Perimenopauza. Príznaky, ktoré prežívam a reálne rady od skutočných žien

PERIMENOPAUZA!!! Ako viete, že je to tu?

NOVÁ FÁZA V ŽIVOTE…Začalo to pred pár rokmi, alebo presnejšie vtedy som začala zreteľne vnímať nejaké zmeny. Neviem presne povedať čo sa zmenilo, ale bol to komplex zmien. Cítila som sa iná, mala som menej radosti zo života a časté zmeny nálad. Proste dokázala som, a stále dokážem byť ozaj hnusná, až tak, že to vadí mne samotnej.

Bolestivá ovulácia a nadúvanie (ahoj brucho…?).

Akože brucho ako tehotná a to sa ozaj neprepchávam. PMS (ako nikdy predtým, cítim sa úplne hrozne a uvedomujem si, že o pár dní začne menštruácia). V niektoré dni som veľmi unavená, a ja som dovtedy ani nevedela čo to slovo znamená. Dať si šlofíka už pomaly norma, a dakedy tak, že hlava padá a to sú 3 popoludní.

Moje menštruačné cykly sa zdali byť čoraz nepredvídateľnejšie. Boli to vždy 27/28 dní s (silnými) menštruáciami, ktoré netrvali dlhšie ako 5 dní. Teraz ani neviem či ešte príde. Raz príde, inokedy nie.

“Ale tieto nové, neznáme fyzické a duševné zmeny ma znepokojujú. Život, aký bol, sa čoskoro zmení, alebo skôr zmenil a je stále viac dní, keď sa necítim na 50, ale skôr na 60.”

Ako sa perimenopauza prejavuje?

Keď sa pozriem do zrkadla, vidím zrelú ženu namiesto dievčaťa, ktorým som bývala. Vyzerám o niečo staršie, ako sa cítim.

Takmer na každý symptóm, ktorý hľadám, odpovie Google odkazom na termín perimenopauza, termín, ktorý som nikdy predtým nepočula.

Menopauza, áno, samozrejme, poznám tento termín, menopauza je, keď prestanete mať menštruáciu, ktorá sa spája s niekoľkými návalmi horúčavy, keď máte 50 rokov. Správne?

Ale zjavne existuje potenciálne veľmi dlhá fáza pred menopauzou, fáza nazývaná perimenopauza, s problematickým a nesexi zoznamom 33 bežných symptómov…

  1. Návaly horúčavy
  2. Nepravidelný menzes
  3. Únava
  4. Výpadky pamäte
  5. Nočné potenie
  6. Strata libida
  7. Vaginálna suchosť
  8. Výkyvy nálad
  9. Panická úzkosť
  10. Infekcia močových ciest
  11. Nadúvanie
  12. Vypadávanie alebo rednutie alebo suché vlasy
  13. Poruchy spánku
  14. Závraty
  15. Priberanie
  16. Inkontinencia
  17. Bolesti hlavy
  18. Tráviace problémy
  19. Svalové napätie
  20. Alergie
  21. Krehké nechty
  22. Zmena telesného pachu
  23. Svrbenie kože
  24. Osteoporóza
  25. Mravčenie končatín
  26. Nespavosť
  27. Ťažkosti s koncentráciou
  28. Nepravidelný srdcový tep
  29. Úzkosť
  30. Depresia
  31. Bolesť prsníkov
  32. Bolesť kĺbov
  33. Pocity elektrického šoku, áno, divné ale niekedy dostanem akoby úder prúdom, väčšinou do krku. Neviem to vysvetliť.

Prečo ma nikto nevaroval, že to príde?

Perimenopauza začína u priemernej ženy okolo 45. roku života a trvá až do menopauzy. Priemerná dĺžka perimenopauzy je 4 roky, u niektorých žien trvá len niekoľko mesiacov, u niektorých však môže trvať aj 10 rokov! Perimenopauza sa končí, keď žena prejde 12 mesiacov bez menštruácie, potom ste v menopauze (a posaďte sa, potom je postmenopauza…).

Netušila som! Vedeli ste?

Nie je to SEXY ani trochu

Teraz, keď sa konečne začínam cítiť pohodlne vo svojej koži (a menej sa starám o to, čo si o mne myslia ostatní), moje telo prejde niekoľkými významnými a drastickými nesexuálnymi zmenami?

Všetko mi to znie odstrašujúco, veľmi depresívne a ani zďaleka nie sexi. Keď sa obrátim na svoje kamošky, alebo googlim, hľadám nejaké skutočné odpovede, ukázalo sa, že je to dosť živá téma, na ktorú má veľa žien otázky alebo odpovede.

Ale čudujem sa, prečo je o tejto téme toľko obsahu a prečo sme tak slabo informovaní? Menopauza (alebo skôr jej príznaky) je niečo, za čo sa mnohé ženy zjavne hanbia. Jednoducho sa o tom nehovorí, pretože to nie je sexi.

Skutočné rady od skutočných žien

Táto kapitola je založená na radách, ktoré som dostala od žien, kamošiek, zákazničiek. Nie je to medicínsky podporované (mnou alebo mojimi nasledovníkmi), ale založené na osobných skúsenostiach.

Zapisujem si každú radu, aby som vám dala nejakú inšpiráciu, čo hľadať, keď ste v rovnakej fáze ako ja. Môže vám to tiež pomôcť. Vyhľadala som si každú radu, ktorú som dostala, a zapísala som si ich s krátkym vysvetlením Google. Odporúčam vám, aby ste si sami urobili veľa výskumov alebo požiadali svojho lekára o lekársku pomoc.

Zdravý životný štýl v perimenopauze

Niečo, čo treba zvážiť, keď prechádzate akoukoľvek fázou života, samozrejme, ale zjavne najmä počas tejto, pretože to môže ženám pomôcť alebo zabrániť tomu, aby mali návaly horúčavy (a iné príznaky). Ak sa nad tým zamyslíte, je to úplne logické, ste to, čo jete.

Niekoľko zaujímavých tipov od mojich sledovateľov:

Mnoho žien odporúčalo hlavne rastlinnú stravu, aby ste do stravy pridali viac bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vlákniny a vápnika. Ja odporúčam tento výživový doplnok od Anny Brandejs, počas perimenopauzy je nepostrádateľný.

Počas prechodu začne hormón estrogén klesať, čím sa narušia vaše normálne cyklické vzorce estrogénu a progesterónu. Preto je dôležité, aby ste si dobre vybrali stravu.

Čo jesť v perimenopauze?

1, Veľa zeleniny a ovocia. Váš metabolizmus sa s pribúdajúcim vekom spomaľuje a ženy po štyridsiatke majú tendenciu byť “sedavejšie”. To všetko prispieva k priberaniu, čo je jeden z najobávanejších symptómov menopauzy. Ak sa dosýtite nízkokalorickým ovocím a zeleninou, môžete pomôcť minimalizovať prírastok hmotnosti a zároveň získať živiny, ktoré potrebujete na udržanie zdravia.

2, Piť veľa vody. Vaginálna suchosť a suchá pokožka spôsobená poklesom estrogénu počas menopauzy sú v súčasnosti bežné sťažnosti žien, ale pitie ôsmich pohárov vody denne môže pomôcť udržať vlhkosť pokožky a kompenzovať suchosť.

3, Semienka. Niektoré celé zrná, ovsené vločky, quinoa, jačmeň a hnedá ryža, poskytujú vitamíny B – ktoré pomáhajú zvyšovať energiu, zvládať stres a udržiavať tráviaci systém funkčný.

4, Železo. Vaša potreba železa v období menopauzy skutočne klesá, takže zameranie sa na jedenie chudého hovädzieho mäsa, vajec, obilnín bohatých na železo.

5, Ľanové semienko. Ľanové semienko je úžasná rastlinná potravina s omega-3 mastnými kyselinami. Skúste posypať mleté ľanové semiačka na cereálie, jogurt a šaláty; pridáva vlákninu do vašej stravy, udržuje vaše tepny zdravé a obsahuje niektoré zlúčeniny podobné estrogénu.

6, Šalviový čaj. Ak trpíte menšími návalmi tepla, ak máte len občas návaly horúčavy, môžete si dať šálku alebo dve šalviového čaju denne.

7, Čaj z červenej ďateliny. Používa sa predovšetkým na liečbu návalov horúčavy a nočného potenia u žien v menopauze. Červená ďatelina sa tiež používa na liečbu vysokého krvného tlaku, zlepšenie pevnosti kostí a posilnenie imunity. Všeobecne sa to považuje za bezpečnú. Červená ďatelina obsahuje fytoestrogény, rastlinnú formu estrogénu, ktorá pomáha zlepšovať hormonálnu nerovnováhu spôsobenú menopauzou.

8, Probiotiká. Probiotické kmene zlepšujú zdravie vagíny, zmierňujú vaginálny zápal a zabraňujú jeho opakovaniu, regulujú hladiny hormónov, podporujú vyprázdňovanie, regulujú metabolizmus, zmierňujú príznaky ženskej menopauzy spôsobenej nedostatkom estrogénu a kontrolujú hmotnosť.  Hľadajte Microbiome therapy od slovenskej firmy.

Doplnky výživy

1, Pupalkový olej. Jeden z najpopulárnejších liekov na zmeny v menopauze. Môže ponúknuť úľavu od mnohých symptómov menopauzy, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie, problémy so spánkom, vaginálna suchosť a poruchy nálady.

2, Vápnik. Vaša potreba vápnika sa počas menopauzy zvyšuje, pretože strata estrogénu môže urýchliť stratu kostnej hmoty.

3, Vitamín D. Dostatok vitamínu D je tiež dôležitý pre ochranu kostí počas menopauzy. Vitamín D pochádza zo slnka, ale mnohí odborníci tvrdia, že pre zdravie žien je životne dôležité užívať doplnok vitamínu D, aby ste sa uistili, že máte dostatok, najmä v zime a v neslnečnom podnebí.

4, Dong quai. Pomáha vyrovnávať a regulovať hladiny estrogénu u žien v menopauze, pričom ich znižuje alebo zlepšuje v závislosti od vašej hormonálnej nerovnováhy.

5, Čierna rasca. Zistilo sa, že znižuje vaginálnu suchosť a návaly horúčavy u žien v menopauze.

6, Vitamíny skupiny B. Zahrňte tiamín, niacín, B12 a kyselinu listovú, ktoré sú často označované ako „stresové“ vitamíny. Existuje mnoho príznakov nedostatku vitamínu B, medzi ktoré patrí napätie, podráždenosť, ťažkosti so zvládaním stresu, slabá koncentrácia a úzkosť.

7, DHEA. Perimenopauza a nízke hladiny DHEA idú ruka v ruke a zvýšením hladín DHEA môžete výrazne zlepšiť svoje príznaky.

8, Bioidentický progesterónový krém. Progesterónový krém je forma hormonálnej substitučnej terapie (HRT) navrhnutá tak, aby pomohla zmierniť perimenopauzálne symptómy.
Ak potrebujete ďalšie informácie o vyššie uvedených výživových radách a/alebo doplnkoch výživy, odporúčam vám kontaktovať svojho lekára.

“Aj keď to môže byť pre mnohé ženy ťažká fáza, na konci tunela je zrejme svetlo, aj keď nám nikto vopred nevie povedať, aký je ten tunel dlhý.”


Ženy odporúčali čínsku medicínu, akupunktúru, jogu, meditáciu, mierne cvičenie, SPÁNOK!

Možno najdôležitejšia rada:

“prijmite to, čo prichádza”

Aj keď to môže byť pre mnohé ženy ťažká fáza, očividne je svetlo na konci tunela, aj keď nám nikto vopred nevie povedať, aký je ten tunel dlhý..

Všetky vyššie uvedené rady sú založené na prírodných riešeniach na zmiernenie príznakov a zlepšenie zdravia. V tejto fáze vám môže pomôcť aj hormonálna substitučná liečba (HRT). Môže vám ju predpísať váš lekár. Takže existuje nespočetné množstvo možností, ako získať pomoc, aby ste sa dostali cez túto fázu, ak to bude ťažké.

Želám vám, aby ste to prežili čo najpohodlnejšie.

Ivetka