Inteligentná krása: Čo môžu PHA skutočne urobiť pre vašu pokožku?

Kozmetické značky tvrdia, že PHA hydratujú a redukujú znaky starnutia. Čo však hovorí veda?

Mnohé firmy z oblasti krásy vynakladajú bilióny každý rok, aby vytvorili produkty, ktoré vyhladia vrásky – niekedy sú ich výsledky pôsobivé, avšak vždy limitované.

Polyhydroxidové kyseliny (PHA) sú jedným z najnovším trendov čo sa týka kozmetických zložiek zjemňujúcich jemné linky. Staršie štúdie hovoria, že PHA pomáhajú hydratovať pokožku a urýchľujú bunkovú obnovu, čo pomáha redukovať viditeľnosť jemných liniek a vrások. V porovnaní s podobnými exfoliačnými zložkami, sú menej dráždivé a vhodné aj pre citlivú pokožku.

Fakty

Starnutie má rôzne vplyvy na našu pokožku: epiderma (najvrchnejšia vrstva) hrubne. Pokožka zadržiava menej vlahy a obsahuje menej kolagénu. Vystavovanie sa slnku poškodzuje bunkové DNA. Všetky tieto faktory spolu zvyšujú viditeľnosť vrások.

PHA je chemickým exfoliantom. „Exfoliácia pomáha oddeliť odumreté, mdlé bunky a uvoľňuje miesto pre tvorbu zdravých, redukuje hyperpigmentáciu a zlepšuje textúru pleti,“ hovorí doktor Dendy Engelman, dermatológ pôsobiaci na Shafer Clinic v New Yorku.

PHA tiež hydratujú pokožku, podporujú funkciu kožnej bariéry, ktorá uzamyká vlahu a redukuje viditeľnosť jemných liniek a vrások. PHA potenciálne umožňujú penetráciu iných zložiek aplikovaných na pokožku. Majú tiež antioxidačné vlastnosti, predchádzajú a naprávajú poškodenia kolagénu a buniek spôsobené UV lúčmi a znečistením.

Výsledkom všetkých týchto funkcií je anti-aging efekt.

Podľa doktora Petersona Pierreho, dermatológa z Kalifornie, PHA v kozmetických produktoch sú:

  • laktón kyseliny glukónovej
  • kyselina laktobiónová
  • galaktóza
  • glukosamín

Nájdete ich v týchto productoch

Sú PHA lepšie pre citlivú pokožku ako AHA a BHA?

PHA sú druhom hydroxidovej (alebo ovocnej) kyseliny. Inými hydroxidovými kyselinami sú alfa-hydroxidové kyseliny (AHA) a beta-hydroxidové kyseliny (BHA). Všetky tri sa pridávajú do kozmetiky, aby zvrátili slnečné poškodenie, redukovali vzhľad vrások, vytónovali pleť a zvýšili jej elasticitu a hydratáciu. PHA však menej dráždia citlivú pokožku.

AHA vrátane kysliny glykolovej a mliečnej sú častejšie využívané v produktoch proti akné, jazvám, tmavým škvrnám, suchosti a vráskam. (Kyselina glykolová má najmenšie čiastočky zo všetkých hydroxidových kyselín, takže je najúčinnejším exfoliantom).

BHA vrátane kyseliny salicylovej je sú protizápalové. Často sa odporúčajú pre mastnú alebo aknóznu pleť.

Pre všetky však platí, že nie sú vhodné pre každého. AHA spôsobujú opuchy a pálenie a môžu spôsobiť vyššiu citlivosť pokožky na slnko. BHA dráždia menej, avšak taktiež dajte pozor na slnečné lúče. „AHA aj BHA môžu mať vynikajúce účinky pre pokožku, zároveň však môžu byť drsné a spôsobiť podráždenie,“

Niektoré výskumy označujú PHA za najúčinnejšie a najmenej dráždivé. To znamená, že ich asi budete tolerovať aj keď máte obzvlášť citlivú pokožku alebo trpíte rosaceou či ekzémom. Dokazuje to aj štúdia z roku 2004 porovnávajúca tieto tri kyseliny pri 12-týždňovej aplikácii.

PHA majú väčšiu molekulárnu štruktúru ako AHA a BHA, čo znamená, že jej trvá dlhšie, kým prenikne a neprenikne príliš hlboko. Spôsobuje menšiu citlivosť na slnko a znižuje riziko spálenia a fotopoškodenia. Aj napriek tomu sa PHA neodporúčajú každému. Ak vaša pleť zareaguje aj na nich, nemali by ste ich ďalej používať. „Inak sa odporúčajú pre všetky typy pleti, aj ak je žena tehotná či dojčiaca“

Ako ich používať

PHA nájdete v čističoch, toneroch, tampónoch, maskách a zvláčňovačoch. Doktor Pierre tvrdí, že sérum a krém vám poskytnú maximálne výsledky: „PHA potrebujú čas pri kontakte s pokožkou, aby ste videli ich efekt.“ Bez ohľadu na to, aký produkt si vyberiete, nasledujte tieto tipy:

Kontrolujte etiketu

Hľadajte jednu z týchto PHA:

  • laktón kyseliny glukónovej
  • kyselina laktobiónová
  • glukonolaktón

Zvážte kombináciu s AHA alebo BHA

Ak to vaša pleť bude tolerovať, vyberte si produkt kombinujúci PHA s AHA, BHA alebo oboma. Môžete dosiahnuť lepšie výsledky. Ak máte obzvlášť citlivú pleť, používajte len PHA. PHA sú výborné pre všetky typy pleti, najmä pre citlivú … a dostatočne jemné aj ak máte rosaceu či ekzém.

Neprežeňte to

Aj keď mnohé séra používajú kombináciu AHA, BHA a PHA, sú bezpečné, pretože sú špeciálne naformulované tak, aby mohli pôsobiť spolu. Nekupujte si viacero chemických exfoliantov a nekombinujte ich. Môžete tak ublížiť zdravým bunkám a stenčiť pokožku.

Párujte s posilňovačmi kožnej bariéry

Aby ste posilnili kožnú bariéru, zakúpte si PHA produkt obsahujúci aj:

Najskôr urobte test

Predtým, ako nanesiete PHA produkt na celú tvár, otestujte ho na predlaktí. Ak vašu pleť nepodráždi do 24 hodín, začleňte ho do vašej každodennej kozmetickej rutiny.

Používajte podľa potreby, dajte pozor na podráždenie

Doktor Pierre odporúča používať nový PHA produkt tri po sebe nenasledujúce dni v týždni. Postupne zvyšujte frekvenciu tak dlho, ako to bude vaša pleť tolerovať. Berte reakciu vašej pleti ako návod na použitie. Môžete používať čistič, zvláčňovač, toner či tampón denne. Možno zistíte, že je pre vás lepšie používať toner a tampóny len raz za týždeň.

Vždy dodržiavajte inštrukcie na etikete. Väčšina masiek, napríklad, sa má používať raz týždenne alebo mesačne.

Aplikujte po čistení a pred zvláčnením

PHA produkt je potrebné aplikovať ráno aj večer po čistení a pred zvláčnením. Za PHA exfoliantom by malo nasledovať sérum (ak ho používate) a zvláčňovač, aby ste uzamkli hydratáciu a ochránili kožnú bariéru. Nezabudnite zakončiť proces s ochranným opaľovacím prípravkom, aby ste predišli spáleniu.

Na záver

PHA vrátane laktónu kyseliny glukónovej, kyseliny laktobiónovej a galaktózy sú chemické exfolianty, ktoré hydratujú pokožku a pomáhajú redukovať znaky starnutia. Sú menej dráždivé a nespôsobujú toľko citlivosti na slnko ako iné chemické peelingy. Preto sú vhodné aj ak máte citlivú pokožku náchylnú na rosaceu či ekzém. Ak to vaša pleť znesie, kombinujte PHA s BHA alebo AHA pre ešte lepšie výsledky.

Odporúčané produkty s PHA kyselinami