnú dierku a nadýchneme sa cez ľavú. Zatvoríme si ľavú nosnú dierku a vydýchneme cez pravú. Potom opačne, nadýchneme sa cez pravú nosovú dierku, zatvoríme ju a vydýchneme cez ľavú nosovú dierku. Túto techniku opakujeme 10 minút. Zredukuje sa tak Vata a pomôžeme týmto vyrovnať pravú a ľavú hemisféru mozgu.

4. Ghí

Je v Ajurvéde považované za jednu z najlepších látok pre masáž, pôsobí chladiaco, upokojujúco a dodáva hydratáciu. Masírovanie s ghí pred spaním pomáha vyrovnávať Vata, tým že napomáha pri suchej pokožke a zmierňuje Pitta, pretože je chladivé a sladké.

5. Pozor na kofeín

Denne môžeme vypiť maximálne dva kofeínové nápoje, najneskôr do druhej hodiny poobede. Konzumovanie kávy alebo iných kofeínových nápojov v neskorších hodinách počas dňa ovplyvňuje naše telo a myseľ, tým že tlmí pocit únavy a ospalosti a stimuluje k ďalším výkonom. Ak potrebujeme viac energie v popoludňajších hodinách doprajme si kúsok kvalitnej čokolády alebo mätový čaj.

6. Bylinná zmes

Bylinnú zmes si vytvoríme zmiešaním rovnakého dielu prášku z tagary, valeriány lekárskej a harmančeka. Pridáme 1/4 lyžičky tejto zmesi do teplej vody a vypijeme tesne pred spaním. Tagara (Valeriana wallichi) a valeriána lekárska (Valeriana officinalis) sú Vata, tie majú upokojujúci účinok a harmanček vyrovnáva emócie.

7. Cvičenie

Vďaka aktívnemu životu si nielen vybudujeme svalovú hmotu a skrášlime svoje telo, ale zároveň posilníme srdcovú činnosť, prekrvíme a tým ozdravíme pokožku. Nájdime si športovú aktivitu, ktorá nás bude baviť. Vybrať si môžeme z množstva rôznych športov, či cvičení, dôležitá je pravidelnosť.

8. Trochu slniečka

Naše oči potrebujú prirodzené slnečné svetlo. Syntetické vnútorné osvetlenie a používanie slnečných okuliarov pletú biologické hodiny nášho tela. Naše telo chce vedieť, “Kedy by som mal spať?” Trochu slnečného svetla v skorých ranných hodinách a opäť vo večerných hodinách pomáha k orientácii nášho tela.

9. Kľudový režim

Nastavme sa do kľudového režimu, nezačíname žiadne veľké práce po západe slnka. Zapadajúce slnko je znamením, že máme prácu ukončiť. Odložíme svoju prácu jednu alebo dve hodiny pred spaním, tým dáme nášmu mozgu šancu na upokojenie a sústredenie sa na spánok. Urobíme si šálku relaxačného bylinného čaju (rumanček, sladké drievko, valeriána), vypneme všetku technológiu a oddychujeme.

10. Joga

Praktizovanie jogy je pre kvalitu nášho spánku prínosom v mnohých ohľadoch. Vďaka týmto cvikom regenerujeme ducha, nervový systém a uvoľňujeme napätie.

11. Olejová masáž nôh

Pri večernej hygiene nezabúdajme na svoje nohy, ktoré si po umytí a vysušení premasírujeme olejom. V lete používame kokosový olej s Brahmi (bylina používaná v ajurvédskej medicíne na zvýšenie vitality), v zime sezamový olej s Brahmi. Premasírujme taktiež ruky, krk a hlavu. Nášmu nervovému systému týmto dáme znamenie, že je čas ísť spať. 

12. Tma

Častou príčinou zníženej kvality spánku je prítomnosť nadmerného osvetlenia v noci, nedostatočná tma v spálni. Riešením tohto problému môžu byť tmavé závesy na oknách alebo použitie hodvábnej masky na spanie.

13. Tichý zvuk alebo biely šum

Vyskúšajme biely šum, nerušivý monotónny zvuk v pozadí pri spánku, ktorý prehluší iné zvuky, ktoré nás môžu vyrušovať pri spánku.

14. Aromaterapia

je účinná v boji proti nespavosti, pomôže nám zrelaxovať a omnoho ľahšie padnúť do ríše snov. Nakvapkajme niekoľko kvapiek čistého esenciálneho oleja na zápästie a na tretie oko.(levanduľa, harmanček modrý a bulharská ruža)

15. Zhodnoťme svoj deň

Zamerajme sa na pozitívne veci a na vecí za ktoré sme vďační. Poďakujme za všetko čo máme, čo nám bolo dopriate za celý deň. Funguje to lepšie ako počítanie ovečiek.