Kolagén na kĺby, pleť a vlasy? Skúsenosti – nejde o reklamu?

Neprejde jeden deň, aby sa kolagén na pleť, na vlasy, na nechty, na kĺby neobjavil v niekoho otázke. V médiách vidím bombardovanie firiem, ktoré prichádzajú stále s novými vzorcami kolagénu na pleť, na vlasy, na nechty, na kĺby, s novými obalmi, prehláseniami.

Priznám sa, už som sa stratila, a preto som začala pátranie, ako to s kolagénom vlastne je. Žila som celkom v pohode aj bez kolagénu. Ale čím ďalej, tým viac otázok mi behá hlavou a chcem zistiť, či je kolagén naozaj takým nepostrádateľným doplnkom, ako tvrdí reklama.

Fungujú kolagénové doplnky tak, ako tvrdí kozmetický priemysel? Čo je vlastne kolagén a na čo slúži? Pozrime sa, čo hovorí výskum!

Kolagénové doplnky sú momentálne naozaj populárne. Nadšenci pre zdravie a wellness budú tvrdiť, že užívanie kolagénového prášku má dlhý zoznam výhod, ako je zlepšenie zdravia pokožky, kostí a kĺbov a zdravie čriev. Sú však tieto tvrdenia podložené reálnymi štúdiami? Čo o tom hovorí výskum? Pozrime sa!

Predtým, ako sa pozrieme na dôkazy týkajúce sa suplementácie kolagénu, je dôležité pochopiť, čo kolagén je a akú má úlohu v tele.

Čo je kolagén na pleť, na vlasy, na kĺby?

Kolagén je najrozšírenejším proteínom v ľudskom tele a vlastne u všetkých cicavcov. Je to „štrukturálny proteín“, pretože je hlavnou zložkou nášho spojivového tkaniva, ako je koža, kĺby a väzy. Nachádza sa aj v našich svaloch, kostiach, šľachách a ďalších, a preto sa predpokladá, že dopĺňanie kolagénu prináša výhody vo všetkých týchto oblastiach.

Niektorí hovoria, že kolagén na pleť, na vlasy, na kĺby si môžete predstaviť ako lepidlo tela – je to v podstate to, čo nás drží pohromade. V skutočnosti je slovo „kolagén“ čiastočne odvodené z gréckeho slova pre „lepidlo“.

Typ kolagénu:

V tele sú skutočne rôzne typy kolagénu. Kolagénová rodina sa skladá z 28 členov, ktorí obsahujú aspoň jednu trojzávitnicovú doménu (predstavte si tri dlhé laná skrútené dohromady) a všetky majú rôzne funkcie.

Väčšinu kolagénu v tele však tvoria iba 3 typy kolagénu, ktoré sa nachádzajú prevažne v spojivových tkanivách (koža, šľachy, kostné tkanivo) a chrupavkách (kĺby, uši, nos atď.).

Štruktúra kolagénu na pleť, na vlasy, na kĺby:

Ako som už spomenula vyššie, štruktúra kolagénu je niečo, čo sa nazýva trojitá špirála. Predstavte si dlhé laná skrútené dohromady. Každé „lano“ alebo vlákno kolagénu sa skladá z aminokyselín (molekúl alebo „stavebných blokov“, ktoré tvoria proteíny), ktoré sú navzájom spojené. Táto štruktúra poskytuje pevnosť a stabilitu spojivovým tkanivám a chrupavkám, kde sa nachádza kolagén.

Trojitá špirálová štruktúra kolagénu

Kolagénové vlákna sa skladajú z 19 rôznych aminokyselín, no viac ako polovica celkového obsahu aminokyselín pochádza len z troch z nich: glycín, prolín a hydroxyprolín. V tele nájdete hydroxyprolín len v kolagéne a v zanedbateľnom množstve v elastíne (ďalší dôležitý proteín nachádzajúci sa v koži).

Odporúčame aj produkty z kategórie vegánsky kolagén.

Syntéza kolagénu:

Naše telo si kolagén prirodzene vytvára samo. Aby sa v tele vytvoril kolagén na pleť, na vlasy, na kĺby, alebo akýkoľvek proteín, telo kombinuje rôzne aminokyseliny.

Zo všetkých aminokyselín, ktoré existujú, je 9 esenciálnych aminokyselín. To znamená, že naše telá si ich nedokážu vyrobiť samé, takže ich musíme prijímať v potrave. Naše telá využívajú aminokyseliny z potravy a vytvárajú si ich samy dlho predtým, ako sa objavili doplnky, takže je dôležité si to zapamätať.

Keď jete bielkoviny, vaše telo ich rozloží na jednotlivé bloky/aminokyseliny. Potom môže vaše telo premeniť aminokyseliny na kolagén (alebo akýkoľvek iný proteín v tele) pomocou iných živín. Majte na pamäti, že len preto, že aminokyseliny pochádzajú z kolagénového doplnku, neznamená to, že vaše telo ich prinúti vytvárať kolagén v tele. Vaše telo použije aminokyseliny na tvorbu proteínov, ktoré sú v danom čase v tele potrebné.

Užívaním kolagénových doplnkov na pleť, na vlasy, na kĺby by ste získali aminokyseliny na vytvorenie špecifického proteínu vo vašom tele. Predtým, ako ich začnete užívať, je tiež dôležité si uvedomiť, že vaše telo už vykonávalo syntézu kolagénu z iných zdrojov potravinových bielkovín (ako sú živočíšne a rastlinné bielkoviny).

Kolagén ako výživový doplnok

Funguje kolagén užívaný vo forme nápoja alebo prášku?
Zamysleli ste sa niekedy odkiaľ kolagén pochádza? Zdrojom sú zvieratá. Väčšina kolagénových doplnkov je hovädzí (z kravy), morský (z rýb) alebo z kurčiat. Pochádza zo spojivového tkaniva týchto zvierat.

Kolagénové doplnky na pleť, na vlasy, na kĺby sa v skutočnosti dodávajú vo forme peptidov, čo znamená, že dlhé vlákna kolagénových proteínov už boli do istej miery rozdelené. Na vytvorenie kolagénového prášku sa celé kolagénové vlákna rozložia na kolagénové peptidy.

Peptidy sú menšie reťazce aminokyselín. To sa deje prostredníctvom procesu nazývaného hydrolýza. Preto sa tieto doplnky často označujú ako „kolagénové peptidy“ alebo „hydrolyzovaný kolagén“.

Trávenie a vstrebávanie kolagénových doplnkov:

Myslím si, po tom všetkom čo som si prečítala, že keď užívate doplnky, vaše telo si nakoniec vytvorí nový kolagén v koži alebo kĺboch. Ale nie je to také jednoduché. Ako už bolo spomenuté, nie je možné určiť, kde sa bude váš kolagénový doplnok v tele fungovať a kde nie.

Iste, aminokyseliny z kolagénu na pleť, na vlasy, na kĺby môžu byť použité ako stavebné kamene pre nový kolagén vo vašej pokožke. Avšak kolagén by mohol skončiť aj ako stavebný kameň pre iné bielkoviny v tele, napríklad vo svaloch. Takže budete chcieť krásnu pleť, ale nakoniec budete iba ohybnejší a prestanú bolieť kĺby.

Predstavte si to. Možno si prášok primiešate do kávy. Akonáhle sú jednotlivé aminokyseliny absorbované do krvného obehu, telo s nimi zaobchádza ako s aminokyselinami z akéhokoľvek proteínu.

Telo nedokáže povedať, či tieto aminokyseliny vo vašej krvi pochádzajú z kuracích pŕs alebo kolagénového doplnku. Bohužiaľ si jednoducho nevieme vybrať, kam idú aminokyseliny z kolagénu.

Ako už bolo povedané, keď užívate kolagénový doplnok, dodávate telu podporu špecifických aminokyselín. Tie sa vo veľkom množstve nachádzajú v našom vlastnom prirodzenom kolagéne. Pamätáte si glycín, prolín a hydroxyprolín?

Výskum kolagénu. Na čo všetko by mal fungovať?

Existuje veľa tvrdení o kolagénových doplnkoch a zázrakoch, že fungujú, ale v tomto príspevku sa zameriame len na 4: zdravie pokožky – pleti, vlasov a nechtov, zdravie kĺbov a zdravie čriev.

Kolagén na pleť – pokožku:

Myšlienka, že kolagén na pleť pomáha znižovať známky starnutia, nie je nová. Väčšina výsledkov je však predovšetkým neoficiálnych. To znamená, že naozaj nevieme, či to funguje pre každého a neexistuje veľa vedeckých dôkazov.

Niektoré výskumy, ktoré sa zaoberajú suplementáciou kolagénu a zdravím pleti – pokožky z hľadiska anti-agingu (zmenšenie veľkosti vrások, zvýšenie hydratácie pokožky atď.). Zatiaľ čo začínajúca oblasť výskumu vyzerá sľubne (štúdie tvrdia, že vidia zmenšenie vrások a zvýšenie hydratácie pleti – pokožky). Nanešťastie sa zdá, že väčšina z nich je financovaná spoločnosťami dodávajúcimi kolagénové doplnky. Toto je konflikt záujmov a tak trochu červená vlajka. Hmmm..neviem čomu teraz veriť.

Kolagén na vlasy, nechty:

Je to len jedna malá ľudská štúdia, ktorá ukazuje výhody kolagénových doplnkov na rast nechtov a na vlasy. A hádaj čo? Financovala ho kolagénová spoločnosť. Štúdie sponzorované priemyslom znamenajú nízke hodnotenie z hľadiska kvalitného výskumu.

Kolagén na kĺby:

Uskutočnil sa určitý výskum suplementácie kolagénu a bolesti kĺbov/osteoartritídy, ale výsledky sú zmiešané. Niektoré štúdie si môžete pozrieť tu, tu a tu. Majte na pamäti, že posledná štúdia bola vykonaná s použitím kolagénu typu II ( nedenaturovaného kolagénu), ktorý sa líši od kolagénových peptidov.

Mnohé štúdie v tejto oblasti sú tiež financované spoločnosťami dodávajúcimi kolagénové doplnky na kĺby. Takže sa nezdá, že existuje dostatok kvalitného výskumu, ktorý by tvrdil, že pomôže každému zlepšiť zdravie kĺbov.

Zdravie čriev:

Nezdá sa, že by sa vykonal výskum, ktorý by preukázal suplementáciu kolagénu na črevá, ktorá by mala za následok zlepšenie zdravia čriev. Majte teda na pamäti, že tvrdenia, ktoré počujete, sú čisto neoficiálne a bez dôkazov, ktoré by ich podporili.

Záver:

Myslím si, že je potrebné urobiť veľa práce ohľadom výskumu kolagénu na pleť, na vlasy, na kĺby a zistiť čo hovoria štúdie (čítaj: výskum založený na dôkazoch), Nevravím, že je suplementácia zbytočná, ale ani nevyhnutná. Suplementácia kolagénu nie je pre zdravie nevyhnutná a ako väčšina výživových doplnkov, niektorí ľudia môžu vidieť prínos z ich užívania a iní nie.

Kolagénový prášok je však rozpustný zdroj bielkovín bez chuti (hoci nie je kompletný – to znamená, že neposkytuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín). Ak zistíte, že primiešaním do kávy alebo smoothie sa cítite dobre, je to skvelé. Neboli hlásené žiadne negatívne vedľajšie účinky užívania.

Takže ak máte záujem si to vyskúšať, nie je na škodu to urobiť. Len si pamätajte, že všetky aminokyseliny tvoriace kolagén na pleť, na vlasy, na kĺby môžete získať aj konzumáciou rôznych zdrojov potravinových bielkovín.

Vyskúšali ste kolagénový doplnok? Dajte mi vedieť v komentároch! Dúfam, že vám tento príspevok pomohol.

Komplexné zloženie kolagénových doplnkov nájdete v produktoch

Najnovšie články