16 vecí, ktoré si nikdy nedajte na tvár!

16 vecí, ktoré by ste si nikdy nemali nanášať na svoju tvár

Minule som niečo hľadala na nete a natrafila som na článok, kde opäť raz odporúčali nejaký super produkt na chudnutie. Takisto často natrafím na mnohé triky na krásnu a žiariacu tvár, z ktorých ma ide poraziť… Naozaj! Vy veríte všetkému, čo čítate? 

Zatiaľ čo niektoré produkty môžu priniesť okamžité výsledky, čo ak sa ukáže, že vám škodia, keď ich používate dlhodobo? Ak sa teda pýtate, či je určitý produkt alebo zložka dobrá pre vašu pleť, mali by ste si prečítať tento článok. Dozviete sa všetko o tom, čomu by ste sa mali vyhýbať a prečo.

Takže poďme na to. Veci, ktorým by ste sa mali vyhnúť a nenanášať na tvár sú:

Telový krém

Keď nám dôjde náš bežný krém na tvár, telový krém sa často stáva náhradným produktom pre tvár. Avšak nemal by sa používať na jemnú pokožku tváre. Telový krém má väčšiu hustotu a je mastnejší, jeho olejná textúra môže upchávať póry pokožky a spôsobovať vznik akné. Okrem toho telové krémy často obsahujú umelé vône, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu.

Tip: Na tvár používajte iba produkty určené pre tvár, pretože sú ľahšie a väčšinou neobsahujú mastné zložky.

Cukor

Cukor je bežnou zložkou mnohých domácich peelingov na tvár. Aj keď má niekoľko úžasných exfoliačných vlastností, môže byť pre vašu pleť abrazívny. Jeho používanie môže spôsobiť podráždenie, začervenanie a vysušenie pokožky. Ak sa nepoužíva opatrne, cukor môže poškodiť vašu pleť jemnými škrabancami, ktoré spôsobujú mikrotrhliny.

Tip: Lepšiu službu urobí peeling od Medik8 s jemnými AHA kyselinami.

Horúca voda

Rovnako ako by ste horúcu vodu nemali používať na umývanie vlasov, nie je vhodná ani pre vašu tvár. Priamy kontakt horúcej vody s vašou tvárou zníži vlhkosť vašej pokožky, čím ju urobí suchou a matnou. Môže tiež spôsobiť popáleniny.

Tip: Pri tvárovej parnej terapii používajte teplú vlažnú vodu, nie horúcu. To pomôže zmäkčiť póry vašej pokožky a uvoľniť nečistoty pre lepšie čistenie. Tiež zmäkčuje čierne bodky, čím ich robí ľahšie odstrániteľné.

Citrón

Bohatý na vitamín C a je skutočne prospešný pre zdravie. Ale nanášanie surových plátkov citróna alebo citrónovej šťavy na tvár môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Psoralen, chemická zložka nachádzajúca sa v citróne, citlivým spôsobom ovplyvňuje vašu pleť na svetlo. Takže vyjsť von na slnko po použití citróna môže podráždiť vašu pleť. To môže tiež spôsobiť chemické popáleniny.

Tip: Ak potrebujete prírodný prostriedok na bielenie alebo omladenie pleti, použite plátky zemiakov alebo paradajky, ktoré sú považované za bezpečnejšie možnosti. Alebo siahnite po kvalitnom sére s vitamínom C Pure C15 od Medik8.

Zubná pasta

Zubná pasta je populárna ako domáci prostriedok na čierne bodky a vyrážky. Ale odborníci tvrdia, že použitie zubnej pasty na tvár môže viesť k popáleninám a dokonca aj k infekciám. Ak ste už predtým používali zubnú pastu na vyrážky, možno ste si všimli, že boli po použití červené. To je preto, že zubná pasta obsahuje silné zložky, ktoré môžu dráždiť vašu pleť.

Tip: Vyhnite sa používaniu zubnej pasty na tvár a radšej používajte bezpečnejšie prostriedky. Napríklad lokálna liečba akné bez vedľajších účinkov od Anna Brandejs rescue gel.

Jedlá sóda

Všestranná zložka, jedlá sóda sa používa na mnohé veci. Vzhľadom na svoju všestrannosť ste ju možno použili aj na liečbu akné. Avšak jedlá sóda je alkalická a môže narušiť pH rovnováhu vašej pokožky. Vaše pH chráni pokožku pred baktériami a infekčnými patogénmi. Ak je vaše prirodzené pH narušené, môžu sa tvoriť výrony.

Tip: Vyhnite sa používaniu jedlej sódy na tvár.

Lepidlo

Mnoho populárnych influencerov na sociálnych sieťach ukazuje svojim sledovateľom domáce prostriedky na pleť. Skoro som odpadla, ale jedným z týchto prostriedkov je aj lepidlo, ktoré sa odporúča ako odstraňovač čiernych bodiek. Šúpanie lepidla je skutočne zábavný zážitok. 😊 Ale nie je vhodné ho používať na tvár! Lepidlo môže byť toxické pre vašu pleť. Aj netoxické lepidlo môže upchávať póry vašej pokožky.

Tip: Používajte bezpečnejšie prostriedky na odstraňovanie čiernych bodiek a radšej navštívte kozmetický salón.

Tuhé mydlo

Čistíte si tvár mydlom alebo umývacím prostriedkom na telo, aby ste odstránili špinu a nadmerný olej. Avšak v tomto procese strácame aj prirodzené oleje, ktoré udržiavajú vašu pokožku hydratovanú. Tuhé mydlá odstraňujú prirodzené oleje z vašej pokožky a robia ju suchú, hrubú a dokonca aj svrbivú.

Tip: Dodržujte pokyny odborníkov na pleť a používajte jemný čistič na tvár.

Kokosový olej

Používanie kokosového oleja sa neodporúča pre ľudí s mastnou pokožkou. Kokosový olej je dobrý ako „nosič“ a používa sa v mnohých domácich prostriedkoch na vlasy a tvár. Avšak trvá mu nejaký čas, kým sa absorbuje do vašej pokožky. Ak už máte mastnú pleť, kokosový olej upchá póry vašej pokožky. To nakoniec spôsobí vznik akné.

Tip: Ak sa neviete zaobísť bez oleja na tvár, skúste použiť olivový olej v malom množstve. Alebo siahnite po kvalitnom olejovom sére, ktoré neupcháva póry.

Vlasové spreje

Tiež som tomu nemohla uveriť, ale niekto používa na fixáciu make-upu vlasový sprej… Áno, aj ten môže poškodiť vašu pokožku. Lak na vlasy obsahuje alkohol, ktorý znižuje hladinu vlhkosti pokožky. Vaša pokožka sa stane suchou, matnou a začne pôsobiť staršie v priebehu času. Vlasové spreje obsahujú aj rôzne ďalšie chemikálie, ktoré môžu podráždiť pokožku a spôsobiť vyrážky.

Tip: Používajte sprej na fixáciu make-upu, ktorý je určený na tento účel.

Lak na nechty

Používanie nechtového laku na maľovanie tváre je populárny trik, ktorý sa odporúča na internete. Avšak nechtový lak obsahuje akrylové molekuly, ktoré môžu poškodiť pokožku tváre. Odstráni vlhkosť z vašej tváre a urobí ju extrémne suchou. Takže aj keď ste videli takéto videá, neaplikujte si prosím vás nechtový lak na tvár.

Tip: Používajte netoxické farby určené pre pokožku, tie sú bezpečné.

Majonéza

Majonéza je okrem toho, že robí jedlo chutným, používaná aj v domácich receptoch na starostlivosť o vlasy. Niektorí ju používajú aj ako pleťovú masku. Toto nie je odporúčané, pretože majonéza je kyslá a okluzívna. Môže upchávať póry vašej pokožky. Okrem toho zložky obsiahnuté v majonéze, ako sú žĺtok a sója, môžu spôsobiť alergické reakcie.

Tip: Vyhnite sa prosím používaniu majonézy na tvár. 😊

Šampón

Pri čistení vlasov šampónom sa niekedy dostane na tvár. Aj keď si šampón zriedka nanesiete zámerne na tvár, aj táto malá čiastka môže poškodiť jemnú pokožku tváre. Čistidlá v šampóne sú skvelé pre vlasy, ale pre pleť sú príliš agresívne. Obvykle majú naše tvárové čističe jemnejšie zložky.

Tip: Skúste chrániť tvár pred šampónom počas umývania vlasov.

Opaľovací krém po expirácii

Mnohí používajú opaľovací krém len počas horúceho leta a uložia ho na budúci rok, keď leto skončí. A tak sa stane, že opaľovací krém prekročí dátum expirácie. Mnohí používajú preexpirovaný produkt bez kontroly. Tento výrobok nechráni a ani neprináša výhody vašej pokožke. V skutočnosti môže expirovaný výrobok spôsobiť alergické reakcie.

Tip: Používajte opaľovací krém bez ohľadu na ročné obdobie a dbajte na dátum exspirácie. A Heliocare prišiel aj s novinkou, ja osobne sa teším, lebo cieli na pigmentové škvrny a je vhodný aj na citlivú pleť.

Vosk

Pokožka tváre je oveľa jemnejšia a citlivejšia než zvyšok tela. Takže zatiaľ čo voskovanie môže byť skvelou voľbou na odstránenie ochlpenia z tela, nie je to prípad pre ochlpenie tváre. V skutočnosti to môže viesť k citlivosti na slnko, vyrážkam a v niektorých prípadoch aj jazvám.

Tip: Ak máte veľa ochlpenia na tvári a neviete sa zaobísť bez voskovania, skúste si pred aplikáciou na tvár urobiť test iba na malom mieste.

Dezodorant

No a posledné, čo som bola dosť v šoku. 😊 Niektoré online triky o kráse hovoria o používaní dezodorantu ako báze pod make-up. Avšak tento výrobok je určený len pre vaše podpazušie. Je veľký rozdiel medzi pokožkou podpazušia a tváre.

Vaša tvárová pokožka má viac mazových žliaz, zatiaľ čo podpazušie má viac potných žliaz. Dezodorant kontroluje produkciu potu a nie produkciu oleja. Používanie dezodorantu na tvár môže spôsobiť svrbenie a nepríjemné pocity.

Tip: Používajte správnu bázu pod make-up, ktorá bráni tvári vo vytváraní príliš veľa oleja a potu.

Skvele funguje báza od Perricone MD, má blur efekt a póry menej vidno.

Ale, čo teda dať na pleť?

Top 10 Tipov na udržanie zdravej a hydratovanej pleti:

Hoci predchádzajúci zoznam hovorí o tom, čo si na tvár nemáte nanášať, tu je niekoľko tipov na udržanie zdravej a hydratovanej pokožky. Vytvorte si jednoduchú dennú rutinu starostlivosti o pokožku, a tá vám pomôže dosiahnuť žiarivú pleť.

1. Nikdy nezabudnite odstrániť make-up pred spaním. Najlepšie funguje jemný odličovač od Medik8. Odličuje aj oči a pery.

2. Tvár si umývajte iba dvakrát denne alebo v prípade skutočnej potreby. Príliš časté umývanie môže spôsobiť vysušenie.

3. Obmedzte si čas sprchovania , aby ste zachovali prirodzenú rovnováhu pH.

4. Jeden až dva týždenné peelingy sú postačujúce, vyhýbajte sa nadmernej exfoliácie tváre.

5. Odstraňujte tvárové chĺpky jemne, či už ich holiť alebo odstraňovať voskom. Pred a po odstránení dodržiavajte primerané opatrenia.

6. Udržujte stravu, ktorá obsahuje potraviny obohatené antioxidantmi.

7. Každodenne pleť hydratujte krémom alebo mliekom na tvár.

8. Každú noc majte 8 hodín spánku.

9. Pite veľa vody, aby ste udržali hydratáciu vášho tela.

10. Spoznávajte svoju pleť a kupujte produkty na starostlivosť o pleť, ktoré vyhovujú vášmu typu pleti.

Záver

Vaša tvár slúži ako vaša primárna identita a vyžaduje si pozornosť a starostlivosť. Starostlivosť o tvár však neznamená vždy nanášanie výrobkov. Zahrňuje aj identifikovanie zložiek, ktorým sa musíte striktne vyhýbať. Keďže tvárová pokožka je veľmi jemná, potrebuje mierne a šetrné výrobky, ktoré vyhovujú vášmu typu pleti. 

Čo vás najviac prekvapilo, že si ľudia dávajú na tvár? Za mňa určite dezodorant a lak na vlasy… 😊

Iveta

Spomínané odporúčané produkty

  • Retinol a Niacínamid. Môžem ich kombinovať?

    Retinol a Niacínamid. Môžem ich kombinovať?

    Niacínamid a retinol sú obľúbené zložky starostlivosti o pleť. Každá zložka sama o sebe môže pomôcť  škvrnám na pleti a akné, vyrovnať tón pleti a zmierniť známky starnutia. Používate momentálne produkt, ktorý obsahuje jednu z týchto zložiek? Možno vás zaujíma, či by použitie niacínamidu a retinolu spolu mohlo byť účinnejšie a či je ich kombinácia…

  • Pigmentové škvrny na tvári: Ako sa ich zbaviť, najlepší krém

    Pigmentové škvrny na tvári: Ako sa ich zbaviť, najlepší krém

    Pigmentové škvrny na tvári sú pre každú ženu. Čo na nich pomáha a ako sa ich zbaviť? A aké krémy fungujú?

  • Pravidlo 500 Daltonov? Aké kozmetické zložky dokážu preniknúť do pokožky?

    Pravidlo 500 Daltonov? Aké kozmetické zložky dokážu preniknúť do pokožky?

    Pravidlo 500 Daltonov je vedecká teória, ktorá tvrdí, že molekulová hmotnosť zložky musí byť nižšia než 500 Daltonov, aby sa dokázala vstrebať do pokožky.

  • 10 chýb starostlivosti o pleť ktorým sa vyhnite

    10 chýb starostlivosti o pleť ktorým sa vyhnite

    10 chýb starostlivosti o pleť ktorým sa vyhnite Mať správnu rutinu starostlivosti o pleť je rovnako dôležité ako vedieť, ako ju používať. Nestaňte sa obeťou týchto bežných chýb v starostlivosti o pleť. Tu je návod, ako efektívne používať vašu starostlivosť o pleť. Ponáranie prstov do téglikov s produktom Aj keď sú vaše ruky čisté, mohli…

  • Dermatológovia sa vyjadrili: Potrebujete SPF v interiéri?

    Dermatológovia sa vyjadrili: Potrebujete SPF v interiéri?

    Dermatológovia sa vyjadrili: Potrebujete SPF opaľovací krém v interiéri? Hovoríte si, čo sa už naozaj zbláznili? Nezbláznili. Fakty v tomto článku vás o tom presvedčia. Áno, dermatológovia odporúčajú používať opaľovací krém v interiéri, najmä ak trávite veľa času v blízkosti okien alebo na dobre osvetlených miestach. Prečo používať SPF doma? Dôvodom je, že UVA žiarenie, ktoré je…

  • Očarujúca aj po 40 tke? Môžu probiotiká spomaliť starnutie?

    Očarujúca aj po 40 tke? Môžu probiotiká spomaliť starnutie?

    9 dôvodov, prečo si dopriať probiotiká! Môžu spomaliť aj proces starnutia? Viem, prečo ste na tejto stránke. 😊 Starnutie je jednou z tých vecí, s ktorými sa mnohí ľudia snažia bojovať. Nejde ani tak o to, že na torte pribúdajú sviečky – ide o vplyv, ktorý má vek na naše telo. Najmä na našu pokožku,…