Parfumy v kozmetike. Sú škodlivé?

Parfumy v kozmetike? Čím ďalej tým viac sa zamýšľam nad tým čo vám ponúkam na pleť a stáva sa zo mňa stopár “škaredostí “a vyhýbanie sa im; parabénom, sulfátom a silikónom. Ale je tu jedna zložka, ktorá môže ľahko prekĺznuť vašej pozornosti a je ňou práve vôňa, čiže parfumácia.

Parfumy v kozmetike?

Vôňa, bežne uvádzaná aj ako parfum, je zmes syntetických zložiek alebo esenciálnych olejov používaných vo vašom produkte starostlivosti o pleť.

Ak je v zložkách uvedený výraz „vôňa/parfum“, bol pridaný dodatočne, aby zmenil vôňu produktu a zvyčajne predstavuje syntetickú vôňu. Môžete tiež nájsť použité esenciálne oleje, zvyčajne sú uvedené na konci zoznamu zložiek.

parfumy v kozketike

Ako pokožka reaguje na parfum, vôňu?

Vône vo vašej starostlivosti o pleť, či už syntetické parfumy alebo prírodné esenciálne oleje, dodávajú svoju vôňu prchavou reakciou. Táto reakcia takmer vždy spôsobuje senzibilizačnú reakciu na koži. Výskum dokázal, že vonné látky v produktoch starostlivosti o pleť patria medzi najčastejšie príčiny senzibilizácie a iných negatívnych kožných reakcií.


A to platí pre VŠETKY typy pleti, nielen pre citlivú alebo so sklonom k začervenaniu.

Škodia parfumy v kozmetike?

Americká akadémia dermatológie uviedla, že vonné látky sú hlavnou príčinou alergií na pokožke. Uvádza sa, že spôsobujú typy dermatitídy a vyrážok a asi 35% ľudí hlási migrény alebo dýchacie problémy.

Štúdie Environmental Working Group odhalili, že takmer 75 % všetkých vonných produktov obsahuje ftaláty. Toto riziko je spôsobené len jednou zo 4 000 možných chemikálií, ktoré by mohli byť vo vašej syntetickej vôni. Nie to, čo by ste chceli, keď si doprajete upokojujúce rozmaznávanie!

Počas používania svojej voňavej starostlivosti o pleť nemusíte na svojej pokožke vidieť žiadne začervenanie/vyrážky, ale parfum spôsobuje zápal na bunkovej úrovni a časom to uvidíte. Je to ako keby ste si nedávali opaľovací krém, keď ste mladší – po rokoch sa začnú odhaľovať slnečné škvrny, pigmentácia a iné poškodenia kože. Vitajte poškodenia pleti:(

Prečo je teda parfum,vôňa vo vašej starostlivosti o pleť?

Keď to viete, možno by ste sa čudovali pri všetkých dokázaných negatívnych účinkov vôní – prečo by ich značky stále zaraďovali do svojich produktov?

Ako ľudia si vytvárame silné spojenie s vôňami. Kozmetické spoločnosti to vedia a ovplyvňujú rozhodnutie o nákupe pridávaním vôní.

Príčinou je aj fakt, že väčšina surovín a chemikálií vo vašej starostlivosti o pleť až tak nevonia.

A čo je veľmi dôležité, keďže prírodné zložky vo vašom produkte časom degradujú, najmä v produktoch balených v dóze, tieto vône maskujú nepríjemný zápach.

My v www.antiage.sk chápeme jemnú povahu pokožky, najmä s pribúdajúcim vekom. Preto sú naše produkty Anna Brandejs aj Medik8 premyslene formulované tak, aby boli úplne bez vôní a pokiaľ je to možné aj bez esenciálnych olejov. Jemná, prirodzená vôňa našich produktov pochádza čisto zo samotných ingrediencií a ponúka jemný zážitok aj tej najcitlivejšej pokožke.

Sledujte nás na našom FB

Naše TOP produkty bez parfumácie a probiotikami