Kolagén- faktory narúšajúce jeho tvorbu. Zaraďte do jedálnička týchto 14 potravín a omladnite!

Ako podporiť tvorbu kolagénu a získať krásnu pokožku

  • Kolagén je najvýdatnejším proteínom v tele, ktorý sa nachádza v ľudských a zvieracích tkanivách, svaloch, kostiach, krvných cievach a tráviacich orgánoch a tvorí 30% telesného a 70% kožného proteínu.
  • Množstvo kolagénu sa zmenšuje okolo 25. roku života, v 80-ke ho má človek štyrikrát menej. To spôsobuje ochabnutú pokožku a vrásky.
  • Faktory prostredia, ako napríklad znečistenie a faktory životného štýlu, ako napríklad nedostatočná strava, môžu znížiť produkciu kolagénu, a tým spôsobiť rýchlejšiu stratu elasticity pokožky či starnutie kostí a spojív.
  • Vývar z kostí, z ktorých sa varením kolagén uvoľní, je považovaný za super potravinu a prináša mnohé zdravotné benefity, ako posilnenie kostí a svalov, boj proti infekciám a zápalom a zlepšenie vzhľadu pokožky.

Pokožka ochabuje vplyvom

  • starnutia,
  • slnečného žiarenia,
  • nedostatkom spánku
  • či živín.

Mnoho ľudí sa to snaží riešiť rôznymi krémami či pleťovými mliekami. Neuvedomujú si však, že ich zložky neprenikajú do najspodnejších vrstiev pokožky. Najdôležitejším faktorom týchto kožných zmien je práve strata kolagénu, dôležitého proteínu, ktorý dodáva pokožke mladistvý a žiarivý vzhľad. Okrem toho zlepšuje stav mnohých iných častí tela vrátane vlasov a nechtov.

Ako zložku esenciálnych aminokyselín je len jediný spôsob, ako kolagén získať, keďže telo ho samé nedokáže produkovať. A to je zaradiť ho do svojho jedálnička.

Ako kolagén ovplyvňuje stav a vzhľad pokožky

Polypeptid kolagén je dlhoreťazcová aminokyselina tvorená individuálnymi aminokyselinami ako glycín, prolín, hydroxyprolín a arginín. Treonín je ďalšia esenciálna aminokyselina dôležitá pre tvorbu kolagénu. Podľa portálu Vital Protein:

“Zloženie kolagénu je jedinečné a závisí od množstva hydroxiprolínu. Ak máte nedostatok aminokyselín tvoriacich kolagén, telesné bunky ho nedokážu produkovať v potrebnom množstve. Treonín je aminokyselina dôležitá pre tvorbu kolagénu.”

Jednoducho povedané, pevná a žiarivá pokožka začína vo vnútri tela, takže platí, že sme to, čo jeme. V prvom rade je potrebné koncentrovať sa na časti tela trpiace nevhodnou stravou. Toxíny škodia aj orgánom zodpovedným za tvorbu kolagénu, ktorými sú:

  • Hrubé a tenké črevo – uvoľňujú živiny do tela a pomáhajú pohybu potravy smerom von. Pravidelné zbavovanie sa odpadu je pre telo kľúčové, pretože ak sa strava v tele nachádza príliš dlho (proti tomu zabojujete vlákninou), vaša tvár vyzerá mdlo, mastne a nezdravo. 
  • Nadobličky – ak je ich funkcia správna, vytvárajú esenciálne hormóny ako DHEA, estrogén, testosterón, progesterón a pregnenolón. Hormonálna nerovnováha taktiež negatívne ovplyvňuje vzhľad pokožky.
  • Pečeň a obličky – orgány, ktoré z tela filtrujú nečistoty a trpia nedostatkom živín. Výsledkom môže byť ich nesprávna funkcia a následný zhoršený stav pokožky.
  • Štítna žľaza – problémy s ňou vedú k suchej, podráždenej, mdlej a vráskavej pokožke.

Faktory narúšajúce tvorbu kolagénu

Niektoré enviromentálne faktory a spôsoby života môžu znížiť tvorbu kolagénu, a tým negatívne vplývať na zdravie, vzhľad a elasticitu pokožky. Periodikum Medical News Today hovorí:

“Pokiaľ je hladina kolagénu vysoká, pleť je jemná, hladká a pevná. Kolagén napomáha samoobnove kožných buniek a zvláčňuje pokožku. To je dôvodom, prečo je dlhé roky považovaný za dôležitú zložku starostlivosti o pleť.“

  • hormonálne zmeny
  • spracované potraviny
  • slnečné žiarenie
  • dehydratácia
  • drogy a lieky
  • starnutie
  • alkohol
  • prepracovanosť
  • nedostatok živín
  • cukor
  • úraz
  • hydrogenizované oleje
  • fluorizovaná voda
  • stres
  • črevné ťažkosti

Aj napriek tomu, že slnečné lúče zabezpečujú pokožke dostatok vitamínu D, ich množstvo by malo byť obmedzené a v žiadnom prípade by ste sa nemali spáliť. Kožné bunky sa síce neustále obnovujú, ale aj poškodzujú. Znečistenie ovzdušia a čiastočky prachu pleti taktiež škodia.

Ako sme už spomínali, kolagén obsiahnutý v pleťových mliekach či krémoch nepreniká až do najspodnejších vrstiev pokožky. Našťastie sú aj iné a účinnejšie metódy, ako ho môžeme doplniť.

Vývar, hovädzí  a morský kolagén pre krajšiu pokožku a obnovu svalstva

Ak ste vegetarián, bude pre vás asi obtiažne zvýšiť váš kolagénový príjem. Nachádza sa totiž najmä vo zvieracích kostiach, a to je aj jeden z dôvodov, prečo sa vývar z nich označuje za super potravinu.

Pomalým varením sa kolagén z kostí uvoľňuje a po konzumácii prináša mnohé benefity: spevnenie kostí a svalov, boj proti infekcii a zápalu a zvýšenie energie. Pri jeho príprave dbajte na kvalitu použitého mäsa, ideálne je organické.

Inou metódou je pitie hovädzieho kolagénu, ktorý je prirodzene sa vyskytujúcim proteínom nachádzajúcim sa v kravskej chrupavke, kostiach a koži a je veľmi podobný tomu ľudskému. Poskytuje typ kolagénu I a III, ktoré sú kľúčovými zložkami pleti, nechtov, vlasov, šliach, väzov, svalov, kostí, zubov, ďasien, očí a krvných ciev. Obsahuje aj glycín, dôležitú aminokyselinu s imunitnými vlastnosťami, ktorá je potrebná pre tvorbu DNA a RNA vlákien, kreatín, ktorý zabezpečuje rast svalov a energiu, ako aj prolín podporujúci tvorbu kolagénu.

Morský kolagén

Je vyrábaný z morských rýb, najmä zo žraloka.  Účinne viaže vodu, zabraňuje vysychaniu pokožky. 

Bio-Aktívny kolagén predstavuje jeden z najväčších vynálezov svetovej biochémie. Jeho jedinečnosť je v tom, že si zachováva aj po jeho spracovaní štruktúru trojitej špirály, tzv. helisy, ktorá je typická len pre bielkoviny živých organizmov. Bio-Aktívny kolagén je najviac podobný ľudskému kolagénu. Spracováva sa tak, aby bola zachovaná jeho biologická hodnota – tzv. studenou technológiou. Touto technológiou je vyextrahovaný vysoko kvalitný kolagén, ktorý má tiež prívlastky „živý“ a „biologicky aktívny“ so zachovanou biologickou štruktúrou.

Okrem toho hovädzí a morský kolagén poskytuje aj nasledovné benefity:

  • hlboký spánok a pokles serotonínu v dôsledku obsahu glycínu
  • liečba osteoartritídy, úľava od bolesti a posilnenie kostí
  • zlepšenie vzhľadu, textúry a tónu pleti, zmiernenie celulitídy
  • budovanie svalovej hmoty, obnova tkaniva, podpora šliach a väzov
  • zmiernenie análneho svrbenia a hemoroidov, akné či bolesti po vytrhnutí zubov
  • zlepšenie trávenia vďaka glycínu, aminokyseline produkovanej v žalúdku

Ďalšie spôsoby zvýšenia produkcie kolagénu

  • terapia červeným svetlom a nízkoúrovňovým laserom, ktorá zmierňuje vrásky a zvyšuje elasticitu pokožky
  • ženšen a jeho antioxidačné a protizápalové účinky – ten zvyšuje množstvo kolagénu v krvi a má antiage  efekt
  • kyselina hyalurónová – nachádza sa v strukovinách a koreňovej zelenine
  • antioxidanty chrániace pred voľnými radikálmi
  • retinol blokujúci enzýmy ničiace kolagén. Začnite nižšou koncentráciou retinolu v sére Medik8 Intelligent retinol 3TR.
  • aloe vera užívané orálne
  • vitamín C chrániaci kolagén a podporujúci jeho tvorbu. Odporúčam čistý lipozomálny vitamín C od ANNA BRANDEJS
  • konzumácia zeleniny obsahujúcej vitamín C, ako paradajky, uhorky, brokolica a paprika

Zdravé potraviny pre zdravú pleť

Periodikum New Beauty vydalo zoznam potravín, ktoré vám zabezpečia zdravú a krásnu pokožku. Nie len že podporujú tvorbu kolagénu, obsahujú aj dodatočné zložky udržiavajúce pružnosť a objem pokožky. Sú nimi:

  • aljašský losos obsahujúci omega-3 mastné kyseliny
  • bobuľovité ovocie ako čučoriedky, černice či maliny (vďaka vitamínu C) pôsobiace proti voľným radikálom
  • pomaranče, grepy, citróny a limetky s rovnakým účinkom
  • cesnak obsahujúci meď, kyselinu lipoovú a taurín obnovujú poškodené kolagénové vlákna
  • tmavozelená zelenina ako kel, špenát a listy červenej repy
  • chlorofyl v zelenej listovej zelenine. Ktorý podporuje fungovanie imunitného systému a tráviaceho traktu, srdca a krvných ciev. 

 

Beauty KIT od Anny Brandejs

Odporúčam tieto články