Arbutín – tajomný zosvetľovač pokožky, o ktorom ste ešte nepočuli

Arbutín – tajomný zosvetľovač pokožky, o ktorom ste ešte nepočuli

Zatiaľ čo si niektorí myslia, že vrásky sú najväčším strašiakom starnutia, sa mnohí sústredia na niečo celkom iné – nejednotný tón pleti. Starecké škvrny, pigmentové škvrny a začervenaná textúra vás môžu urobiť staršími ako jemné linky a kohútie stopy. Mnohé produkty sľubujú zosvetliť, tónovať a dodať jas, častokrát sú však príliš drsné a vysúšajúce najmä pre ľudí s citlivou pokožkou. Je teda na mieste tešiť sa z existencie arbutínu, ktorý má zosvetľujúce účinky a je bezpečný pre všetky typy pleti.

Vitamín C, kyselina kojová a sladké drievko sú skvelé prírodné zosvetľovače pokožky, avšak existuje niekoľko dôvodov, prečo ich arbutín hravo strčí do vrecka. Predstavme si teda arbutín, túto nie veľmi známu zosvetľujúcu kozmetickú zložku:

Arbutín

Druh zložky: zosvetľovač

Hlavné benefity: zosvetľuje tmavé škvrny, zmierňuje viditeľnosť jaziev po akné, pomáha zjednocovať tón pleti

Kto ho môže používať: vo všeobecnosti je bezpečný pre všetky typy pleti

Ako často sa používa: môže sa používať dvakrát denne. Je bezpečný pre aplikáciu na očistenú pokožku spolu s inými krémami a sérami. Môže sa používať aj v lete, pretože nezvyšuje citlivosť pleti na slnko.

Dobre spolupracuje s: vitamínom C, AHA kyselinami

Nepoužívajte s: nie sú známe žiadne negatívne interakcie s inými kozmetickými zložkami, vysoké teploty však môžu znižovať jeho efektivitu.

Čo je arbutín?

Arbutín je molekula získavaná z rastliny zvanej medvedica lekárska a predchádza tvorbe melanínu. Môžeme ho porovnať s kyselinou kojovou (derivovanou z húb), niacínamidom a koreňom sladkého drievka (derivovanom z rastliny sladké drievko). Tieto zložky sú derivované z rôznych zdrojov, avšak všetky blokujú tyrosinázu, a tým zabezpečujú zosvetlenie a rozjasnenie pokožky. Hnedé škvrny vznikajú z pigmentov, ktoré sa tvoria v bunkách zvaných melanocyty, ktoré obsahujú enzýmy zvané tyrosináza. Aktivujú sa hocikedy, keď prídu do kontaktu s UV svetlom, a to je dôvod, prečo sa na slnku ešte viac tvoria pehy a slnečné škvrny. A vtedy prichádza na rad arbutín – blokuje tyrosinázu a drží tmavé fľaky na uzde. Môže sa používať aj pri zmenách pokožky po tehotenstve alebo vplyvom iných faktorov. Vyskúšajte domácu mezoterapiu s arbutínom od ENVY THERAPY Intensive brigtening ampoules.

Je tiež dôležité vedieť oddeliť alfa-arbutín (prospešnú zložku) od ostatných podobných zložiek. Existuje totiž tiež beta-arbutín, ktorý je lacnejšou a nie príliš stabilnou verziou.

Arbutín sa nachádza aj v týchto produktoch

Benefity arbutínu pre pokožku

Chráni pred slnkom – arbutín dokáže redukovať stupeň stmavnutia pokožky po vystavení slnku tým, že blokuje tvorbu tyrosinázy.

Je k pokožke jemný – zatiaľ čo ostatné zosvetľujúce zložky môžu vysušiť a podráždiť pleť, arbutín je menej iritujúci. Jeho aktívne zložky sa uvoľňujú pomaly, a tým je vhodnejší pre citlivú pokožku ako iné zosvetľujúce látky.

Zlepšuje nejednotný vzhľad – keďže arbutín blokuje tyrosinázu, enzým prispievajúci k tvorbe melanínu, môže predchádzať tvorbe tmavých škvŕn a dokonca ich zmierniť. To všetko vedie k jednotnejšiemu vzhľadu pokožky.

Je bezpečný pri používaní s inými kozmetickými produktmi – nie sú žiadne záznamy o negatívnej interakcii arbutínu s inými kozmetickými zložkami.

Môže sa používať dvakrát denne – pre čo najlepšie výsledky používajte arbutín ráno aj večer na vyčistenú pleť pred nanesením zvláčňovača.

Je bezpečnejší ako hydrochinón – na chvíľu bol hydrochinón považovaný za zázračnú zosvetľujúcu zložku. Teda až pokým nebol označený FDA za karcinogénny (najmä pri orálnom užívaní, menej pri povrchovom). Hydrochinón pôsobí ako zabijak buniek produkujúcich pigmentáciu a melanín, arbutín bráni aktivite enzýmov stimulujúcich bunky produkujúce pigment.

Je efektívny pri zjemňovaní jaziev – okrem jeho schopnosti zosvetľovať tmavé škvrny je skvelý aj pre zjemňovanie jaziev po začervenanom akné, ktoré zostávajú dlho po vymiznutí samotných vyrážok.

Zosvetľuje pokožku – ako sme už vyššie spomínali, arbutín zabraňuje tvorbe tmavých škvŕn a ponúka pokožke zosvetľujúci efekt.

Vedľajšie účinky arbutínu

Predtým, ako si pôjdete zakúpiť produkt s jeho obsahom, by ste mali vedieť nasledovné: má síce podobné účinky ako hydrochinón, je však považovaný za bezpečnejší pre všetky typy pokožky. Dostať ho ako zložku v niektorých kozmetických produktoch pre zlepšenie stavu pigmentácie. Tieto výrobky je potrebné používať pravidelne, aby ste dosiahli želaný efekt. Okrem fľakov dokáže zjemniť aj viditeľnosť jaziev po akné.

Vo všeobecnosti sa arbutín považuje za bezpečný, u niektorých používateľov však môže vyvolať podráždenie či začervenanie. Vtedy je vhodné spomaliť a používať len každý druhý deň.

Ako ho používať

Arbutín sa môže používať dvakrát denne. Pretože je obvykle jemný, môže sa používať v kombinácii s inými zosvetľujúcimi zložkami (vitamínom C, kyselinou kojovou a niacínamidom), chemickými peelingami alebo retinolom. Používajte ho ráno a večer po čistení a pred zvláčňovačom. Nikdy nezabudnite naniesť aj ochranný opaľovací krém, pretože by ste sa mohli zbytočne pripraviť o zosvetľujúce účinky arbutínu.

Možno budete prekvapení, v koľkých kozmetických produktoch sa arbutín nachádza. Nájdete ho najmä v zosvetľujúcich sérach, často sa však pridáva aj mliek či do nočných masiek a krémov.

Je vhodné zmiešať ho s inými zložkami poskytujúcimi zosvetľujúce účinky, ako sú vitamín C a AHA kyseliny, avšak pri skúšaní nového produktu buďte opatrní. Pri vysokom pH môže uvoľňovať hydrochinón, avšak našťastie väčšina produktov starostlivosti o telo má neutrálne pH. Inými slovami, arbutín je vo všeobecnosti bezpečný, no niektorí ľudia naň môžu byť citliví.

Ako pri iných zložkách aj pri arbutíne platí – buďte trpezliví a vytrvalí. Zosvetľujúci účinok nepríde za noc, treba čakať týždne či mesiace, kým sa dostaví.

Odporúčam