Bojujte proti vráskam, škvrnám a state elasticity zvnútra

Kyslík je nevyhnutný pre fungovanie buniek v našom tele, pre metabolizmus i tvorbu energie. Bohužiaľ, najreaktívnejšie formy kyslíka sú škodlivé – navodzujú proces starnutia. Voľné radikály, ktoré vznikajú v dôsledku reaktivity kyslíka, spôsobujú poškodenie buniek a narúšajú imunitný systém. Antioxidanty chránia bunky pred voľnými radikálmi tak, že na seba viažu kyslík a tak ich neutralizujú. Týmto spôsobom antioxidanty posilňujú obranné mechanizmy nášho tela. Všetky poznáme éčko, céčko, áčko aj koenzým Q 10, ale pozrime na najnovšie vedecké výskumy. 

Resveratol

 Podľa vedeckých výskumov dokáže zvrátiť starnutie buniek. Pleť vraj začína starnúť už okolo 25-ky, takže milé dámy, ak ste už tento vek dovŕšili, tak si rovno dajte pohárik červeného. Vedci totiž neustále skúmajú, ako by pokožke prinavrátili elasticitu a prišli aj na takýto „liek“.

Červené víno obsahuje resveratrol, čo je látka s antibakteriálnymi účinkami, ktorá tiež ovplyvňuje metabolizmus, pôsobí ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny a spomaľuje tiež starnutie buniek. 

Pozitívne účinky na pleti je vidieť už po 28 dňoch. Červené víno odbúrava aj celulitídu a celkovo pôsobí na pleť tak, že ostáva hladšia a napnutejšia. 

Rybí olej

Výskumy ukazujú, že mladosť pokožky môže byť do značnej miery zachovaná užívaním rybieho oleja, obzvlášť jeho zložky – eikosapentaénovej omega-3 kyseliny (EPA). Rybí olej v klinických štúdiách obmedzil fotoageing – starnutie spôsobené UV-žiarením a z neho vyplývajúcu elastózu, redukoval tvorbu vrások a preventívne pôsobil proti chronologickému starnutiu kože a jeho hlavnému prejavu zmenšovaniu hrúbky kože (Kim et al., 2005).
Ochrana pred UV-žiarením je veľmi dôležitá z dôvodu zamedzenia predčasnému starnutiu kože a degradácii kolagénu. Omega-3 EPA zmierňuje UV-žiarením indukované poškodenie a tým pomáha pokožke zachovať mladistvý vzhľad (Sies & Stahl, 2004).      

Vápnik a vitamín D 

sú potrebné na zdravý rast a udržanie zdravých kostí a zubov. Vitamín D prispieva k správnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu a k správnej činnosti imunitného systému a svalov. Horčík pomáha odstraňovať únavu a vyčerpanie, priaznivo ovplyvňuje psychickú rovnováhu, optimálnu činnosť nervového systému a správne svalové napätie.

Vitamín D spomaľuje starnutie zvýšením aktivity telomerázy!

Teloméry sú terminálne (koncové) oblasti chromozómov, ktoré chránia úseky nukleových kyselín pred stratou, poškodením, chybnými kombináciami a chybnou replikáciou počas delenia buniek. Procesom opakovaného delenia buniek sa postupom času teloméry degradujú, odbúravajú, výsledkom je ich skracovanie. Ak sa dĺžka telomér skráti pod minimálnu kritickú hodnotu, chromozómy strácajú časť genetických informácií, strácajú schopnosť delenia a bunky sa ďalej nedokážu obnovovať. Telomerázy predstavujú „biologické hodiny“ počítajúce cykly delenia buniek.                                                                                                                                                                                                                                                                       

Koenzým Q10

Naše bunky chráni pred nepriaznivými vplyvmi. Pomáha pri zlyhávaní kardiovaskulárneho systému, alergiách, či astme. Pridáva sa do krémov, pretože zlepšuje vzhľad pokožky a bojuje proti starnutiu buniek. Vedeli ste ale o tom, že koenzým Q10 pomáha napríklad aj pri paradentóze, posilňuje imunitu a pomáha chudnúť? A dokáže toho ešte omnoho viac!

Bunkám dodáva energiu
Koenzým Q10 je prírodná látka, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých bunkách nášho tela. Nachádza sa najmä v bunkách tých orgánov, ktoré potrebujú najviac energie – srdce, pečeň, či pľúca. Ľudským bunkám totiž dodáva energiu, potrebnú pre ich fungovanie a keďže je aj antioxidant, dokáže ich chrániť pred nepriaznivými voľnými radikálmi.

Jeho význam je taký veľký, že jeho výskum, ktorý robil vedec Peter Mitchell, bol v roku 1978 dokonca ocenený Nobelovou cenou.  

Železo

Aby ste zvýšili využiteľnosť železa z rastlinnej potravy, vyskúšajte nasledujúce triky.

Šťava z citróna, limetky a pomaranča obsahuje organické kyseliny, ktoré 4- až 5-násobne zvyšujú vstrebávanie železa, preto ju pridávajte do všetkých strukovinových šalátov.
Využiteľnosť železa zvyšujú všetky potraviny bohaté na vitamín C, napríklad paprika.
Z byliniek je na železo bohatý tymián – 10 g obsahuje 12 mg železa, čo je skoro denná odporúčaná dávka, preto ním nešetrite pri príprave pokrmov, do ktorých sa hodí.
Železná bomba: strukovina + celozrnná obilnina + „železitá“ zelenina + vňať + citrónová šťava.   

Rybí kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza prakticky v celom našom tele. Najviac však ovplyvňuje stav kĺbov a vzhľad pokožky. Práve z týchto dvoch dôvodov je pre nás nevyhnutná.

Bohužiaľ, nie každý organizmus má rovnakú schopnosť tvorby kolagénu a väčšina ľudí má hladinu kolagénu pod odporúčanými hodnotami. To je vlastne aj dôvod, prečo vznikli rôzne prípravky zamerané na doplnenie kolagénu do tela.

Zloženie prípravku SkinBooster je v niečom jedinečné: ide o bio-aktívny prípravok. Okrem umelej substitúcie kolagénu do tela prichádza aj k podpore prirodzenej tvorby kolagénu v organizme. Niečo takéto ponúka naozaj len minimum produktov na trhu a v tomto ohľade možno jednoznačne povedať, že SkinBooster je naozaj o kvalite a nie kvantite. Výborný je aj Collagen od Anna Brandejs

Carnosine

Carnosine(karnozín) má pozoruhodnú schopnosť omladzovať bunky, obnovovať ich normálne vlastnosti a predlžovať ich životnosť. Chráni bunky pred skracovaním telomerov a pred poškodením DNA pri delení buniek. Je často nazývaný neuropeptidom, pre jeho ochranné účinky v mozgu. 

Carnosine (karnozín) má mnoho vyslovene „omladzujúcich“ prospešných účinkov. Má výnimočnú schopnosť omladzovať staré a starnúce bunky a premieňať ich na bunky plne funkčné, zdravé.

Zelený čaj

Priaznivo pôsobí (katechíny zeleného čaju) na zdravie ústnej dutiny, kontrolu telesnej hmotnosti, metabolizmus tukov, imunitu, cievny systém, cholesterol, hladinu krvného cukru, poznávacie funkcie,  antioxidačné vlastnosti, termoregulačné účinky, mentálne a kognitívne funkcie, energie, koncentrácie, kvalitu spánku, zdravie kože, vylučovanie systému, srdce. U extraktu zeleného čaju naviac priaznivo pôsobí vo vzťahu k zdraviu kĺbov a elasticite ciev, psychickej a k mentálnej stimulácií. 

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) je rozpustný vo vode. Väčšina živočíchov je schopná syntetizovať vlastný vitamín C, ale človek ho musí prijímať v potrave. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kolagénu a pri obnove (eventuálne liečbe) ďasien, krvných ciev, kostí a zubov. V organizme umožňuje vstrebávanie železa. Zdrojom vitamínu C sú zelenina a ovocie.