Pigmentové škvrny na tvári: Ako sa ich zbaviť, najlepší krém

Pre koho sú pigmentové škvrny nielen na tvári strašiakom? Niekto s nimi bojuje v rôznych dekádach života, pre niekoho je to celoživotný boj.

Ach jaj. Poznám to. Tieto nemilé fľaky nás dokážu potrápiť a poznali to aj naše babičky, ktoré využívali silu byliniek a ich odvary. V dnešnej dobe sa však moderná medicína a dermatológia vracajú k sile bylín a ich extraktov, ktoré tvoria základ účinných prípravkov na elimináciu pigmentových/stareckých škvŕn.

Čo sú pigmentové škvrny?

Nemusím asi bližšie vysvetľovať čo sú to pigmentové škvrny. Predpokladám, keďže čítate tento článok, je vám to zrejmé. Ale začnem poporiadku. Pigmentové škvrny sú hnedé miesta vyskytujúce sa na rôznych miestach pokožky.
Zafarbenie kože spôsobujú bunky nazývané melanocyty , ktoré spolu s bunkami pokožky (keratinocytmi) vytvárajú farebné odlišné miesto na koži. Vplyvom slnečného žiarenia, hormonálnych zmien, veku alebo zápalom sa zvyšuje počet i aktivita melanocytov. Tým dochádza k zvýšenej produkcii kožného farbiva melanínu.

Pigmentové škvrny na tvári a ich príčiny

Tmavé pigmentové škvrny alebo hyperpigmentácia teda vznikajú nadmernou aktivitou melanocytov, ktoré produkujú melanín v pokožke. Tento nadbytočný melanín sa objavuje vplyvom viacerých faktorov. Najčastejšie z dôvodov hormónov, starnutia, akné, menštruačného cyklustresu, nedostatočnej krvnej cirkuláciea melasmy. Nanešťastie, nevyhýba sa ani oblasti tváre.

Najčastejšie pigmentové škvrny vyvoláva práve UV žiarenie.

Vedeli ste však, že až 80% poškodenia pokožky spôsobuje slnko a jeho UV lúče? Škvrny na tvári spôsobuje práve slnko. „Ak sa pred ním dostatočne neochránite, budete nútení riešiť následky – starecké škvrny či inú formu hyperpigmentácie.

Pre každý vek a ročné obdobie existujú 3 pravidlá, ako odvrátiť efekt slnečného poškodenia

1, UV solárna radiácia dosahujúca na Zem je tvorená z 95% UVA a z 5% UVB lúčmi. Potrebujete preto širokospektrálny ochranný prípravok, ktorý si musíte natierať každý deň počas celého roka, aby ste sa chránili pred oboma zložkami UV radiácie.

2, Slnko môže zhoršiť aknóznu hyperpigmentáciu. Preto je potrebné sa chrániť, aby sa nezhoršil stav tmavých fľakov, ktoré zanecháva práve akné.

3, Niektoré zložky používané v kozmetike proti tmavým škvrnám môžu spôsobiť precitlivenosť pokožky na slnko. Buďte preto veľmi obozretní. Určite sa v lete vyhnite silným kyselinám, nerobte si chemický peeling, nepoužívajte BHA kyseliny a vyhnite sa nadmernej exfoliácii. Pleť si vždy chráňte.

Kľúčom je vytvoriť si ochranný návyk a zapracovať ho do každodennej starostlivosti o pleť. Slnečné poškodenie totiž neznamená len spálenie pokožky. Hromadí sa v nej a môže spôsobiť závažné ochorenia ako rakovina kože.

Starnutie a pigmentové škvrny

Vo veku nad 60 rokov sa pigmentové škvrny považujú za prirodzenú súčasť procesu starnutia. V prípade výskytu dedičných faktorov sa tieto škvrny môžu objaviť už v detstve (najčastejšie vo veku cca 3 rokov) alebo s nástupom puberty. Spúšťačom môže byť aj užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo iných liekov a u žien i obdobie hormonálnych zmien ako je tehotenstvo alebo menopauza.

Melasma a pigmentové škvrny

Inak nazývaná aj chloazma, nie je spôsobená slnkom, spálením či úrazom, ale zmenou hladiny hormónov. Často sa vyskytuje napríklad v tehotenstve, potom sa postupne vytráca, bez vhodného ošetrenia však nezvykne zmiznúť úplne. 

Môj príbeh? Verte mi, veľmi dobre to poznám.

S melasmou bojujem už roky a tí čo ju majú vedia, aké ťažké je prekryť tieto mapy  pigmentácií makeupom. Skúšala som kadečo, chemické peelingy, laser na odstránenie škvŕn a krémy na bielenie. Ale raz som stretla ženu, ktorá mi poradila olej z treščej pečene. Povedala som si, hmmm…Neverila som, ale bola som zvedavá, tak som to skúsila. Dámy, moja melasma zmizla na 80%. Mne to trvalo to asi 6 mesiacov,  olej bohvieako nechutil, ale čo by človek neurobil pre krásu:). 

Samozrejme som to podporila aj ďalšími jej tipmi, sérum s vitamínom C  Pure C15 od Medik8 na rozjasnenie pleti a retinolové produkty stále používam. Olej z treščej pečene kúpite v lekárni.

Čo pomáha na pigmentové škvrny na tvári a ako ich odstrániť

Tu vás asi sklamem, ale neexistuje iba 1 krém, ani zázračná vodička. Musíte byť cieľavedomé a trpezlivé. Ak ste doteraz váhali, začnite konečne používať retinol, vitamín C, ochranu pred slnkom, niacínamid a upravte stravu. Ako a čo používať?

Niacínamid

Niacínamid blokuje pigment pred vniknutím do vonkajšej vrstvy pokožky a dokáže aj znížiť jeho tvorbu,. Táto zložka sa nachádza v mnohých sérach a zvláčňovačoch, je preto jednoduché pridať ju do svojej rutiny.

Obľúbené sérum na bielenie hyperpigmentácie je Clarity peptides Medik8 na všetky typy pleti . Pridávam ho k retinolu tak, že najprv aplikujem Clarity peptides, nechám vstrebať a nanesiem svoj retinolový produkt Crystal10 od Medik8.

Vitamín C

Vitamín C môže byť použitý ako topický antioxidant, ktorý pomáha blokovať voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidatívne poškodenie pokožky (a spôsobujú tým okrem iného vznik vrások a mdlého vzhľadu). Bráni tiež enzymatickým procesom, pri ktorých sa tvorí melanín v pokožke, takže napomáha redukcii tmavého zafarbenia kože. Vitamín C tiež dokáže zosvetliť len konkrétne problematické miesta, takže nepôsobí na zvyšok pokožky. Ak sa spýtate ktorý vitamín C, odpoviem že na 100% ten od Medik8. Milujem Medik8 Pure C15 a aj Super C Ferulic.

Hydratácia pokožky

Pokožku by ste taktiež mali dostatočne hydratovať, nakoľko suchá a podráždená pokožka je náchylnejšia na vznik stareckých škvŕn. Po opaľovaní teda použite hydratačný krém alebo 100% prírodný olej  prípadne bambucké maslo napríklad v kréme ENDOR Lasergen.

Ochrana je kľúčová

Dobrou správou je, že tmavým škvrnám na tvári sa dá veľmi ľahko predchádzať – a to pravidelným nosením ochranného opaľovacieho prípravku.

„Denný ochranný prípravok je absolútne najlepším spôsobom prevencie hyperpigmentácie“

Už mierne vystavenie sa slnku sa časom prejaví tmavými škvrnami.

Pigmentové škvrny vplyvom slnka ešte viac stmavnú. Pre čo najlepšiu ochranu používajte širokospektrálny prípravok s faktorom minimálne SPF30, ale ešte lepšie SPF50, aby ste blokovali UVA aj UVB lúče. Naneste si ho každé dve hodiny, aj ak je na etikete napísané, že vydrží celý deň, je vode odolný atď. Vyhýbajte sa zbytočnému pobytu na slnku, najmä v čase medzi 10:00 až 16:00, kedy je slnko najsilnejšie. Keď je slnko najvyššie, noste ochranné oblečenie a hľadajte tieň.

Mňa prekvapila novinka od od Perricone MD s vitamínom C. Krém bez oleja, jemne našľahaný s SPF30. Pre mňa jeden z najvydarenejších krémov. Ľahký, super chráni, omladzuje a napráva poškodenie UV lúčmi.

Povrchové retinoly a retinoidy

Deriváty vitamínu A bojujú proti hyperpigmentácii zvýšením obnovy buniek epidermy. Je možné kúpiť ich v drogérii (retinol) alebo na predpis. Retinol pomáha proti akné, jemným linkám, pigmentácii a zlepšuje štruktúru pleti.

Retinol sa v posledných rokoch teší veľkej popularite, je však potrebné dbať na používanie správneho množstva.

Vyskúšajte Medik8 Crystal retinal 3 od Medik8.

Medik8 Crystal retinal 1

Ideálna strava proti pigmentovým fľakom na tvári

Jedzte skutočné potraviny. Pigmentové škvrny na tvári môžu byť spôsobené zápalom hlboko vo vnútri pokožky. Tento zápal môže byť spôsobený hocičím, čo dráždi a stresuje telo alebo ho vyvádza z rovnováhy. Nekvalitné jedlo, spracované potraviny, umelé sladidlá, dochucovadlá, farbivá a iné chemické aditíva nepatria do zdravej stravy. Človek by mal konzumovať skutočné, prírodné, výživné a čerstvé potraviny. Začnite teda jesť stravu, ktorá obsahuje telu prospešné živiny, aby mohlo opäť správne fungovať.

Zdá sa to ako jednoduché a zjavné riešenie, niektorí ľudia sú však takí závislí na spracovaných potravinách a zložkách, že neberú ohľad na to, ako škodia ich telu a pokožke.

Jesť skutočné potraviny znamená konzumovať ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, strukoviny, orechy, semienka, mäso, ryby, vajcia, bylinky, atď. Vaša strava aby mala byť čerstvá, ideálne vami pripravená, za použitia kvalitných surovín.

Jedlá, ktoré spôsobujú zápal a ktorým by ste sa mali vyhýbať, sú nekvalitná strava, rýchle občerstvenie, predpripravené jedlá, spracované potraviny, nápoje a ingrediencie. To znamená všetko, čo je z vrecka, konzervy, krabičky či fľašky je pravdepodobne sprocesované. Ak jedlo pochádza z továrne, obsahuje chemické aditíva, dochucovadlá či konzervanty a nemali by ste ho jesť.

Ak chcete vedieť viac a o každej novinke, pridajte sa k nám na Facebooku.

Odporúčané produkty

Súvisiace články