13 potravín bohatých na kyselinu hyalurónovú
Všetci hľadáme cesty, ako byť zdravší a vyzerať mladšie. Pre mnohých sú odpoveďou drahé produkty a procedúry, ktoré môžu viac uškodiť ako pomôcť. Rozmýšľali ste už nad kyselinou hyalurónovou? Je kľúčovou zložkou zdravej pleti a udržiava ju dlhšie mladistvú. Stojí aj za správnou funkciou kĺbov a redukuje ich bolestivosť. Je častou zložkou kozmetiky, no vedeli ste, že sa skrýva aj v niektorých potravinách?
Kyselina hyalurónová a jej účinky
Podobne ako kolagén, kyselina hyalurónová sa prirodzene nachádza v ľudskom tele. Je prítomná najmä v koži a pomáha zvlhčovať kĺby a oči. Je účinná pre zvláčňovanie a hydratáciu, dokáže pritiahnuť okolo tisíc násobku svojej váhy v podobe vody. Preto je v kozmetickom priemysle taká populárna.
Kyselina hyalurónová existuje vo viacerých molekulárnych veľkostiach, každá z nich má inú funkciu. Väčšie molekuly sedia na pokožke, pomáhajú predchádzať dehydratácii a zmierňujú zápal. Menšie molekuly dokážu prenikať kožou a zlepšujú hojenie. Znižujú stratu kolagénu, čím zmierňujú bolesti kĺbov a niektoré znaky starnutia.
Kyselina hyalurónová vs. glukosamín
Glukosamín je podobnou zložkou ako kyselina hyalurónová a často sa používa na redukciu bolestivosti kĺbov. Obe látky hrajú významnú úlohu v tele, je medzi nimi však zásadný rozdiel:
Kyselina hyalurónová
- poskytuje viac zvlhčenia a zadržiava viac vody
- je dôležitá pre chrupavky a kožu
- je značnou zložkou tekutiny v očiach (synoviálnej tekutiny)
- zlepšuje absorpciu nárazov
- zvlhčuje kĺby
Glukosamín
- je dôležitou štrukturálnou zložkou
- poskytuje silu a odolnosť
- pomáha zlepšovať kvalitu chrupaviek
- znižuje stratu kolagénu a stenčovanie chrupaviek
Kvôli týmto rozdielom glukosamín a kyselina hyalurónová pôsobia najlepšie spolu, najmä čo sa týka kĺbov.
Výhody kyseliny hyalurónovej
Kyselina hyalurónová poskytuje množstvo benefitov, ktoré dosiahnete používaním priamo na pokožku, vo forme kvapiek či injekcií.
Hydratuje pokožku
Kyselina hyalurónová je známa svojimi zvláčňujúcimi vlastnosťami. Zjemňuje pleť, redukuje suchosť a zosvetľuje vačky pod očami. Vhodné sú pleťové mlieka, dajte si však pozor, aby neobsahovali príliš veľké molekuly. Tie totiž nepreniknú do pokožky a majú len krátkodobý účinok. Dbajte aj o správnu koncentráciu kyseliny hyalurónovej vo výrobkoch, ktorá zabráni vysúšaniu pokožky, tvorbe lupín či ochabovaniu.
Zmierňuje viditeľnosť vrások
Výskumy dokázali, že jemné linky a vrásky sú viditeľnejšie v suchom prostredí. Na ich rozvoj tak vplýva aj suchosť samotnej pokožky. Krémy s obsahom kyseliny hyalurónovej znižujú viditeľnosť vrások za dva až štyri týždne. Zlepšujú hustotu pleti a kontúry tváre, ak majú tú správnu koncentráciu a nie príliš veľké molekuly kyseliny hyalurónovej. Dermatológ vám za týmto účelom môže predpísať injekcie, ktoré preniknú hlbšie do pokožky.
Hojí rany
Mlieka a masti obsahujúce kyselinu hyalurónovú sa občas používajú na hojenie rán, spáleniny, pľuzgiere či vyrážky. Dôvodom je ich zvláčňujúci efekt, zmiernenie zápalu, obsah živín a schopnosť spevniť kožné spojivá.
Redukuje suché oči a iný očný diskomfort
Kyselina hyalurónová je zodpovedná za väčšinu tekutín v očiach. Oči zvláčňuje a uľavuje suchému pocitu. Jej lubrikačný efekt pomáha znižovať diskomfort v očiach, najmä po poraneniach či operácii. Očné kvapky s obsahom kyseliny hyalurónovej sa odporúčajú pre bežné použitie pri problémoch so suchými očami, pri používaní kontaktných šošoviek či častej práci so zobrazovacími jednotkami.
Znižuje bolesť kĺbov
Kyselina hyalurónová je dôležitou zložkou spojivového tkaniva, vrátane kĺbov, kde znižuje bolestivosť. Výživové doplnky s jej obsahom sa používajú pri liečbe artritídy, zväčša v injekčnej podobe.
Kyselina hyalurónová ako súčasť stravy
Okrem pleťových mliek či očných kvapiek existujú aj niektoré potraviny, ktoré obsahujú kyselinu hyalurónovú. Externé využitie totiž neposkytuje všetky benefity, ktoré táto kyselina ponúka. Ideálne je prijímať ju aj interne.
Väčšina potravín ju priamo neobsahuje, ale dokáže podporiť jej tvorbu. Siahnuť môžete aj po výživových doplnkoch, ktoré predstavujú ten najjednoduchší spôsob jej doplnenia. Ak neradi užívate takéto prípravky, pomôžu vám aj nasledujúce potraviny podporujúce tvorbu kyseliny hyalurónovej:
Vývar z kostí
Vývar je populárny najmä vďaka schopnosti zvýšiť hladinu kolagénu v tele a zlepšiť celkové zdravie organizmu. Redukuje zápal a bolesť kĺbov, podporuje zdravé črevné baktérie. Je aj jedným z najlepších zdrojov kyseliny hyalurónovej a poskytuje živiny, ktoré by ste inak nezískali. Moderná kuchyňa totiž kosti úplne prestala používať.
Na jeho prípravu existuje mnoho receptov, vhodné je vo všeobecnosti vyberať si organické kosti či už z hydiny, hovädzieho dobytku či bravčoviny. Vyvárať môžete dokonca aj rybacie kosti. Dbajte však o správny čas varenia, pri každom druhu kostí je iný.
Organické mäso
Mäso a pečienka sú výborným zdrojom živín, i keď ich organická podoba nám nemusí veľmi chutiť. Ak neviete, ako ho správne pripraviť, na internete určite nájdete mnoho tipov. Základom je začať pomaly a v menšom množstve, až kým nenájdete ten správny recept práve pre vás.
Listová zelenina
Tmavá listová zelenina ako kapusta, špenát či mangold sú taktiež spôsobom, ako zvýšiť hladinu kyseliny hyalurónovej v tele. Okrem iného sú bohaté na horčík, ktorý je kľúčovým katalyzátorom v mechanizme tvorby tejto cennej kyseliny. Listovú zeleninu môžete konzumovať vo forme šalátu, alebo ju zakomponovať do iných druhov jedál.
Mandle a kešu
Orechy sú účinné pre zdravie a stratu hmotnosti a ponúkajú mnoho živín. Mandle a kešu orechy sú výborným zdrojom horčíka, a teda podporujú tvorbu kyseliny hyalurónovej.
Potraviny na báze sóje
Sója je kontroverzná potravina, mnohí majú obavy ohľadom niektorých jej zložiek. S istotou však vieme povedať, že ponúka značné zdravotné benefity. Jedným z nich je zvýšenie tvorby kyseliny hyalurónovej vďaka obsahu izoflavónov. Tie pomáhajú zvýšiť hladinu estrogénu v tele, čo zase podporuje tvorbu kyseliny hyalurónovej. Ak sa obávate jesť sóju, zvoľte jej fermentované verzie, napríklad tempeh. Fermentačný proces totiž zvýši jej zdravotné benefity a zníži akékoľvek riziko.
Koreňová zelenina
Škrobová koreňová zelenina (sladké a klasické zemiaky) taktiež zvyšuje hladinu kyseliny hyalurónovej. Koreňová zelenina dokonca obsahuje isté množstvo tejto kyseliny a zároveň dokáže nakopnúť jej tvorbu. Okrem toho v nej nájdete mnoho iných živín (napríklad horčík v sladkých zemiakoch), a preto je veľmi vhodné pravidelne ju konzumovať.
Čerstvé ovocie
Prítomnosť vitamínu C v ovocí pomáha zvýšiť hladinu kyseliny hyalurónovej. Niektoré druhy obsahujú aj isté množstvo horčíka, ktorý tomuto procesu napomáha. Sú nimi pomaranče, paradajky, avokádo, čerešne, hrozno a mango. Pomaranče, grapefruit a paradajky obsahujú aj naringenín, flavonoid potláčajúci enzým hyaluronidázu, ktorý má na svedomí znižovanie hladiny kyseliny hyalurónovej. Niektoré druhy obsahujú aj fytoživiny, preto je potrebné ovocie pravidelne obmieňať a konzumovať viacero druhov.
Banány
Banány sú zo všetkých druhov ovocia obzvlášť dobrou voľbou. Obsahujú menšie množstvo kyseliny hyalurónovej, horčík a vitamín C, ktoré podporujú jej tvorbu. Aj napriek mnohým pochybnostiam sú výborným snackom pri snahe o stratu hmotnosti. Majú síce vysoký obsah cukru, ten je však vyvážený vlákninou.
Paprika
Žlté, oranžové a červené papriky sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý, ako sme už spomínali, pomáha zvyšovať hladinu kyseliny hyalurónovej. Majú relatívne nízky obsah cukru a ľahko sa pridávajú do akéhokoľvek receptu.
Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda ponúka mnoho benefitov pre zdravie, to je nám už dávno známe. Vedeli ste však, že napomáha tvorbe kyseliny hyalurónovej? Dôvodom je prítomnosť horčíka, ktorého je v nej síce menej ako napríklad v listovej zelenine, avšak jeho podiel v tmavej čokoláde je taktiež značný. Obsahuje tiež zinok, ktorý je tvorbe tejto kyseliny podobne nápomocný. Výskumy ukázali, že tmavá čokoláda je dobrá na pokožku, a to vďaka flavonoidom.
Fazule
Fazule sú bohaté na živiny, napríklad magnézium a zinok podporujúce tvorbu kyseliny hyalurónovej. Ideálne je jesť všetky druhy fazúľ, podobne ako pri ovocí.
Červené víno
Vďaka fytoestrogénom červené víno podporuje tvorbu kyseliny hyalurónovej. Okrem toho ponúka aj iné zdravotné benefity, najmä kvôli obsahuj resveratrolu.
Prášok a výživové doplnky s kyselinou hyalurónovou
Tieto prípravky ponúkajú jednoduchý spôsob doplnenia kyseliny hyalurónovej, o ich používaní sa poraďte s vašim lekárom. Je možné z nich vytvoriť aj sérum, ktoré prináša účinky pri topickej aplikácii.
Kyselina hyalurónová prináša mnoho zdravotných a kozmetických benefitov, ako je zvlhčenie očí, zmiernenie bolesti kĺbov či hydratácia pokožky. Užívať ju môžete externe vo forme kvapiek, mliek a sér alebo interne vo forme výživových doplnkov a niektorých potravín podporujúcich jej tvorbu. Ideálna je kombinácia oboch spôsobov, aby ste získali všetky výhody, ktoré ponúka. Na vnútorné užívanie odporúčam SKINBOOSTER slovenskej firmy Kompava, ktorý okrem kysleiny hyaluronovej obsahuje aj vitamín C, ceramidy, elastín a rybí kolagén. Na pleť aplikujte hydratačné sérum HYDR8B5 Medik8
Odporúčam tieto produkty s kyselinou hyalurónovou
Hydratačné sérum Medik8 Hydr8
Potrebujete svojej pleti dodať vlahu? Spoľahnite sa na tento ľahký gél. Vďaka kyseline hyalurónovej a kyseline pantoténovej bude pleť vyhladená a chránená.