Obľúbené produkty

Ranný rituál na očistu AURY a viac energie cez deň podľa Ajurvédy

Pojem „Ayurveda“ v jazyku sanskrit znamená ,,veda o živote“. Je jedným z najstarších systémov medicíny na svete, ktorý vznikol v Indii ako životný štýl. V roku 1982 bola oficiálne uznaná Svetovou zdravotníckou organizáciou za ucelený medicínsky systém. Ayurvédska medicína zahŕňa recepty, bylinky, cvičenia, meditácie a množstvo špeciálnych omladzovacích a očisťovacích terapií, pomocou ktorých sa telo uvedie do rovnováhy.

Ak sa budeme držať tohto ranného rituálu, ktorý zladí naše telo s prírodou, budeme mať viac energie po celý deň a cítiť sa skvele. Prinášame vám 19 krokov tohto ranného rituálu, ktoré sa oplatí začleniť do svojho dňa. Stačí začať s jedným alebo dvoma, postupne pridávať ďalšie.

Denná rutina je absolútne nevyhnutná pre radikálnu zmenu v tele, mysli a vedomí.

19 rituálov podľa Ajurvédy

1. Skoré ranné vstávanie a očista aury

Je dobré prebudiť sa pred východom slnka, približne medzi 4:30 a 6:00 ráno. Nielenže si skorým vstávaním zvýšime produktivitu, ale zlepšíme aj telesné a duševné zdravie. Vstávanie záleží od ročného obdobia, ale v priemere by mali ľudia typu VATA vstávať okolo 6. hodiny, Pitta ľudia okolo 5:30 hod a Kapha okolo 4:30 hod.

Hneď po prebudení, pozrite sa na svoje ruky na niekoľko sekúnd, potom si ich položte na tvár a jemným pohybom sa pohlaďte od tváre dole k pásu. To čistí auru.

Aký typ ste podľa Ajurvédy? Pozrite si tu: http://www.joga-ajurveda.sk/content/43-dosa-test-aky-ste-typ-podla-ajurvedy

2. Poďakovanie modlitbou

Poďakujme sa za to, že sme sa zobudili, že sme živí, zdraví a pripomeňme si aj ostatné veci, za ktoré sme vo svojom živote vďační. Ráno začnime v pokoji, bez zhonu, s pozitívnymi myšlienkami a vďačnosťou za nový deň.

3. Ranná očista tváre

Opláchneme si tvár studenou vodou a vypláchneme si ústa. Tvár jemne vysušíme čistým uterákom. Precvičíme si očné svaly pohybmi a krúţením očí do všetkých strán, cviky opakujeme približne sedemkrát. 

4. Pohár vody

Následne vypijeme pohár vody izbovej teploty, ktorý si pripravíme večer pred spaním. Pitie vody na prázdny žalúdok má mnohé pozitívne účinky ako napríklad zlepšené trávenie, odvádzanie toxínov, zmierňovanie kŕčov, zlepšenie cirkulácii krvi, pomáha tiež obličkám a ďalším vylučovacím orgánom.

5. Vyprázdňovanie

Vyprázdňovanie je dôležité pre detoxikáciu nášho organizmu, má byť pravidelné, najlepšie každý deň. Pohyb čriev podporíte striedavým dýchaním, raz cez pravú a raz cez ľavú nosnú dierku.

6. Očista jazyka

Odstránenie povlaku z jazyka by malo patriť k dennej hygiene. Škrabkou jemne prechádzame po jazyku niekoľkokrát od koreňa až ku špičke. Týmto stimulujeme vnútorné orgány, podporujeme trávenie a odstraňujeme odumreté baktérie. V ideálnom prípade by ľudia Vata mali použiť zlatú škrabku, Pitta jednu striebornú a Kapha meď. Nerezová oceľ môže byť použitá všetkými typmi.

7. Čistenie zubov

Na čistenie zubov používame mäkkú zubnú kefku s vhodnou zubnou pastou alebo prírodnú kefku.

8. Kloktanie

Kloktanie olejom, najlepšie sezamovým, posilňuje zuby, ďasná a čeľuste, zmierňuje bolesti, ekzémy a pomáha odstrániť vrásky z tváre. Energicky kloktajte po dobu 1 minúty a potom olej vypľujte, následne si prstom ďasná premasírujte.

9. Žuvanie

Žuvanie sezamových semienok, sušených datlí alebo sušeného kokosu posilňuje zuby, stimuluje pečeň a žalúdok, taktiež zlepšuje trávenie. Po žuvaní si umyjeme zuby bez použitia zubnej pasty.

10. Nosné kvapky

Nakvapkáme si 3 až 5 kvapiek do každej nosnej dierky, to napomáha pri liečbe suchej sliznice nosa.

Vata: sezamový olej alebo ghí

Pitta: slnečnicový alebo kokosový olej

Kapha: Vácha (puškvorec) olej

11. Ušné kvapky

Problémy so zvonením v ušiach, s prebytkom ušného mazu, či zlým sluchom, môžeme zmierniť kvapkaním 5 kvapiek teplého sezamového oleja do uší.

12. Masáž olejom

Masáž tela a hlavy teplým olejom prináša relaxáciu svalstva, uvoľnenie fyzického a psychického napätia. Účinok masáže pocítime na úrovni telesnej, duševnej a energetickej.

Pre Vata odporúčam teplý sezamový olej.

Pre Pitta teplú slnečnicový alebo kokosový olej.

Pre Kapha teplý slnečnicový alebo horčicový olej.

13. Kúpeľ

Doprajme si osviežujúci kúpeľ, ktorý našu pokožku skvele regeneruje a udržuje ju čistú, sviežu a zdravú.

14. Obliekanie

Preferujme oblečenie z prírodných materiálov, ktoré telu umožňujú slobodne dýchať.

15. Používanie parfumov

Správne zvolený prírodný parfum alebo esenciálny olej nám prináša sviežosť, šarm a radosť.

Vata pookreje pri vôni z pomaranča.

Pitta sa poteší vôni santalového dreva, alebo jazmínu.

Kapha obľubuje pomaranč a pižmo.

16. Cvičenie

Pravidelné cvičenie a to najmä joga, zlepšuje krvný obeh, spomaľuje proces starnutia, posilňuje náš imunitný systém, zvyšuje energiu a odolnosť, zlepšuje spánok, udržuje kvalitu kostí a znižuje riziko mnohých ochorení.

17. Pranayama

Pranayama je známa pod pojmom „kontrola dychu“. Naše dýchanie je spojené s našou mysľou. Ak sa naučíme kontrolovať náš dych, dokážeme kontrolovať aj našu myseľ a náš život.

18. Meditácia

Meditácia prináša rovnováhu a pokoj do nášho života. Mala by trvať aspoň 15 minút denne. Vnímajme ju ako náš relax, ako tú najlepšiu vec, ktorú v danú chvíľu môžeme spraviť pre naše telo, myseľ a dušu.

19. Čas na raňajky

Doprajme si zdravé, ľahké raňajky a užime si deň.

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 458

Novinka!

Skincare klub

novinky z oblasti krásy, kozmetiky a starostlivosti o pleť

Ahoj! Volám sa Iveta Štecová. Pomáham ženám spomaliť starnutie pleti a udržať si mladistvý vzhľad, aby sa cítili šťavnato a sviežo v každom veku. Prihlás sa do klubu 15 000+ odberateľov.

Odoslaním formuláru súhlasím so spracovaním osobných údajov v znení súhlasu.