Čo pomáha na nepríjemné pigmentové škvrny? Takto sa ich zbavíte

Veľmi dobre to poznám. Celú zimu sa hýčkam, potom príde leto a pigmentové škvrny opäť naskáču naspäť. Čo sa týka liečby tmavých škvŕn existuje toľko možností, že môže byť náročné vybrať si tú správnu. Aké zložky hľadať, ktoré prípravky vás zbavia škvŕn už navždy?

Druhy pigmentových škvŕn

Existuje niekoľko typov hyperpigmentácie, medzi bežné patrí melasma, slnečné škvrny a pozápalová hyperpigmentácia.

Melasma

Predpokladá sa, že melasma je spôsobená hormonálnymi zmenami a môže sa vyvinúť počas tehotenstva. Oblasti hyperpigmentácie sa môžu objaviť na akejkoľvek časti tela, ale najčastejšie sa objavujú na bruchu a tvári.

Slnečné alebo starecké škvrny

Slnečné škvrny sa tiež nazývajú pečeňové škvrny alebo slnečné lentigíny. Súvisia s nadmerným slnečným žiarením v priebehu života. Spravidla sa objavujú ako škvrny na miestach vystavených slnku, ako sú ruky a tvár.

Pozápalová hyperpigmentácia

Je to dôsledok poranenia alebo zápalu pokožky. Bežnou príčinou tohto druhu je akné.

Čo spôsobuje pigmentové škvrny?

Tmavé pigmentové škvrny alebo hyperpigmentácia vznikajú nadmernou aktivitou melanocytov, ktoré produkujú melanín v pokožke. Tento nadbytočný melanín sa objavuje vplyvom viacerých faktorov.

1, Hormónov (estrogénu aj progesterónu, a teda tehotné ženy pozorujú, že ich tmavé škvrny vzniknuté počas tehotenstva môžu po pôrode blednúť),

2, Starnutia (tmavé škvrny vidíme častejšie u pacientov vyššieho veku) a slnka (preto máme viac škvŕn po lete).

3, Akné. Škvrny po akné môžu prejsť až do permanentných pigmentových fľakov. Tento stav sa nazýva post-zápalová hyperpigmentácia, ktorá sa prejavuje ako ploché miesta diskolorácie. Okrem akné ich môže spôsobiť atopická dermatitída či psoriáza, zranenia počas dermabrázie, chemický peeling či laserové ošetrenie. 

4, Menštruačného cyklu. Slnku by ste sa mali vyhýbať jeden týždeň pred menštruáciou, predídete tak vzniku pigmentácie. Je to preto, lebo ženská hormonálna aktivita estrogénu a/alebo progesterónu spôsobuje tvorbu melanocytov (pigment produkujúcich buniek) a uchovávanie nadmerného pigmentu.

5, Stresu. Podľa štúdie ženy pociťujúce viac stresu majú silnejšiu pigmentáciu ako skúmaní muži. Pokúste sa teda minimalizovať stres vo vašom živote, či už meditáciou alebo dychovými cvičeniami.

6, Nedostatočnej krvnej cirkulácie. Nedostatočná cirkulácia krvi často spôsobuje nedostatok kyslíka v tejto životodarnej tekutine, čo môže spôsobiť pigmentáciu, tmavé fľaky či škvrnitý vzhľad. Snaha zlepšiť krvnú cirkuláciu by mohla takémuto stavu predísť. Tú dosiahnete pravidelným cvičením alebo masážami.

7, Slnka. Solárne poškodenie je spôsobené nadmerným slnením a prejavuje sa až vekom. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári a rukách. 

8, Melazmy. Inak nazývaná aj chloazma, nie je spôsobená slnkom, spálením či úrazom, ale zmenou hladiny hormónov. Často sa vyskytuje napríklad v tehotenstve, potom sa postupne vytráca, bez vhodného ošetrenia však nezvykne zmiznúť úplne. 

Kde sa pigmentové škvrny vyskytujú najčastejšie

S najväčšou pravdepodobnosťou sa vám vytvoria pigmentové škvrny v oblastiach pokožky, ktoré sú vystavené najväčšiemu slnečnému žiareniu

1, Tvár
2, Chrbát rúk
3, Ramená
4, Predlaktia

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn?

Vitamín C

Vitamín C môže byť použitý ako topický antioxidant, ktorý pomáha blokovať voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidatívne poškodenie pokožky (a spôsobujú tým okrem iného vznik vrások a mdlého vzhľadu). Bráni tiež enzymatickým procesom, pri ktorých sa tvorí melanín v pokožke, takže napomáha redukcii tmavého zafarbenia kože. Vitamín C tiež dokáže zosvetliť len konkrétne problematické miesta, takže nepôsobí na zvyšok pokožky.

Odporúčam sérum Pure C15 od Medik8

Sérum s vitamínom C PURE C15™

Oxyresveratol

Táto aktívna zložka veľmi účinne pomáha minimalizovať nadmernú pigmentáciu kože, zjednocuje tón pleti a zlepšuje celkový vzhľad kože poškodenej slnkom. Aktívne zložky séra v patentovanej kombinácii pomáhajú redukovať pigmentáciu kože a zároveň poskytujú pocit okamžitej hydratácie. Vhodné pre tých, ktorí hľadajú alternatívu ku kyseline kojovej, retinoidom alebo hydrochinónu. Navyše obsahuje duo rozjasňujúcich peptidov pre ešte výraznejší zosvetľujúci efekt!

Odporúčam Oxy-R Peptides od Medik8

Oxy-R Peptides

Prevencia pomocou opaľovacieho prípravku je kľúčová

Dobrou správou je, že tmavým škvrnám sa dá veľmi ľahko predchádzať – a to pravidelným nosením ochranného opaľovacieho prípravku. „Denný opaľovací prípravok je absolútne najlepším spôsobom prevencie hyperpigmentácie,“Už mierne vystavenie sa slnku sa časom prejaví tmavými škvrnami.

Pigmentové škvrny vplyvom slnka ešte viac stmavnú. Pre čo najlepšiu ochranu používajte širokospektrálny prípravok s faktorom minimálne SPF30, ale ešte lepšie SPF50, aby ste blokovali UVA aj UVB lúče. Naneste si ho každé dve hodiny, aj ak je na etikete napísané, že vydrží celý deň, je vode odolný atď. Vyhýbajte sa zbytočnému pobytu na slnku, najmä v čase medzi 10:00 až 16:00, kedy je slnko najsilnejšie. Keď je slnko najvyššie, noste ochranné oblečenie a hľadajte tieň.

Odporúčam Advanced day ultimate protect SPF50

Advanced Day Ultimate Protect

Odporúčam

Pridajte sa k nám na Facebooku a získate novinky vždy včas.

Zaujímavé články na blogu