Ako vrstviť pleťový olej. Kde je jeho miesto v pleťovej rutine?

Ako vrstviť pleťové oleje a viete kde vo vašej rutine majú svoje miesto? Nie? Čítajte ďalej…

Pleťové oleje sú pomáhajú pleti zostať pružnou a hydratovanou tým, že v nej udržiavajú vlhkosť a živiny z iných produktov a zložiek starostlivosti o pleť. Pleťový olej slúži aj ako ochranná bariéra pre našu pokožku. Aby ste však tieto výhody pocítili, musíte olej na tvár používať správne. A preto píšem tento článok. 😊

Ako vrstviť pleťový olej

Pleťový olej môžete používať každý deň alebo dokonca dvakrát denne. Majte na pamäti, že pleťový olej by mal byť predposlednou vrstvou vašej rutinnej starostlivosti o pleť, takže ho musíte aplikovať po hydratačnom kréme technikou vklepávania. Niekoľko kvapiek oleja môžete zmiešať aj s hydratačným krémom. Na záver ide vždy krém SPF.

TIP: Pleťové oleje nefungujú veľmi dobre, ak sa navrstvujú na hydratačné prípravky, ktoré obsahujú SPF, takže ak chcete používať pleťový olej, nezabudnite ho aplikovať pod denný krém.  

Pri výbere oleja na tvár hľadajte výrobky, ktoré obsahujú antioxidanty a mastné kyseliny.

Jojobový olej je obzvlášť prospešný, pretože z chemického hľadiska je veľmi blízky nášmu prirodzenému kožnému mazu na tvári. Vitamíny E a C sú tiež vynikajúcimi zložkami pleťového oleja, pretože majú silné protizápalové vlastnosti a pomáhajú bojovať proti známkam starnutia.

Pleťové oleje patria medzi najúčinnejšie produkty starostlivosti o pleť, ktoré vyživujú našu pleť a dodávajú jej zdravý a žiarivý vzhľad. Hoci sa zložky pleťových olejov líšia od značky k značke, všetky sa používajú predovšetkým na hydratáciu pokožky, konkrétne na zabránenie strate vlhkosti pokožky.

Mnohí ľudia však o pleťových olejoch stále veľa nevedia a nemajú predstavu, ako ich správne používať.

Mnohé ženy s mastnou pleťou si napríklad myslia, že nepotrebujú pleťový olej, čo je mýtus. 

Ak chcete z týchto výrobkov získať skutočné výsledky, je dôležité vedieť, ako a kedy tvárový olej používať. Existuje mnoho faktorov, ktoré musíte vziať do úvahy, napríklad typ vašej pleti, dennú dobu atď. Tento článok vám poskytne podrobný návod, ako používať pleťový olej, a tipy, ktoré vám pomôžu ešte viac zvýšiť účinnosť tohto výrobku.

Čo je pleťový olej na tvár?

Ako som spomenula vyššie, pleťový olej je produkt starostlivosti o pleť vyrobený zo zmesi rastlinných olejov a ďalších zložiek. Jeho hlavným účelom je hydratovať a vyživovať pokožku.

Nezamieňajte si však pleťový olej s pleťovým sérom. Séra obsahujú zmes účinných látok, zatiaľ čo pleťový olej je zvyčajne vyrobený prevažne z oleja. Séra by sa mali používať ako prvý krok v rutinnej starostlivosti o pleť hneď po čistení a tonizácii, zatiaľ čo olej je najlepšie aplikovať ako posledný, pretože je určený na to, aby zostal na pleti.

Prečo potrebujete používať pleťový olej?

Možno sa pýtate, aký zmysel má používanie oleja v starostlivosti o pleť.

Pleťový olej slúži ako vrchná vrstva, ktorá uzatvára všetku vlhkosť a produkty starostlivosti o pleť v našej pokožke. Je dôležité poznamenať, že olej môže prospieť všetkým typom pleti, takže nezáleží na tom, či máte mastnú, suchú alebo citlivú pleť.

Pleťový olej pleť nielen vyživuje, ale aj chráni pred nepriaznivými vplyvmi prostredia. Zabraňuje tiež tomu, aby naša pokožka zaznamenala transepidermálnu stratu vody tým, že vytvára bariéru, ktorá chráni pokožku. Celkovo olej na tvár pomáha udržiavať pokožku jemnú a vyživenú, čo je niečo, čo si všetci želáme pre našu pleť. Navyše, ak máte radi masáže tváre, olej na tvár by mal byť vaším obľúbeným produktom.

Ktoré oleje sú komedónne?

Najlepšie zložky, ktoré treba hľadať v oleji na tvár

Pri hľadaní oleja na tvár si odporúčam vyberať výrobky prémiovej kvality namiesto lacnejších alternatív. Vyberajte si oleje, ktoré obsahujú vitamín E a bohaté mastné kyseliny, ako napríklad šípkový olej.

Je tiež dobré vyberať si výrobky, ktoré obsahujú antioxidanty a vitamín C, pretože chránia vašu pokožku a znižujú príznaky starnutia. Vitamín E má aj protizápalové vlastnosti, takže môže chrániť vašu pokožku pred infekciami a zmierňovať rôzne kožné ochorenia. Odporúča sa vyhľadávať aj oleje s obsahom jojobového oleja, pretože je veľmi podobný kožnému mazu, ktorý prirodzene produkuje naša pokožka.

Exuviance CitraFirm

Počuli ste už o pleťovom oleji od Exuviance? Spomínam ho pretože, je to skutočný zázrak pre vašu pleť! Ozajstná mňamka. Tento elegantný olej s názvom CitraFirm je plný úžasných zložiek, ktoré sa postarajú o viditeľné známky starnutia.

S obsahom 4% CitraFill, čo je nekyslá zlúčenina kyseliny citrónovej, podporuje prirodzený spevňujúci kolagén pokožky.

A to nie je všetko!

S 4,5% hladinou vitamínov F, A, C a E bude vaša pleť chránená pred environmentálnymi stresormi, ktoré môžu urýchliť starnutie. A to nie je koniec. Olej obsahuje aj 7 ľahkých rastlinných olejov, ako sú šípkový, marhuľový, brusnicový, marhuľový a arganový, ktoré hlboko vyživujú pokožku a obnovujú jej pocit vláčnosti.

A čo je dôležité – pleťový olej CitraFirm je dermatologicky testovaný a nevyvoláva podráždenie. Takže ak túžite po pevnejšom a mladšom vzhľade, skúste tento pleťový olej.

Kedy použiť pleťový olej ?

Toto je najdiskutovanejšia otázka spojená s olejom na tvár. Odpoveď závisí od typu vašej pleti. Vo všeobecnosti sa odporúča nanášať olej na záver rutinnej starostlivosti o pleť, tesne pred opaľovacím krémom.

Ak však máte mastnú pleť, je dobré si vybrať, či použijete olej alebo hydratačný krém a nie oboje naraz. Ak však máte normálnu alebo suchú pleť a chcete použiť olej aj hydratačný krém, je dôležité postupovať správne, pretože väčšina ľudí to robí zle. ☹

Všetci vieme, že produkty starostlivosti o pleť by sa mali nanášať od najľahších po najťažšie, ale čo to znamená? V podstate to znamená, že produkty na báze vody, ako napríklad séra, by mali skončiť najbližšie k pokožke. Potom nasleduje hydratačný krém a všetky výživné látky a vlhkosť v nej uzavrite pomocou výrobkov na báze oleja. Keď už hovoríme o dennom čase, odborníci odporúčajú používať olej na tvár ráno aj večer.

Ako použiť pleťový olej

Ak neviete, ako správne aplikovať olej na tvár, tu sú pokyny krok za krokom.

1, Vyčistite si pleť

Prvým krokom je vyčistenie a tonizácia pleti. Pred aplikáciou akýchkoľvek produktov by ste si mali pleť vyčistiť a odstrániť make-up. To pomôže produktom preniknúť do hlbších vrstiev pokožky a zabráni zvyškom make-upu upchať póry.

2, Kombinujte pleťový olej s hydratačným krémom

Najprv naneste hydratačný krém a potom olej, ktorý zvýši hydratáciu. Prípadne môžete zmiešať niekoľko kvapiek oleja s hydratačným krémom.

Pri suchšej pleti môžete postup upraviť

1, Sérum na hydratáciu

2, Pleťový olej

3, Hydratačný krém

4, SPF

Nenahrádzajte však hydratačný krém olejom. Dôvod, prečo by ste nemali používať olej na tvár priamo na pleť, je ten, že naša pleť potrebuje olej aj vodu. Hydratačné prípravky sú vytvorené tak, aby dodávali obe tieto zložky, zatiaľ čo oleje na tvár poskytujú len jednu z nich.

Oleje jednoducho neobsahujú dostatok zložiek na to, aby nahradili hydratačné prípravky a séra, preto sa odporúča používať olej na uzamknutie vlhkosti v pleti namiesto toho, aby ste ním nahradili hydratačný krém.

3, Používanie techniky “vklepávania” pri nanášaní oleja

Nenanášajte na pokožku príliš veľa oleja, pretože sa veľmi ľahko rozotiera. Niekoľko kvapiek by malo stačiť. Vklepávanie oleja na pokožku je účinnejšie ako jeho vtieranie.

Vklepávanie tiež napomáha vstrebávaniu oleja a vyživuje hlbšie vrstvy pokožky. Olej môžete tiež použiť len na suché miesta, namiesto toho, aby ste ho naniesli na celú tvár a krk. 

4, Vmasírujte olej do pokožky

Ak používate olej na masáž tváre alebo gua-sha, nanášajte pohybom smerom nahor a von, pričom postupujte od krku k čelu. Ak máte suchú pokožku, môžete si tvár po nanesení oleja na hydratačný krém zľahka premasírovať. Táto masáž vás zbaví napätia a zlepší lymfatickú drenáž. 

5, Nemiešajte olej na tvár s ochranným faktorom SPF

Mali by ste byť opatrní pri používaní pleťového oleja spolu s hydratačnými prípravkami, ktoré obsahujú SPF, pretože pleťové oleje môžu zriediť opaľovací krém a znížiť jeho účinnosť.

Ak váš hydratačný krém obsahuje SPF, potom je lepšie použiť samostatný ochranný krém na vrch oleja, aby ste svoju pokožku plne ochránili pred UV žiarením.

6, Používajte olej každé ráno a večer

Na dosiahnutie lepších výsledkov by ste mali používať olej na tvár každé ráno a večer. Nezabudnite nechať olej úplne vstrebať do pokožky pred použitím ďalších produktov alebo make-upu. Ak budete produkty vrstviť bez toho, aby ste ich nechali riadne vstrebať, môže to viesť k tvorbe hrudiek, čo znamená, že budete musieť začať odznova.

7, Správne skladovanie oleja na tvár

Správne skladovanie pleťového oleja je kľúčové, ak chcete zabrániť strate jeho účinnosti. Snažte sa uchovávať pleťové oleje mimo dosahu tepla a slnečného žiarenia a vyhýbajte sa dlhodobému pôsobeniu vzduchu. Tieto prvky môžu zasahovať do zložiek oleja a rozkladať ich, čím sa olej stane menej prospešným.

Tipy na pleťový olej pre rôzne typy pleti

Spôsob, akým by ste mali nanášať olej na tvár, závisí najmä od typu vašej pleti. 

Suchá pleť

Ak máte suchú pleť, vyčistite a tonizujte pleť, naneste sérum a následne olej. Zmiešajte 4 až 6 kvapiek oleja s vaším nočným hydratačným krémom a zmes naneste na tvár a krk. Môžete tiež naniesť 4 – 5 kvapiek oleja na hydratačný krém a ten bude slúžiť ako ochranná bariéra pre vašu pleť.

Normálna pleť

Postup aplikácie oleja na tvár pre normálnu pleť je takmer rovnaký ako pre suchú pleť, ale mali by ste zmiešať 2-3 kvapky oleja s hydratačným krémom alebo jednoducho naniesť 2-3 kvapky oleja na vrch hydratačného krému.

Množstvo oleja sa zníži, pretože normálna pleť potrebuje o niečo menej oleja. Rovnako ako v prípade suchej pleti, ani tu netreba používať olej na tvár priamo na pleť namiesto hydratačného krému. 

Mastná/kombinovaná pleť

Mastná pleť má už dostatok oleja, preto na ňu nechcete používať príliš veľa pleťového oleja. Postup aplikácie na mastnú pleť je rovnaký ako na suchú a normálnu pleť, ale musíte naniesť 1 – 3 kvapky oleja.

Pri mastnej pleti je lepšie zamerať sa viac na jej hydratáciu a zvlhčenie. Hydratačné prípravky pre mastnú pleť sú vo všeobecnosti veľmi ľahké, preto by ste mali najprv naniesť hydratačný krém, aby ste predišli upchatiu pórov.

Používanie pleťového oleja počas cestovania

Ak často cestujete lietadlom, viete, ako suchá môže byť pokožka počas letov, bez ohľadu na to, aký máte typ pleti.

Aby ste zabránili strate vlhkosti pokožky, naneste 1-2 kvapky oleja na vrch vášho hydratačného krému každú hodinu počas letu. Je dôležité to robiť niekoľkokrát počas letu a nie len raz predtým, než nastúpite na palubu lietadla.

Vaše otázky na mňa

Mám nanášať olej pred alebo po kréme?

Možno ste počuli pravidlo, ktoré hovorí, že by ste mali aplikovať produkty na starostlivosť o pleť od najľahších po najťažšie. V tomto prípade znamená najťažšie najhustejšie. Olej je hustejší ako krém, takže by ste ho mali aplikovať na vrch krému alebo ho s ním zmiešať. Aplikácia oleja pomôže pokožke udržať vlhkosť a dlhodobo ju hydratovať.

Kedy použiť olej?

Všeobecne sa odporúča používať pleťový olej ráno aj večer. V oboch prípadoch by mal byť tvárový olej posledným krokom vo vašej rutine starostlivosti o pleť. Ak však plánujete použiť opaľovací krém a make-up, nanesiete olej pod tieto produkty.

Naniesť olej pred alebo po čističi?

Pleťový olej by sa mal nanášať po čističi, toniku, sére a kréme. Pleťový olej by mal byť poslednou vrstvou vášho make-upu, pokiaľ ho nepoužívate na tvárové masáže.

Aké sú výhody pleťového oleja?

Pleťový olej poskytuje pokožke množstvo výhod. Hlavnou výhodou je posilnenie kožnej bariéry a udržiava pokožku hydratovanú.

Pleťový olej tiež môže pomôcť regulovať prirodzenú produkciu kožného oleja, čo je obzvlášť výhodné pre tých s mastnou pokožkou. V závislosti od zložiek môžu mať tvárové oleje protizápalové a antibakteriálne vlastnosti.

Môžem používať pleťový olej každý deň?

Áno, pleťový olej môžete používať každý deň, dokonca dvakrát denne. Môžete ho tiež používať vždy, keď máte suchú pokožku.

Môžem použiť pleťový olej po toniku?

Áno, ale je oveľa lepšie používať pleťové oleje po hydratačných produktoch, ako sú krémy. Tým sa zabezpečí, že vaša pokožka dostane všetky potrebné živiny a vlhkosť. Posledný je vždy krém s SPF.