Ktoré oleje sú komedónne? Upchávajú oleje póry? Stupnica komedonicity

Čo znamená že olej je komedogénny ?


Komedogénne a nekomedogénne oleje označujú, aká je pravdepodobnosť, že olej upchá vaše póry. Komedogénny olej vám pravdepodobne póry bude upchávať a nekomedonný s najväčšou pravdepodobnosťou nie.

Ak máte pleť náchylnú na tvorbu vyrážok, posledná vec, ktorú chcete urobiť, je naniesť si na ňu olej, ktorý vám upchá póry. Olejom sa však netreba vyhýbať a skutočne môžu byť skvelým doplnkom k aknóznej pleti a starostlivosti o pleť všeobecne.

Pleťové oleje

Pleťové oleje uzamknú v pokožke hydratáciu, dodajú potrebné lipidy a dokonca aj ľudia s mastnou pokožkou môžu mať z ich používania úžitok. Používanie olejov môže pomôcť regulovať tvorbu kožného mazu – len sa uistite, že nepoužívate oleje, ktoré upchávajú vaše póry. Tí z nás, ktorí sa zaoberajú pleťou so sklonom k ​​akné, sa budú chcieť držať ďaleko od akejkoľvek zložky, ktorá spadá do kategórie komedogénnych.

Aknózna pleť má najčastejšie nedostatok kyseliny linolovej, preto je lepšie používať prípravky s jej vyšším obsahom. Keď nie je v pokožke dostupná kyselina linolová, mazové žľazy produkujú maz s kyselinou olejovou, ktorá je suchšia a pevnejšia ako zdravý maz. Tento suchý a pevný kožný maz sa potom môže ľahko prilepiť a vytvárať čierne bodky a biele bodky.

Kožný maz v skutočnosti dobrá vec

Maz je v skutočnosti naozaj dobrá vec. Je súčasťou prirodzenej ochrannej bariéry našej pokožky a poskytuje nám hydratáciu, keď je naša pokožka príliš suchá. Jedným z dôvodov, prečo je vaša pokožka vekom tenšia a suchšia, je to, že začínate produkovať menej mazu.

Oleje dodávajú pokožke mastné kyseliny a živiny. Kyselina linolová je omega-6 esenciálna mastná kyselina, ktorú si telo nevie vyrobiť samo, musí sa prijímať z vonkajších zdrojov. Oleje, ktoré majú najvyšší obsah kyseliny linolovej, majú nizky index komedonicity. Tieto oleje sú olej z prvosienky, hroznový olej, slnečnicový olej, konopný olej, sezamový olej, šípkový olej a arganový olej. Treba však povedať, že každá pleť je iná a jedinečná. Čo môže byť dobré pre jedného, ​​nemusí fungovať pre druhého. Je to všetko o pokusoch a omyloch, pokiaľ ide o starostlivosť o pleť a oleje. Pri experimentovaní s olejmi je dôležité mať to na pamäti. Musíte nájsť to, čo vám vyhovuje.

Komedogénny zoznam hodnotení od 0 do 5

0 – Neupcháva póry
1 – Nízka
2 – Stredne nízka
3 – Mierne
4 – Pomerne vysoká
5 – Vysoká

Oleje s hodnotením 0 (neupchávajú póry)

Arganový olej sa môže pochváliť niektorými skutočne úžasnými výhodami pokožky spolu s veľmi nízkou pravdepodobnosťou upchania pórov. Ďalším dôvodom prečo siahnuť po tomto oleji je jeho schopnosť liečiť akné a jazvy po akné. Arganový olej reguluje produkciu kožného mazu, čo pomáha predchádzať ďalším vyrážkam a jeho obsah vitamínu E pomáha vyblednúť jazvy a vyhladzuje textúru pokožky.

Konopný olej má úžasné zmäkčujúce a zvlhčujúce vlastnosti pokožky, ktoré sú ideálne pre osoby s mastnými citlivými typmi pleti. Konopný olej môže tiež znížiť začervenanie a zápaly spojené s výskytom akné a je skvelou liečbou ekzému, psoriázy a suchej svrbiacej pokožky.

Bambucké maslo je 0 na komedogénnej škále. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a je úžasné na jemné linky, vrásky a jazvy. Bambucké maslo môžete roztopiť a zmiešať s vašim obľúbeným esenciálnym olejom alebo s iným olejom na tvár, aby ste ho temperovali, aby nebolo také husté.

Komedogénne hodnotenie 1

Nechtíkový olej je nosný olej, ktorý bol naplnený kvetmi nechtíka a ako taký je ťažké určiť jeho komedogénne hodnotenie. Hoci ak sa naplní olejom s vysokým obsahom kyseliny linolovej, stane sa nekomedogénnym. Nechtík samotný je veľmi hojivý pre pokožku a znižuje začervenanie, zápaly a upokojuje suchú, svrbivú, podráždenú pokožku.

Kaméliový olej je skvelý olej na použitie pre ľudí trpiacich akné vďaka svojim silným antibakteriálnym vlastnostiam. Je tiež skvelý na použitie proti starnutiu, pretože napína a vyhladzuje tón pleti.

Ricínový olej je olej, ktorý má silné detoxikačné a čistiace vlastnosti. Zvyšuje bunkovú obnovu, a preto sa používa ako liečba akné.

Olej zo semien granátového jablka podporuje regeneráciu nových buniek a pomáha znižovať známky starnutia.

Oleje s komedogénnym hodnotením 2

Baobabový olej sa rýchlo a ľahko vstrebáva do pokožky, účinne vyhladzuje drsné suché miesta a navracia pokožke život. Je to skvelý olej pre zmiešané typy pleti s nízkou pravdepodobnosťou upchávania pórov.

Olej zo semien čiernej rasce sa používa po stáročia na podporu dobrého zdravia. Tento olej je pomerne dobre znášaný väčšinou typov pleti. Je obzvlášť dobrý pre ľudí s ekzémom a psoriázou, pretože upokojuje zápaly a urýchľuje hojenie.

Olej zo semien boráku lekárskeho je úžasným regenerátorom pokožky vďaka obsahu kyseliny gama linolovej. Vnútorné užívanie pomáha udržiavať reprodukčný systém, vyrovnávať hormóny, znižovať stres a regulovať metabolizmus, ale lokálna aplikácia je skvelý spôsob, ako vyhladiť pleť a hydratovať pokožku. Olej zo semien boráku lekárskeho tiež znižuje zápal spojený s určitými kožnými ochoreniami, ako je akné, ekzém a psoriáza. Tento olej je vhodný pre zmiešané typy pleti, ktoré sa viac prikláňajú k mastnejšej strane.

Jojobový olej je pre mnohých skvelou liečbou akné, pretože napodobňuje konzistenciu nášho vlastného mazu. Má ľahký hydratačný pocit a dobre sa vstrebáva do pokožky. Tento olej je vhodnejší pre mastné typy pleti, pretože pomáha vyrovnávať produkciu prebytočného mazu.

Olej zo sladkých mandlí je vďaka svojim zmäkčujúcim vlastnostiam skvelým olejom pre suchú pleť so sklonom k ​​akné. Je skvelý na regeneráciu kožných buniek, pretože preniká do poškodených buniek a zmäkčuje ich, čo umožňuje lepšiu hydratáciu. Olej zo sladkých mandlí je vhodný pre citlivé typy pleti, ktoré sú suché.

Olej Tamanu je známy najmä tým, že hojí jazvy po akné a miznú staré jazvy po akné. Má hustú konzistenciu, a preto sa lepšie používa ako bodové ošetrenie na problémové partie než na celú tvár.

Môžu oleje hydratovať pleť? Môže olej nahradiť hydratačný krém

Komedogénne hodnotenie 3

Avokádový olej je vhodný pre suchšie typy pleti so sklonom k ​​akné, no stále môže upchávať póry. Ak však vaša pokožka tento olej toleruje, je úžasný na hydratáciu a obnovu tónu pleti. Keďže ide o ťažší olej, môže byť najvhodnejší na použitie v noci. O avokádovom oleji sa hovorí, že časom zmenšuje veľkosť pórov a odstraňuje nečistoty z pokožky.

Sezamový olej je ďalší olej, ktorý má silné antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú dobré na hojenie rán a zabíjanie baktérií spôsobujúcich akné. Celkovo je to celkom vyvážený olej, ale kyselina stearová spôsobuje, že je pre mnohých ľudí trochu komedogénny. Na pokožke môže zanechať mastný zvyšok.

Chia olej je intenzívne vyživujúci, ľahký olej na tvár pre efektívne zjemnenie tváre a rýh a hladšej, zdravšej pleti. Jeho luxusné zloženie v sebe kombinuje účinky posilňujúcich lipidov a zmesi vitamínov F vrátane oleja z chia semienka, ktorý je mimoriadne bohatý na omega mastné kyseliny. Vďaka tomu nielen dopĺňa kožnú bariéru, ale zároveň udržiava v kondícii lipidovú bariéru, pomáha udržiavať vlahu a viditeľne posilňuje elasticitu a vláčnosť.

Komedogénne hodnotenie 4

Olej z mrkvových semienok je skvelý na zlepšenie jej tónu, pružnosti a celkového vzhľadu. Spomaľuje starnutie a je skvelý na upokojenie podráždenej pokožky. Vďaka vysokému obsahu kyseliny olejovej je však nevhodný pre typy pleti so sklonom k ​​akné.

Vyskladaj si svoju rutinu-Aknózna pleť

Komedogénne hodnotenie 5

Kokosový olej je obľúbeným olejom väčšiny ľudí pre svoje úžasné vlastnosti podporujúce zdravie a skrášľujúce vlastnosti. Vyhladzuje pokožku a odhaľuje sviežu žiarivú pleť pre tých, ktorí ju dobre znášajú. Väčšina však kokosový olej na tvári neznáša dobre, takže ak máte pleť so sklonom k ​​akné, mali by ste sa tomuto oleju radšej vyhnúť.

Olej z pšeničných klíčkov je taký, ktorý na tvári znesie len veľmi málo ľudí. Je to olej, ktorý pri lokálnej aplikácii takmer zaručuje vznik vyrážok. Má ale skvelé vlastnosti na redukciu jaziev a hojenie vďaka veľmi vysokému obsahu vitamínu E.

Môj tip na záver

Ja oleje môžem a milujem. Mám obdobia keď ich používam viac, ale práve teraz keď už prechádzam menopauzou som im prišla na chuť. Ale nikdy neaplikujem olej priamo na pokožku. Vždy po očistení pleti krémovým čistacim prostriedkom aplikujem hydratačný sprej s glycerínom NAPCA NUSKIN(to je asi naj investícia a keď vyskúšate uvidíte o čom hovorím), potom aplikujem na vlhkú pleť sérum hydratačné, napríklad Hydr8 B5 Medik8 alebo pre zrelé dámy Liquid peptides, a až tak nanesiem môj olejček.

Odporúčané produkty

Najnovšie články