Suchá pleť – ako sa starať o zrelú, citlivú pleť?

Trápi vás zrelá suchá pleť, ktorá je citlivá? Pokožka sa vekom mení. Je tenšia, stratí tuk a už nevyzerá taká “kyprá” a hladká  ako kedysi. Zatiaľ čo niektorí ľudia trpia suchou pokožkou iba počas zimy, iní môžu mať chronicky suchú pokožku počas celého roka. Tvrdé mydlá, studený vzduch, klimatizácia alebo kúpanie v horúcej vode sa môžu podieľať na pocite suchej pokožky. 

Pamätáte si ako som minule vysvetľovala, suchá a dehydrovaná pokožka nie je to isté. Suchej pokožke chýbajú oleje na zadržiavanie vlhkosti, čo spôsobuje popraskanú pokožku, ktorá môže dokonca krvácať. Alebo vaša pokožka stratila vlhkosť v dôsledku nízkej vlhkosti. Dehydrovaná pokožka nemá dostatok vlhkosti vo vnútri. Tu je link na článok o tom aký je rozdiel medzi suchou a dehydrovanou pleťou. https://antiage.sk/je-vasa-plet-sucha-alebo-dehydrovana-viete-aky-je-medzi-nimi-rozdiel/

Suchá pokožka sa často spája s citlivou pokožkou, pretože udržať vlhkosť v pokožke zvnútra je ťažké. Vo všeobecnosti sa pod citlivou pokožkou rozumie stav kože, pri ktorom sa ľahko objavia vyrážky, začervenia a pokožka páli alebo štípe. Suchá pokožka je jemná. Jej ochranná bariéra je celoplošne narušená.

 Aby sa vaša suchá citlivá pokožka cítila a vyzerala zdravo, potrebujete jednoduchú každodennú rutinu starostlivosti o pleť, ktorá bude fungovať pre váš typ pleti. Tento článok vám pomôže vytvoriť správnu rutinu starostlivosti o suchú a citlivú pleť a poskytne tipy na starostlivosť o citlivú pleť, ktoré pomôžu vašej pokožke stať sa zdravou, hydratovanou a hladkou. Áno, je to možné.

Moje odporúčania – suchá pleť

1, Obmedzte kúpanie a sprchy  horúcou vodou

Keď vlhkosť v pokožke klesne alebo máte suchú pokožku, umyte si tvár iba teplou vodou, nikdy nie horúcou a obmedzte dlhé sprchovanie pod horúcou vodou. Vlhkosť je priateľom vašej suchej pokožky a tým, že necháte dvere sprchy zatvorené, môžete zvýšiť vlhkosť vzduchu pri sprchovaní alebo kúpaní. Obmedzte svoj čas v sprche alebo vani na 5 alebo 10 minút. Ihneď po sprche jemne osušte pokožku uterákom. Nešúchajte!!! 

Tvár umývajte vždy vlažnou vodou a ideálne jemným olejovým čističom. Nie, nie je vôbec mastný. Odporúčam tento Lipid balance Medik8

2, Naneste hydratačný krém ihneď po vysušení pokožky

Hneď po umytí naneste hydratačný krém. Používajte masti, krémy alebo pleťové vody, ktoré  fungujú tak, že zachytia existujúcu vlhkosť vo vašej pokožke. Aby ste zachytili túto veľmi potrebnú vlhkosť, musíte do niekoľkých minút po osušení po sprche alebo umytí tváre alebo rúk naniesť hydratačný krém.

Používajte produkty starostlivosti o pleť, ktoré obsahujú jednu alebo viacero z nasledujúcich zložiek:

3, Zvláčňujte ráno aj večer

Najjednoduchším spôsobom, ako hydratovať pokožku, je aplikovať zvláčňovač. Tvár je nutné hydratovať ráno aj večer, pretože suchá pleť je náchylnejšia na tvorbu vrások a citlivejšia na slnečné poškodenie. Ráno by mal byť zvláčňovač bez obsahu oleja a mať ochranný faktor.

Vyberajte si produkty obsahujúce kyselinu hyalurónovú(hyaluronát sodný), arganový olej, zelený čaj, vitamíny A, C a E, koenzým Q a aloe vera. Vyhýbajte sa výrobkom s obsahom alkoholu a chemikálií. Pre rýchlu a účinnú hydratáciu voľte sérum, ktoré prenikne do pokožky rýchlejšie a ľahšie ako zvláčňovač a poradí si s väčšinou problémov.

4, Zložky proti starnutiu

Ako je retinol a kyselina salicylová, môžu dráždiť vašu citlivú pokožku a mali by ste sa vyhnúť vysokým koncentráciám. Odporúčam retinol Crystal1 od Medik8 s najnižšou koncentráciou retinolu alebo sérum s bakuchiolom, čo je prírodný retinol.  Výborné je aj sérum Medik8 Calmwise, ktoré pomáha stiahnuť začervenianie pokožky a pôsobí proti tvorbe vrások.

Vždy otestujte malé množstvo akéhokoľvek nového produktu na vnútornej strane zápästia a zakryte ho obväzom. Na akúkoľvek negatívnu reakciu počkajte 24-48 hodín.

5, Používajte iba jemné produkty starostlivosti o pleť bez parfumácie

Niektoré produkty starostlivosti o pleť, ako sú dezodoračné mydlá, môžu byť príliš drsné. Dermatológovia odporúčajú používať produkty s označením „bez vône“. Ale aj keď vidíte slovo „neparfumovaný“, výrobok stále môže obsahovať chemikálie, ktoré neutralizujú alebo zakrývajú pachy iných zložiek. Tieto chemikálie môžu dráždiť suchú a citlivú pokožku.

6, Doprajte si dostatok spánku

Mali by ste sa zamerať na sedem až deväť hodín spánku za noc. Spánok umožňuje vášmu telu zotaviť sa a obnoviť akékoľvek poškodenie. Nedostatok spánku má výrazné účinky na pokožku. V jednej štúdii výskumníci nechali účastníkov bdieť jednu noc a na druhý deň testovali stav ich pleti. Zistili, že pokožka účastníkov bola výrazne suchšia, čo viedlo k menšej elasticite a väčšiemu odlupovaniu pokožky. Prietok krvi do pokožky bol tiež výrazne znížený a ich tvárové póry boli zreteľnejšie.

6, Vyhnite sa agresívnym peelingom

pokožky a iným salónnym ošetreniam, ktoré môžu problém zhoršiť. Napriek tomu, je peeling nutný, aj keď máte pleť suchú. Voľte ale jemný enzymatický peeling od Envy Therapy.

7, Nedotýkajte sa tváre

Dermatológovia varujú pred podráždením prenášaním baktérií, húb a vírusov z prstov na pokožku. Pri nanášaní hydratačných krémov a make-upu sa uistite, že máte čisté ruky.
Na záver, neodporúčame kupovať produkty len preto, že sú v tej chvíli obľúbené. 

8, Užívajte probiotiká

Pravdou je, že dobré črevné zdravie vás udrží hydratovaných. Dobré baktérie absorbujú živiny a elektrolyty z jedla a nápojov, silný mikrobióm navyše odpudzuje škodlivé mikróby spôsobujúce dočasné črevné problémy vedúce k dehydratácii. A ako bonus – probiotiká hydratujú aj vašu pokožku! 

Tieto fakty sú podložené štúdiou na 100 dobrovoľníkoch s vráskavou a suchou pleťou, ktorí po dobu 12 týždňov užívania probiotík zaznamenali redukciu vrások, zvýšenú elasticitu a obsah vody v pokožke na tvári a rukách.

štúdia

Pri letných horúčavách a nutnej hydratácii nevynechávajte ani svoju pokožku. Je vhodné si ju z času na čas postriekať hydratačnou minerálnou vodou, nestačí to však. Treba sa sústrediť aj na hydratáciu tkaniva a nenechať svoju tvár vysušiť vzduchom. Prebytočnú tekutinu stále odsajte papierovou vreckovkou, inak sa vysušeniu pleti nevyhnete. Ideálne naniesť pleťový krém, ktorý hydratáciu v pleti uzamkne.