Uhorkové pokušenie, výhody pre krásu, štíhlosť a skvelá studená polievka TARATOR

Uhorka má množstvo všestranných liečivých účinkov na naše telo. Veľmi dôležitým faktom je, že uhorka je najsilnejšou zásaditou zeleninou. Znamená to, že konzumáciou uhoriek zabránime prekysleniu nášho tela. No uhorky majú množstvo ďalších výhod. Prečítajte si akých:

  • Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované.
  • S pomocou uhoriek efektívne odplavíme nebezpečné toxíny z nášho tela. Uhorky dokonca dokážu rozpúšťať obličkové kamene.
  • Pomáhajú zmierňovať pálenie záhy.
  • Obsahujú veľa antioxidantov najmä vitamínov A, B, C, to znamená, že ich konzumáciou si zlepšujeme imunitu a dodávame telu viac energie.
  • Vďaka vysokému obsahu vody uhorky pomáhajú aj tým ľuďom, ktorí chcú chudnúť.
  • Niektoré štúdie ukázali, že látky obsiahnuté v uhorkách sa ukázali ako efektívne v boji s rakovinou.
  • Obsah vody v uhorkách nám pomáha aj pri trávení.
  • Pomáhajú stabilizovať náš krvný tlak.
  • Vďaka antioxidantom obsiahnutých v uhorkách pomáhajú aj pri bolestiach kĺbov. (Odporúča sa piť uhorkovú šťavu v pomere 1:1 s cibuľovou šťavou).
  • Znižujú hladinu kyseliny močovej, to znamená, že sa dajú používať pre ľudí trpiacich dnou.
  • Pre ľudí s problémami so štítnou žľazou sa odporúča konzumovať uhorku aspoň trikrát týždenne.
  • Obsah kremíka a síry v uhorkách podporuje zdravý rast vlasov.

Aby sme však nepísali len o pozitívach, na konzumáciu uhoriek by si mali dávať pozor žlčnikári, pre ktorých sú uhorky ťažko stráviteľné a mohlo by ich prehnať.

Pri kúpe uhoriek sa pozrite na jej pôvod. Ideálne je kúpiť uhorky, ktoré sa dopestujú v blízkosti vášho bydliska. Samozrejme ďalším kritériom je BIO kvalita. Dobrú chuť prajeme.

Toto o opaľovacích filtroch pravdepodobne neviete. Viete, že kvalitný opaľovací krém je najsilnejším antiaging prostriedkom?

Bulharská letná polievka Tarator

Žila som v Bulharsku asi 6 mesiacov. Najviac mi chutila ich letná polievka menom Tarator. Bulharská  špecialita je osviežujúcich spojením 2 chladivých surovín. Jej účinok je okamžitý a v horúcich letných dňoch príde vhod. Ide o osviežujúce a mimoriadne zdravé spojenie chutí uhorky, jogurtu a kôpru. Podstatu polievky tvorí uhorka nakrájaná na kocky, niektorí ju strúhajú, hustý  plnotučný  jogurt najlepšie grécky a jemne nakrájaný kôpor. Cesnak, orechy a v niektorých regiónoch aj chlieb môže a nemusí byť.

Ľadová uhorková polievka

Ingrediencie: 1 kg šalátových uhoriek, 100 ml zeleninového vývaru, 75 g jogurtu, 4PL naklíčenej žeruchy, 1 PL bieleho vínneho octu, ½ strúčika cesnaku, ½ menej štipľavej čili papričky, kôpor, biele pečivo, maslo, soľ, cukor, čierne korenie.

Šalátové uhorky olúpeme. Pozdĺžne ich prekrojíme a vyberieme z nich semienka. Uhorku nakrájame na stredne veľké kusy. Tie rozmixujeme so žeruchou, vývarom, octom, a podľa chuti aj s trochou čili papričiek. Pridáme soľ, čierne korenie a štipku cukru. Hotovú polievku necháme chladiť 1 – 2 hodiny v chladničke. Biele pečivo nakrájame na drobné kocky , opečieme na panvici s maslom a štipkou soli. Uhorkovú polievku  tesne pred podávaním posypeme krutónmi a ozdobíme kôprom a jogurtom.

Zľavy mesiaca