3 dôvody prečo používať SPF krém aj zime?

Prečo používať SPF krém aj v zime? Kedysi to bolo pre mňa nepredstaviteľné… neskôr, keď som sa zaoberala témou SPF, tak som už bez neho nevyšla von ani v zime. 😊

Prečítala som si o UV žiarení viac a….

Áno stačilo niekoľko informácií a rozumela som, že je to nevyhnutné. Počas jari a leta bolo pre mňa jednoduché používať opaľovací krém každý deň, pretože som čakala, že budem vystavená teplu a škodlivým slnečným lúčom.

Ale používať ochranný krém SPF v zime? Odpoveď vás možno prekvapí, a možno aj nie, ale áno, je dôležité používať opaľovací krém každý deň v roku, dokonca aj v týchto chladných, nie veľmi slnečných zimných mesiacoch.

Krém SPF v zime áno alebo nie?

Keď príde zima, môžeme mať pocit, že sa nemusíme chrániť pred slnkom, pretože vychádza len zriedkavo, a vzhľadom na nízke teploty môžete nadobudnúť pocit, že nie ste vystavení škodlivým a pokožku poškodzujúcim lúčom.

Aj v zime by ste mali používať opaľovací krém, pretože opaľovací krém vás pomáha chrániť bez ohľadu na ročné obdobie, teplotu alebo priame vystavenie slnku.

Potrebujeme v zime ochranný krém SPF?

Používanie opaľovacieho krému sa neobmedzuje výlučne na teplejšie ročné obdobia, ako je jar, leto a jeseň. Keď sa teda pýtate, či potrebujete opaľovací krém v zime? Odpoveď je áno!

Aj keď je zamračené a zasnežené, používanie opaľovacieho krému v zime je dôležitou súčasťou udržiavania zdravia a spokojnosti vašej pokožky.

Podľa Nadácie na boj proti rakovine kože sú UVB lúče jednou z hlavných príčin spálenia a práve tieto lúče sú v lete najsilnejšie. To však neznamená, že počas zimy len tak zmiznú. UVB lúče môžu poškodiť vašu pokožku tým, že ju spália a poškodia po celý rok.

Sneh totiž odráža až 80% slnečného UV žiarenia. To znamená, že vás môže zasiahnuť dvakrát, čo zvyšuje riziko rakoviny kože a jej poškodenia. Takže keď vyrazíte na zjazdovku alebo oddychujete v útulnej, ale prirodzene osvetlenej chate, nezabudnite na SPF. 

Teraz už viete, že UVB žiarenie je mimoriadne škodlivé počas zimy, a chcem vám tiež pripomenúť, že UVA žiarenie zostáva počas všetkých dní v roku.

Lúče UVA

sú dostatočne silné na to, aby prenikli cez sklo, takže je možné, že na vás budú pôsobiť aj počas zimy, keď budete v aute vybavovať záležitosti alebo sedieť v interiéri pri okne.

Lúče UVA

nie sú zodpovedné za spálenie, ale môžu prispieť k vzniku rakoviny kože, napríklad melanómu, preto je nevyhnutné chrániť sa za každých okolností. Viac o tom ako si správne vybrať opaľovací krém a čo znamenajú skratky UVA/UVB/SPF/PA+++ atď. nájdete v tomto článku.

Prečo používať opaľovací krém SPF v zime?

Medzi najzákladnejšie, ale najdôležitejšie dôvody, prečo používať opaľovací krém v zime, patrí

  • ochrana pokožky pred poškodením slnkom,
  • prevencia vrások spôsobených dlhodobým pobytom na slnku
  • a v konečnom dôsledku zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny kože.

Teraz, keď už poznáte niektoré dôvody používania opaľovacieho krému v zime, pozrieme sa aj na výhody toho, keď sa budete venovať každodennému používaniu opaľovacieho krému, a v prípade potreby ho nanesiete opakovane. 😊

3 výhody používania ochranného krému SPF v zime

Ako som už vyššie spomínala, existuje množstvo vážnych dôvodov, prečo by ste mali v zime používať opaľovací krém, ktoré boli väčšinou zamerané na prevenciu a ochranu. Aké sú však ďalšie výhody používania opaľovacieho krému v zime? 

Tu je len niekoľko kľúčových príkladov:

1, Predchádza predčasnému starnutiu

Alebo jednoducho povedané, lebo nechceme vyzerať ako staré indiánske babičky…

Priznajme si, nikto nechce starnúť a opaľovací krém vám pomôže udržať si mladistvý a zdravý vzhľad pokožky. Avšak bez správnych preventívnych opatrení je oveľa pravdepodobnejšie, že skončíte s poškodenou pokožkou, na ktorej sú slnečné škvrny.

Preto sa dôrazne odporúča používať opaľovací krém každý deň bez ohľadu na oblačnosť alebo počasie. To znamená, že opaľovací krém používajte v zime, na jeseň, na jar a samozrejme v lete – všetkých 365 dní v roku (alebo 366, ak je priestupný rok). 😊

2, Udržuje pokožku hydratovanú

Nie je žiadnym tajomstvom, že zimný vietor a chladnejšie teploty môžu spôsobiť vysušenie pokožky, aj keď sa s tým v iných ročných obdobiach nestretávate. Môže to byť nepríjemné a vaša pokožka môže na dovolenkových fotografiách vyzerať nevýrazne.

Našťastie, používanie opaľovacieho krému v zime môže pomôcť zadržať vlhkosť a udržať vašu pokožku hydratovanú. Keď používate opaľovací krém s hydratačnými zložkami, je menej pravdepodobné, že vaša pokožka bude popraskaná, podráždená a suchá, čo znamená, že túto zimu sa budete cítiť oveľa pohodlnejšie.

3, Žiadne bolestivé spálenie od slnka

Spálenie od slnka môže byť veľmi nepríjemné, svrbivé a nepríjemné, ale je aj strašne škodlivé pre zdravie vašej pokožky. Niekedy je ľahké zabudnúť na opaľovací krém, ale cena za túto chybu môže znamenať niekoľko dní alebo aj dlhšie bolestivé spálenie a všetky nepríjemnosti, ktoré s tým súvisia.

Ako by sa mal opaľovací krém SPF používať v zime?

Pri nanášaní opaľovacieho krému v zime sa uistite, že ho nanášate ráno alebo predtým, ako vyrazíte von na celý deň. Poznáte pravidlo dvoch prstov?

Chápem, že keď máte na sebe dlhé rukávy, bundy, rukavice, šály a čiapky, môže byť zložitejšie naniesť opaľovací krém. Aj keď vám oblečenie môže poskytnúť určitú ochranu, je dôležité, aby ste vystavené miesta natreli opätovne. 

Tipy na ochranu pred slnkom v zime

Koľko opaľovacieho krému však musíte použiť? Vyššie spomenuté pravidlo dvoch prstov by sme mali dodržať. Mali by sme sa takisto uistiť, že sme opaľovací krém použili na všetky exponované miesta, ako je čelo, nos, zadná časť krku, ruky atď.

Nielenže by ste sa mali natrieť pred odchodom von, ale je dôležité nanášať krém aj počas dňa. Snažte sa nanášať opaľovací krém približne každé dve hodiny.

Ak sa však potíte alebo ste v priamom kontakte s vodou, je potrebné nanášať opaľovací krém častejšie – každých 40 až 80 minút v závislosti od odolnosti konkrétneho opaľovacieho krému voči vode.

Najlepšie krémy SPF na zimu?

Pri výbere najlepšieho opaľovacieho krému na zimu si treba všímať niekoľko vlastností vrátane:

1, SPF 30 alebo vyššie – poskytuje dostatočnú ochranu pred odrazom slnečných lúčov,

2, široké spektrum – na ochranu pred UVB aj UVA žiarením

3, hydratačný – udržuje pokožku hydratovanú a chráni ju pred popraskaním

4, odolné voči vode – aby vás chránili pri sánkovaní, lyžovaní alebo snowboardovaní

Okrem týchto kľúčových vlastností môžete zvážiť aj používanie minerálneho opaľovacieho krému. Odporúčam pod krém aplikovať hydratačné alebo lipidné sérum podľa typu pleti.

Mne sa osvedčil sendvičový spôsob, kedy ako prvé aplikujem hydratačné sérum potom lipidné s ceramidmi alebo pleťový olej napríklad Anna Brandejs Super ANTIAGE a následne ochranný krém SPF.

Tipy na opaľovací krém v zime

V spoločnosti Heliocare majú široký výber opaľovacích krémov na minerálnej báze bez chemických látok, ktoré prešli kontrolným zoznamom. Myslím si, že majú všetko, čo potrebujete na to, aby bola vaša pokožka v bezpečí a chránená každý deň v roku vrátane zimných mesiacov.

Teraz vyvinuli novinku opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 50, ktorý má aj hydratačnú zložku a je vodeodolný. 

Chráňte svoju pokožku počas celej zimy

Teraz, keď poznáte odpoveď na otázku “Mám používať opaľovací krém v zime?”, môžete sa uistiť, že ste plne chránení.

Vďaka uvedeným tipom ste na ceste k spokojnej, zdravej a hydratovanej pokožke počas zimy. Nezabudnite si vybrať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším, ktorý má široké spektrum, je odolný voči vode a je na minerálnej báze, aby vám pomohol chrániť vašu pokožku po celý rok. Ja však vždy odporúčam SPF 50.

Ktoré produkty Heliocare budete v zime používať ako opaľovací krém? Bez ohľadu na to, ktoré výrobky Heliocare si vyberiete, môžete si byť istá, že obsahujú prírodné a bezpečné zložky, ktoré vás pomôžu ochrániť počas chladných a teplých mesiacov.

Používate SPF každý deň?

Ivka