Studená sprcha omladzuje a predĺži život – najlacnejší antiage

Zvyšuje terapia chladom dlhovekosť? Môže vám studená sprcha, kúpeľ alebo ponor pomôcť žiť dlhšie a vyzerať mladšie?

Ako funguje omladenie studenou sprchou?

Vždy, keď je naše telo v strese, musí reagovať adaptáciou. Cvičenie, o ktorom vieme, že je zdravé, ale ak by sme mali cvičiť päť hodín každý deň, nebolo by to také zdravé. Jednu noc môžete vypiť pohár vína a budete sa cítiť dobre, dokonca získate zdravotné výhody, ale ak vypijete dve fľaše za noc, nie je to také zdravé. Keď sa vystavíme chladovej terapii, dostaneme rovnakú reakciu a adaptáciu.

Keď naše telo cíti chlad, naše svaly sa napínajú a krv sa vzďaľuje od studených končatín v snahe udržať naše srdce a životne dôležité orgány v teple, aby mohli fungovať. Naša hladina glukózy v krvi sa zvyšuje, hladina inzulínu klesá a zvyšuje sa krvný tlak a srdcový tep. To všetko je dobré iba na krátky čas.

Hnedý a biely tuk. Chceme ten hnedý, ale prečo práve studená sprcha?

V tele máme hnedý a biely tuk. Biely tuk je tuk, o ktorom všetci vieme a nik ho nechce a hnedý tuk zohráva úlohu pri zvyšovaní telesnej teploty. Bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom nemáme veľa hnedého tuku.

Aktiváciou malého množstva hnedého tuku, ktorý máme, môžeme znížiť naše šance na vysoký cholesterol, aterosklerózu a vysoké hladiny triglyceridov. Vystavenie chladu aktivuje hnedý tuk, a preto si niektorí ľudia myslia, že môže zvýšiť metabolizmus.

Existujú výhody terapie chladom pre dlhovekosť?

Prebehlo množstvo diskusií, ktoré zdôrazňovali účinnosť studenej sprchy pri znižovaní procesu starnutia u jednotlivca. Ale aj v tomto ohľade existujú kontroverzie, ktoré tvrdia, že terapia studenou sprchou môže byť v niektorých prípadoch škodlivá pre pokožku a zdravie. Najdôležitejšie je uvedomiť si v tejto súvislosti, že musíte poznať správne techniky studenej sprchy, aby ste mohli využívať jej výhody.

Studená sprcha: Tajomstvo proti starnutiu

Pod pojmom starnutie sa neberie do úvahy iba starnutie pokožky. Je to proces starnutia vnútorných orgánov. Výhody studenej sprchy sa preto prejavia v lepšom fungovaní a zlepšení rôznych orgánov, ako aj pokožky tváre a tela.

Zlepšuje lymfodrenáž a krvný obeh


Zistilo sa, že pravidelná studená sprcha zlepšuje činnosť lymfatického drenážneho systému a sympatického nervového systému. Je tak zabezpečená pravidelná cirkulácia krvi v žilách a nerušený lymfodrenážny systém odvádza toxíny z tela von. V dôsledku toho pokožka žiari mladosťou.

Nárast hnedých tukových buniek… Bingo!!

Hnedé tukové bunky, ktoré majú hustú koncentráciu mitochondrií, sú jedným z kľúčových prvkov pri určovaní procesu starnutia u ľudí.

Väčšie percento hnedých tukových buniek vedie k mladosti, zatiaľ čo ich zníženie spôsobuje starnutie.

Je teda zrejmé, že novorodenci a dojčatá majú najvyššie koncentrácie hnedých tukových buniek v tele. Absencia simulácie chladu tiež vedie k predčasnému zníženiu koncentrácie hnedých tukových buniek, čo spôsobuje starnutie. Takže, ak chcete udržať proces starnutia na uzde, začnite praktizovať pravidelnú studenú sprchu.

Zlepšuje spánok

Pravidelné dodržiavanie kúpeľa so studenou vodou tiež ukázalo značné výsledky ako analgetikum, ktoré upokojuje nervy tým najprirodzenejším spôsobom, bez obáv z akýchkoľvek škodlivých vedľajších účinkov. To tiež vedie k zlepšeniu kvality spánku, čo v konečnom dôsledku zlepšuje štruktúru pokožky a zabraňuje vzniku tmavých kruhov okolo očí.

Studená sprcha: recept na krásu?

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo cítite potrebu okamžite si ošpliechať tvár studenou vodou, keď stres na vašej hlave začína byť príliš náročný na zvládnutie? Je to preto, že studená voda doslova zmyje stres a privedie vás do ríše omladenia, kde sa začnete cítiť sviežo a uvoľnene. Tu je niekoľko dôvodov, prečo veriť, prečo dnes pootočiť uzáverom doľava:)

Zlepšuje krvný obeh

Sprcha so studenou vodou rozprúdi krv do vnútra orgánov, aby udržala ich teplotu a zabránila ich zamrznutiu. Neskôr, keď vaše telo opäť získa svoju normálnu teplotu, krv prúdi smerom von, vďaka čomu vaša pokožka vyzerá sviežo a žiarivo. Tiež odstraňuje toxíny a odpady z tela a tým zlepšuje imunitu. Terapia studenou sprchou, pri ktorej sa striedavo používa teplá a studená sprcha, je najlepším prostriedkom na oživenie neaktívnych krvných kapilár a na zmiernenie prípadných svalových bolestí.

Omladnete… Doslova

Sprcha so studenou vodou uzatvorí všetky póry na vašom tele, ktoré by mohli byť otvorené, a zabráni vniknutiu nečistôt dovnútra. Najlepšie výsledky uvidíte, keď prvýkrát použijete teplú vodu na odstránenie mastnoty a nečistôt z tváre a potom ju opláchnete studenou vodou. Dodá vašej pleti nádych do ružova kvôli zvýšenému prekrveniu. . Okrem toho môžete svojmu telu pred studenou sprchou dopriať relaxačnú olejovú masáž.

Odstraňuje aj kruhy pod očami

Studená sprcha je skvelý prostriedok proti starnutiu, pretože udržuje pokožku napnutú a vyživenú. Zvyšuje krvný obeh v tenšej pokožke okolo očí, čím zabraňuje vzniku tmavých kruhov, opuchov a vrások.

Ale dobré aj na vlasy. Oplachovanie vlasov studenou vodou ich udržiava zdravšie a pružnejšie. Pôsobí rovnako ako na pokožku, to znamená, že uzatvára kutikulu a zabraňuje vniknutiu nečistôt dovnútra a tiež úniku mazu zo žliaz. Robí vlasy silnejšie a lesklejšie a tiež ich chráni pred padaním.

Psychické uvoľnenie

Pri sprchovaní studenou vodou; V prvom rade si predstavujete svieže a zelené okolie s vodopádmi alebo prameňmi iskrivej čistej studenej vody, ktoré tečú medzi nimi. Takéto myšlienky zohrávajú dôležitú úlohu; pretože vám pomáhajú poskytnúť toľko potrebnú relaxáciu v živote, ktorý je v týchto dňoch plný hluku. A to sa určite odrazí na vašej celkovej kráse a zdraví.

Studená sprcha vás zbaví tých najtemnejších nálad. Nabije vás energiou počas vašich najlenivejších dní; a hneď ráno upozorní vaše zmysly. Studená sprcha vás robí zdravšími a krajšími a zároveň vás revitalizuje.

Teplá a studená sprcha proti celulitíde

Vieme, že chlad stimuluje uvoľňovanie noradrenalínu (norepinefrínu), najdôležitejšieho hormónu uvoľňujúceho tuk v tele. V tomto prípade by sme boli v pokušení myslieť si, že studené sprchy / ľadové kúpele sú lepšie ako kontrastné sprchy(teplá /studená) na podporu lokálneho odbúravania tuku, ale opak je pravdou. Nepretržité uvoľňovanie norepinefrínu nakoniec vedie k účinku tolerancie na adipocyty, ktoré naň jednoducho prestanú reagovať.

Prerušované uvoľňovanie stimulované kontrastnou sprchou by však nemalo spôsobiť rovnaký tolerančný účinok, a preto môže byť účinnejšie ako nepretržité uvoľňovanie stimulované studenou sprchou/kúpeľom. Toto uvoľňovanie noradrenalínu dokazuje aj zvýšená duševná bdelosť a vitalita, ktorú ľudia pociťujú po podaní kontrastnej sprchy.

Okrem toho môžu mať studené sprchy/kúpele okamžitý vazokonstrikčný účinok (stiahnutie krvných a lymfatických ciev), čo zvyšuje lymfatickú drenáž.. To môže byť veľmi účinné pri odstraňovaní odpadových produktov z periférnych tkanív, ale nevytvára to silný pumpujúci efekt, ktorý vytvárajú kontrastné sprchy. Preto sú studené sprchy / ľadové kúpele menej účinné ako kontrastné sprchy.

Navyše, kontrastné sprchy väčšina ľudí znáša lepšie ako studené sprchy, čo môže byť najmä v zime veľmi nepríjemné, pretože horúca voda poskytuje vítané rozptýlenie medzi obdobiami studenej vody.

Návod, ako na ochladzovanie v sprche

Ak sa cítim unavená a je mi teplo, začnem studenou vodou (tak studenú, ako znesiem) a poriadne si schladím všetky časti tela. Zvyčajne to trvá 30 sekúnd až 2 minúty. Potom prepnem na horúcu vodu (tak horúcu, ako znesiem) a znova zahrejem celé telo, opäť na čokoľvek od 30 sekúnd do 2 minút (v zime zvyknem používať horúcu vodu dlhšie a v lete používam viac studenej vody).

Tento postup opakujem 2 až 5 krát, pričom vždy počúvam signály z môjho tela. Nenútim sa robiť niečo, čo moje telo nechce, a ak sa mi jedného dňa nebude chcieť, jednoducho si nerobím kontrastnú sprchu.

Na konci tohto cyklu intenzívnych teplotných zmien upokojím svoj systém použitím studenej vody (nie ľadovej) a následne vlažnej vody (nie horúcej). Nakoniec zakončím vodou presne takej teploty ako moje telo. Celá rutina by sa teda dala zhrnúť takto:

Studené/horúce: 2~5 cyklov, každý ½-2 minúty

Chladné/vlažno teplé: 1~2 cykly, každý ½-2 minúty

Neutrálne: 1~2 minúty

Ako na ošetrenie celulitídy

Ak sa chystáte „popracovať“ len na stehnách a zadku, potom môžete cyklus chladenie/vlažné teplo, ako aj neutrálnu časť rutiny vynechať, aby ste dosiahli maximálny efekt. Pre kontrastné sprchovanie celého tela je dôležité trochu upokojiť systém, inak vám môže byť neskôr zima, najmä v zime. Môžete sa tiež nadmerne stimulovať. Cyklus chladenie/vlažné teplo a neutrálny cyklus sú teda nevyhnutné pre celotelové kontrastné sprchy.

Na druhej strane nie je nič zlé na tom, ak skutočne stimulujete iba stehná/zadok, bez aklimatizácie pred a po. V skutočnosti je to presne to, čo chceme dosiahnuť. A keďže je stimulácia iba lokalizovaná, s kontrastnou sprchou len na stehno a spodok nebudete cítiť príliš chlad.

Buďte však opatrní, aplikácia kontrastnej sprchy na ovplyvnenie celulitídy na bruchu, páse alebo nadlaktí vám môže spôsobiť prechladnutie alebo hnačku, pretože tieto oblasti sú príliš blízko vašich vnútorných orgánov, ktoré za normálnych okolností nemajú radi chlad. Dávajte si tiež pozor, keď budete pracovať na vnútorných stehnách alebo zadku, aby ste sekvenciou studenej/horúcej vody nedráždili intímne partie.

Ja vždy doplním starostlivosť po sprche telovou kozmetikou Elancyl. Zbožnujem ich nočný telový krém proti celulitíde. Kombo teplá, studená a na záver nočný telový krém sú bomba!

Studená / kontrastná sprcha na pokožku tváre

Rovnaké opatrenia ako pre studenú/kontrastnú sprchu na celé telo alebo hornú časť tela, spomenuté v predchádzajúcom odseku, platia aj pre tvár: cyklus chladenie/vlažné a neutrálny cyklus sú nevyhnutné, aby ste predišli prechladnutiu.

Samozrejme, studená sprcha v lete je oveľa bezpečnejšia ako v zime, takže použite zdravý rozum na to, čo je pre vaše telo vhodné.

Ako zvýšiť účinok kontrastných spŕch

Najlepší čas na nanesenie dobrého krému proti starnutiu alebo celulitíde je ihneď po kontrastnej sprche, pretože teplá/studená sprcha zvýši účinnosť a vstrebávanie krému.

Najlepší čas na kontrastnú sprchu je zasa ihneď po cvičení, ktorá vytvorí synergický efekt a pomôže odstrániť kyselinu mliečnu a odpadové látky zo svalov.

Studená sprcha: Kedy radšej nie


Zatiaľ čo niektoré lekárske výskumy zdôrazňujú úlohu sprchy so studenou vodou ako prirodzeného prostriedku proti starnutiu, existujú aj iné názory, ktoré uvádzajú, že sprcha so studenou vodou môže spôsobiť aj niekoľko zdravotných rizík. Takéto teórie hlasujú za použitie vlažnej vody namiesto príliš studenej alebo horúcej vody, v opačnom prípade môžu nastať komplikácie.

Porucha príjmu potravy sa môže zhoršiť
depresia Porucha jedenia je často spôsobená extrémnou túžbou zostať štíhla a bojovať tak proti prirodzenému procesu starnutia. Lekárske správy naznačujú, že ak obete trpiace tým istým pokračujú v liečbe studenou vodou, môže to situáciu zhoršiť a dokonca viesť k duševnému stresu a depresii.

Porucha metabolických aktivít
Zdravá metabolická aktivita je základným faktorom mladosti. Sprcha so studenou vodou síce pomáha udržiavať systém v poriadku, ale tí, ktorí majú podváhu, sa musia vyhýbať kúpeľom so studenou vodou. Keďže väčšina ľudí s podváhou trpí metabolickými poruchami, ich telo nie je schopné produkovať dostatok tepla na to, aby odolalo nízkej teplote studenej vody.

Svalové kŕče a škaredé strie
Cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou udržiavania kondície a zdravia. Ale tí, ktorí uvažujú o kúpaní v studenej vode, sa musia vyhýbať tej istej bezprostredne po tréningu. Cvičenie zvyšuje telesné teplo a vedie k zvýšeniu intenzity prietoku krvi v nervoch a svaloch. Keď teda prejdete na sprchu so studenou vodou bezprostredne po tréningu, môže dôjsť k narušeniu prietoku krvi v dôsledku neprirodzeného poklesu telesnej teploty. To nakoniec spôsobí svalové kŕče. Zistilo sa tiež, že pri dlhodobom dodržiavaní tohto chybného postupu môžu vzniknúť aj škaredé strie, ktoré sú skôr škvrnou na mladistvom vzhľade.

Upozornenie


Bez prípravy nevstupujte do studenej vody!

Ak nie ste zvyknutí na veľmi nízke teploty, môže to mať fatálne následky. Náraz z chladu spôsobuje nepravidelný tep najmä u starších alebo chorých ľudí.

Ak zvolíte studenú sprchu, postupne upravujte studenú vodu. Začnite sa sprchovať s obvyklou teplotou vody a potom pomaly ochladzujte, kým si zvyknete. Obzvlášť efektívne je prejsť na studenú vodu v druhej polovici minúty sprchovania.

Ak chcete získať ďalšie tipy a rady, ako sa starať o svoje telo a ako omladnúť, sledujte nás na Facebook -u.