40 faktov o vitamíne C v kozmetike ktoré musíte poznať – číslo 38 si obzvlášť zapamätajte!

Beautiful girl with juicy orange

40 faktov o vitamíne C

Všetci vieme, že vitamín C je pre naše telo prospešný. Už sme počuli, že by sme mali denne prijímať množstvo tohto vitamínu a piť veľa čerstvej pomarančovej šťavy. Niektorí z nás však aj napriek tomu trpia jeho nedostatkom! Experti odporúčajú prijímať denne 65 až 90 mg, ideálne prostredníctvom vyváženej stravy, čím podporíte svoj imunitný systém a celkové zdravie organizmu.

Vedeli ste, že vitamín C dokáže úžasné veci aj s vašou pokožkou?

Tento mocný vitamín získal svoju popularitu najmä vďaka schopnosti prirodzene zlepšiť vzhľad a stav pokožky, bojovať proti znakom starnutia a zvýšiť produkciu kolagénu ako prevenciu pred ochabovaním. 

Postupne si predstavím všetkých 40 dôvodov, prečo by ste ho mali zaradiť do každodennej starostlivosti o pokožku aj vy.

Čo je vitamín C?

1. Vitamín C sa často pridáva do zvláčňovačov a sér. Sérum je produkt starostlivosti o pokožku s tenkou a hodvábnou textúrou, zatiaľ čo zvláčňovač má za úlohu pokožku hydratovať. Sérum obsahuje vyššiu koncentráciu jednotlivých zložiek, lepšie preniká do pokožky a efektívnejšie rieši jej problémy ako hyperpigmentácia a znaky starnutia. Sústreďte sa najmä na to, aby ste vybrali vhodný práve pre vašu pokožku. 

2. Produkty s vitamínom C obsahujú túto zložku  vo vysokej koncentrácii, najčastejšie vo forme L-askorbovej kyseliny ako aj v inej forme.

3. Koncentrácia L-askorbovej kyseliny v sére s vitamínom C sa môže pohybovať v rozpätí 10% až 15-20%.

4. Vhodné je začať s produktom s nižšou koncentráciou a počkať, kým sa pleť prispôsobí. Až potom vyskúšajte vyššiu koncentráciu. 

Rôzne formy vitamínu C

Vitamín C sa vyskytuje v rôznych formách a derivátoch. Nižšie nájdete formy vitamínu C, ktoré obsahujú dodatočnú zložku na jeho stabilizovanie a dlhšiu životnosť na pultoch obchodov. Predstavíme aj charakteristiky každej formy, aby ste si vedeli predstaviť, aké účinky ponúka.

5. Čo je L-askorbová kyselina? Je to vitamín C vo svojej najsilnejšej podobe. Vo vyšších dávkach môže spôsobiť podráždenie pokožky. Stojí za vyskúšanie, ak ho pokožka dobre znáša, prinesie vám veľa úžitku.
Ideálny pre: silu a výsledky, normálnu a zmiešanú pokožku. Vyskúšajte SÉRUM S VITAMÍNOM C PURE C15 od Medik8.

6. Čo je horčík askorbyl fosfát? Tento vo vode rozpustný derivát vitamínu C je stabilnejší, spôsobuje menšie podráždenie, takže je ideálny pre citlivú alebo suchú pokožku.
Ideálny pre: suchú alebo citlivú pokožku

7. Čo je askorbyl palmitát? Jedná sa o stabilnú formu vitamínu C, bežne využívanú vo formulách starostlivosti o pleť na olejovej báze. Nie je taká silná, ako iné, bojuje však proti voľným radikálom, a chráni tak pred znakmi starnutia.
Ideálny pre: obnovu pokožky poškodenú voľnými radikálmi

8. Čo je askorbový glukosamín? Je to vo vode rozpustný derivát vitamínu C. Pre svoje antioxidačné a zosvetľujúce účinky sa často využíva v kozmetike, ohľadom jeho efektívnosti je potrebné vykonať ďalšie výskumy.
Ideálny pre: hyperpigmentáciu

9. Čo je tetrahexyldecyl askorbát? Jedná sa o najnovšieho člena rodiny vitamínu C. Je stabilnejší ako ostatné druhy, je rozpustný v tuku, čím ľahšie preniká do spodných vrstiev pokožky.
Ideálny pre: suchú, normálnu, mastnú aj citlivú pleť. Odporúčam SUPER ANTIOXIDAČNÉ SÉRUM C-TETRA®

10. Etyl-L-askorbová kyselina:
Vysoko účinná a maximálne stabilná forma vitamínu C poskytuje pleti výnimočnú antioxidačnú ochranu pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, a zároveň stimuluje produkciu kolagénu, ktorý zaistí pevnosť a vypnutý vzhľad pleti.
Ideálny pre: zosvetlenie a boj proti voľným radikálom. Vyskúšajte Medik8 SÉRUM S VITAMÍNOM C 30

Ostatné, často využívané ingrediencie, okrem vitamínu C

11.  Kyselina hyalurónová – je mocné zmáčadlo, ktoré priťahuje vlhkosť a viaže ju na pokožke. Zlepšuje jej schopnosť udržiavať hydratáciu a dopraviť ju do hlbších vrstiev. Zjemňuje jemné linky a znaky starnutia, dodáva pleti intenzívne zvláčnenie.  

12.  Vitamín E – vitamíny C a E sú členmi antioxidačnej skupiny, sú účinnejšie spolu, kedy bojujú proti voľným radikálom a podporujú prirodzenú lipidovú bariéru pokožky. Pre vás to znamená pružnejšiu a mladistvejšiu pleť! 

13.  Kyselina ferulová – je antioxidant, ktorý pomáha zvyšovať hladinu a stabilizovať vitamíny C a E. Bojuje proti poškodeniam spôsobeným voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu.  Medik8 SUPER C30+INTENSE

Benefity vitamínu C pre pokožku

14. Zvyšuje tvorbu kolagénu
Poškodenia spôsobené vekom a slnečnými lúčmi spôsobujú stratu kolagénu, čo vedie k vzniku vrások a ochabovaniu pokožky. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, čím je pokožka pevnejšia, viac vyplnená a jemné linky a vrásky menej viditeľné.

15. Bojuje proti poškodeniam spôsobeným voľnými radikálmi a známkam starnutia
Antioxidačné vlastnosti vitamínu C pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a poškodeniam spôsobeným UV žiarením. Výsledkom je anti-aging efekt pre mladistvejší vzhľad pleti!

16. Zosvetľuje tmavé škvrny
Vitamín C  pomáha zosvetliť hyperpigmentáciu a hnedé fľaky. Bráni nadmernej produkcii melanínu pre jednotný tón a svetlosť pleti.

17. Obnova pokožky
Napomáha obnove pokožky poškodenej slnkom a odvracia stratu kolagénu podnecovaním k zdravej bunkovej obnove a regenerácii. Niektorí používatelia zaznamenali menšiu viditeľnosť jaziev.

18. Pomáha chrániť pokožku pred slnečným poškodením
Vitamín C poskytuje dodatočnú ochranu pred slnkom tým, že posilňuje dermu, a tak chráni pokožku ako takú pred škodlivými UV lúčmi a slnečným žiarením.

Dôležitá poznámka: Toto neznamená, že krémy a séra s vitamínom C sú náhradou opaľovacích prípravkov s ochranným faktorom! Vrchnú vrstvu pokožky je potrebné chrániť opaľovacími produktmi každý deň, vždy keď vychádzate von.

Ako správne používať produkty s vitamínom C?

19. Všeobecným pravidlom pre používanie kozmetiky je tenké pod hrubé. To znamená, najskôr nanášajte formule s tenšou konzistenciou, aby sa mohli správe vstrebať a až potom natrite kozmetiku so silnejšou štruktúrou.

20. Kedy aplikovať: Ak používate sérum s vitamínom C, nanášajte ho na práve vyčistenú a jemne vlhkú pokožku. Ak po čistiacom prípravku používate toner vyrovnávajúci hladinu pH, počkajte, kým úplne vyschne, až potom aplikujte sérum. Ak používate krém s vitamínom C, aplikujte ho ako úplne posledný.

21. Ako aplikovať: Pomocou čistých prstov rozotrite sérum alebo krém na vyčistenú tvár, nezabúdajte na krk! Mali by ste mu venovať rovnakú pozornosť ako tvári.

22. Koľko aplikovať: Toto závisí od osobnej preferencie. So sérom začnite v množstve pár kvapiek, mnohé z nich uvádzajú aj odporúčanú dávku.

23. Používam správne množstvo?: Počkajte 15 minút, aby sa sérum mohlo úplne vstrebať. Ak máte na pokožke stále zvyšky, zredukujte množstvo.

24. Uzatvorte starostlivosť: Starostlivosť uzatvorte krémom a očným krémom. Ak sa chystáte von, nezabudnite na opaľovací prípravok s ochranným faktorom (áno, aj ak je oblačné počasie a make-up už ochranný faktor obsahuje!).

Odporúčaný spôsob aplikácie vitamínu C

25. Pri sére s obsahom vitamínu C začnite s nižšou koncentráciou, okolo 10%. Pozorujte, ako bude pokožka reagovať, kým sa rozhodnete vyskúšať vyššiu koncentráciu 15-20%.

26. Ako pri každom novom produkte, urobte najskôr test na malom kúsku kože. Aplikujte malé množstvo na vnútornú stranu predlaktia a počas 24 až 48 hodín pozorujte reakciu. Ak sa žiadna nedostaví, môžete produkt naniesť na celú tvár.

27.Pamätajte na to, že výsledok sa nemusí dostaviť hneď. Môže to trvať až niekoľko mesiacov, kým uvidíte efekt.

Zopár tipov, ako vyťažíte z formúl s vitamínom C

28. Nasledujte inštrukcie na obale.

29. Používajte pravidelne. Pri nanesení raz za čas výsledok neuvidíte.

30. Buďte trpezliví. Nevzdávajte sa len preto, že nevidíte okamžitú zmenu.

31. Produkty skladujte správne a dbajte o expiračnú dobu, aby ste neznížili účinok.  

Ako správne skladovať sérum s vitamínom C?

Aby ste predišli degradácii séra či strate jeho efektivity, sérum správne skladujte. Tu je zopár tipov, ako na to:

32. Držte ho mimo svetla
L-askorbová kyselina je náchylná na oxidáciu vplyvom svetla. Preto sa séra s obsahom vitamínu C balia do tmavých sklenených fľaštičiek. Sérum uchovávajte na tmavom mieste mimo priameho svetla.

33. Držte ho vzduchotesné
Kyslík degraduje vitamín C, fľaštičku vždy pevne uzatvorte.

34. Držte ho v chlade
Vysoké teploty znehodnocujú vitamín C, niektorí výrobcovia odporúčajú uchovávať sérum v chladničke. Ak si nie ste istí, spýtajte sa priamo u producenta, predajcu či oslovte zákaznícky servis.

Vedľajšie účinky používania vitamínu C?

35. Reakcie či podráždenie vznikajú za predpokladu, že máte alergiu alebo citlivú pokožku. Zistíte to už spomínaným testom na malom kúsku kože.

36. Neželané reakcie zahŕňajú začervenanie a pálenie.

37. Ak máte suchú alebo citlivú pleť, vynechajte L-askorbovú kyselinu a prejdite na horčík askorbyl fosfát, alebo tetrahexydelcyl askorbát, ktorý je jemnejší.  

Čo robiť a čo nie, keď sa jedná o vitamín C

Vyrovnaná hladina pH. Vyhľadajte sérum s nižšou hladinou pH, okolo 3.5. To napomôže lepšej absorpcii aj do spodnejších vrstiev pokožky a zabezpečí maximálny výsledok.

 Ak máte citlivú pokožku, nepoužívajte sérum s nižším pH. Nízke pH = vysoká kyslosť, ktorá môže podráždiť pleť.
Zvoľte jemnejšiu formulu, ideálne horčík askorbyl fosfát s pH na úrovni 5 – 6, ktoré je bližšie prirodzenej hladine v pokožke.

Interakcie

38. Nemiešajte sérum s vitamínom C obsahujúce L-askorbovú kyselinu s retinolom (vitamínom A) alebo niacínamidom (vitamín B3, bežne používaný v kozmetike).
Bez toho, aby sme museli použiť zložité vedecké vysvetlenie, pH hladiny týchto ingrediencií sa neznesú s vitamínom C a mohli by vynulovať jeho aj svoj účinok a spôsobiť začervenanie.

Počkajte 30 minút medzi aplikáciami retinolu alebo niacínamidu a séra s vitamínom C, aby ste predišli interakcii týchto látok a dopriali pokožke čas na normalizáciu pH hladiny.
Ak používate produkt, ktorý už tieto zložky obsahuje, neobávajte sa. Pravdepodobne bol naformulovaný tak, aby ich uvoľňoval s potrebným časovým odstupom tak, aby boli účinné a navzájom sa neovplyvňovali.

Vzhľad

39. Venujte pozornosť farbe, zápachu a konzistencii séra s vitamínom C, aby ste si boli istí, že nezoxidovalo.
Farba: Sérum by malo byť číre, priehľadné, biele alebo svetlej šampanskej farby. Ak je kalné a tmavé, pravdepodobne zoxidovalo a vy by ste ho nemali používať.
Zápach: Sérum s vitamínom C nemá žiadnu vôňu. Ak zapácha kyslo či stuchnuto, je pokazené.

40. Nepoužívajte séra predávané v priehľadných fľaštičkách. Sérum s vitamínom C by malo byť balené v tmavom skle či nepriehľadnej fľaštičke, aby bolo chránené pred svetlom.
Ak má sérum žltú či hnedú farbu a neobsahuje žiadnu inú zložku, majte sa tiež na pozore. Zvláčňovače s vitamínom C môžu byť krémovej konzistencie a tmavšej farby, pretože obsahujú aj iné látky. Séra by však mali byť priehľadné.

Domáca výroba séra

Môže to byť síce lákavé, nájsť si na internete recept a vyrobiť si vlastné sérum, ak však nie ste chemik, pravdepodobne to neurobíte správne. Domáca formula môže byť príliš agresívna, môže vám spôsobiť podráždenie.
Nechajte to na profesionálov. Tí vedia, ako zaistiť vhodnú hladinu pH, stabilitu vitamínu C a ako pridať ďalšie vhodné zložky.  

Na záver

Vitamín C dokáže s pokožkou zázraky. Nezabudnite ho pridať aj do vašej stravy, jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny, pretože krása pochádza aj zvnútra!