Tvárová masáž uvoľní stuhnutie fascie. Čo je fascia a ako ju udržať zdravú?

Deborah Toslinová napísala publikáciu „Remodelácia pokožky v domácom prostredí: Úvod do sveta domácej starostlivosti o pokožku“ v roku 2015. Deborah je vedkyňa, k hypotézam pridáva pozorovanie a experimenty. Má titul z geológie a ekológie. Jej prístup k starostlivosti o pokožku je založený na vedeckom pozadí, láske k výskumu a 30-ročných skúsenostiach so starostlivosťou o pleť v pohodlí domova.

Vrásky a záhyby na tvárovom svalstve spôsobujú vráskavenie a ohýbanie pokožky, ktorá na nich leží. Zmiernenie napätia tohto svalstva ponúka krásny podklad pre kožu nad ním. Môžete využiť kompresie, aby ste eliminovali toto napätie a zjemnili svaly. To spôsobí hladší vzhľad pokožky.

Pravidelne si robím myofasciálne uvoľnenie jemného tkaniva a terapiu kritických bodov, aby som uvoľnila napätie a bolesť telesného svalstva. Pre mňa je to bolesť-uvoľňujúca terapia jemného tkaniva, ktorú si môžem dopriať sama v domácom prostredí.

Terapia kritických bodov

Terapia kritických bodov je extrémne výhodná a môže sa využívať na efektívne uvoľnenie svalového napätia a zlepšenie svalového strečingu a eliminácie či redukcie bolesti. Ak je sval zranený, prestane mať kontrakcie, prestane sa správne predlžovať, zníži sa cirkulácia a začnú sa tvoriť miesta s nahromadeným odpadom. Tieto miesta môžu byť na pocit akoby malé alebo veľké bolestivé hrčky svalstva, alebo celý sval môže byť tuhý a nepríjemný. Spôsobuje to skrátenie svalu a bolesť vystreľujúcu aj do iných častí tela alebo blízko kĺbov.

Terapia kritických bodov používa kompresiu na upchaté miesta na svale. Počas nej sa uvoľňujú a vytláčajú odpadové látky a umožnia tak čerstvej krvi, kyslíku a živinám vtiecť do danej oblasti. To dodáva živiny a podporuje normálne svalové funkcie. S konzistentným ošetrením sú kritické miesta a bolesť jemne redukované alebo eliminované. Pre mňa je táto terapia efektívna. Akonáhle pocítim  stuhnutie a bolesť, začnem s touto terapiou a bolesť odíde.

Kedy si robiť myofasciálnu masáž?

Terapia kritických bodov je vhodná aj vtedy, keď cítite napätie na čele alebo iných častiach tváre. To môže vzniknúť pri sústredení počas čítania, písania a rozmýšľania. Vhodné je použiť malú kompresnú loptičku a tlačiť ňou na kritické body. Môže to byť trochu bolestivé, dôjde však k uvoľneniu svalstva a zjemneniu pokožky napr na čele.

Doktor Reser tvrdí, že napäté tvárové svaly navyše nefungujú správne, prispievajú k tvorbe kritických bodov a zjazveného tkaniva a majú zníženú cirkuláciu rezultujúcu do svalovej atrofie. Kompresia a hĺbková masáž tkaniva sú podľa doktora Resera jedinou skutočnou cestou uvoľnenia svalového napätia. Kompresiu môžete vykonávať po celej tvári, doktor Resera odporúča začať cieľovými zónami, ktoré identifikujú tvárové svalstvo typicky tuhé a spôsobujúce svalové obmedzenia.

Botox

Botox sa môže použiť na uvoľnenie napätia svalstva. Avšak botox paralyzuje daný sval, redukuje cirkuláciu a prísun živín, čím bráni rastu svalu. Časom sa botoxom ošetrovaný sval zmenšuje a redukuje sa biochemická aktivita v ňom, čím sa zmršťuje. V porovnaní s tým svalové kompresie nič nestoja a ich výsledkom sú uvoľnené, nafúknuté a dobre vyživené svaly s lepšou funkciou a širokým spektrom využitia. Kompresia nemá okamžité výsledky, je potrebné ju denne praktizovať.

Doktor Reser verí, že uvoľnenie tvárového svalstva je primárnou determináciou atraktivity. „Napätie svalstva sa totiž odrazí aj na našej tvári a ak sú tvár, hlava, krk a hrdlo kompletne slobodné od napätia, budete pravdepodobne patriť medzi najkrajších ľudí sveta,“ tvrdí doktor Reser. Tu je niekoľko jeho poznatkov a odporúčaní:

1.    Hĺbková kompresia tkaniva redukuje stuhnutie tvárového svalstva.

2.    Bránicové dýchanie počas pevnej kompresie zjemňuje svalstvo a pomáha zvrátiť jeho zatuhnutie.

3.    Aplikujte kompresiu na stuhnuté tvárové svalstvo po dobu niekoľkých minút, pokiaľ sa neuvoľní.

4.   Terapia krízových bodov zredukuje napätie, podporí silu svalstva a rozšíri škálu možných pohybov.  

Skúste aj vy redukovať napätie vašich svalov. Ak cítite stuhnutosť, vyskúšajte sa jemne usmievať počas celého dňa. Budete vyzerať milšie a zlepší sa vám aj nálada.

Čo je fascia a akú úlohu zohráva v našom výzore?

Vždy je dobré chrániť kolagén svojej pokožky a podporovať jeho prirodzenú tvorbu pomocou ochranného opaľovacieho prípravku, vitamínu C, retinoidov, peptidov a rastových faktorov. Ak si myslíte, že anti-aging snahy by sa mali týkať len viditeľnej povrchovej pokožky, mali by ste zamyslieť ešte raz. Ak s retinolom začínate, voľte nižšiu koncentráciu ako napr. Retinol 3TR intense. Novinkou je koncentrát Exuviance retinol 0,3% 

Vieme, že opakujúce sa kontrakcie tvárového svalstva (pri smiechu či škúlení) vytvárajú linky a vrásky. Svalstvo však nie je jediné tkanivo, ktoré prispieva k staršiemu vzhľadu. Neustále sa vyvíjajúci výskum ukazuje, že je potrebné zamerať našu pozornosť na fasciu. Táto jedinečná sieť tkanív sa nachádza po celom tele a môže mať vplyv na vzhľad a pocit pokožky od hlavy až po päty. V tomto článku sa dočítate, čo to vlastne fascia je, ako funguje a ako môže ovplyvniť váš vzhľad.

Čo je to fascia?

Fascia je druh spojivového tkaniva, ktoré je tvorené tkanivovými pásmi tkaného kolagénu. Obklopuje každý sval, kosť, nerv, artériu a žilu, ako aj vnútorné orgány vrátane srdca, pľúc, mozgu a miechy. Fascia jednoducho chráni všetky dôležité štruktúry organizmu.

Inými slovami, fascia drží všetko pokope. Podľa dermatologičky z New Yorku, Patricie Wexlerovej, existujú štyri rôzne druhy fascie: „Fascia má rôzne funkcie v závislosti od svojej polohy na tele,“ vysvetľuje. „Napríklad, fascia, ktorá stabilizuje oblúk na chodidle je hrubá a hustá, zatiaľ čo na iných miestach je jemná a poddajná.“ Napriek rôznej hustote je fascia na našom tele prepojená a často sa považuje za jednu entitu. Niektoré štúdie dokonca navrhujú, aby bola považovaná za orgán, avšak je potrebné urobiť viac štúdií, aby sa táto hypotéza dala potvrdiť.

Čo sa deje s fasciou vplyvom času?

Prirodzený proces starnutia ovplyvňuje každú bunku v tele, vrátane tých, ktoré definujú fasciu. Bunkové starnutie sa vzťahuje na všetky procesy od proliferácie až po smrť buniek, v závislosti od ich typu. Rôzne typy fascie starnú rôznym spôsobom, čo sa odráža aj na povrchu pokožky. Niektoré druhy fascie sa stávajú rigidné z hľadiska kompresie svalov a nervov. Stvrdnutá fascia môže viezť k bolestivým uzlom a bodom. Iné druhy fascie, vrátane bohatých na kolagén pod tvárou a krkom, sa časom vyťahujú.

Na tvári sú dva komponenty fascie. Povrchová vrstva leží priamo pod pokožkou a je zodpovedná za jej podporu, lifting a tón. Degradácia spodnejšej vrstvy môže spôsobiť tvárové napätie, ktoré ťahá celú kožu nadol a spôsobuje vrásky a ochabovanie. Starnúca fascia pod tvárou a krkom vytvára uvoľňovanie pokožky, vrásky a padanie čeľuste.

Starnúca fascia na ostatných častiach tela môže prispievať k celulitíde. Doktorka Wexlerová vysvetľuje: „Ešte stále zisťujeme, akú úlohu hrá fascia pri tvorbe celulitídy. Avšak existuje výskum potvrdzujúci jej schopnosť ťahať kožu nadol a spôsobovať záhyby známe ako celulitída.“

Ako udržiavať fasciu zdravú

Ako svaly, fascia môže byť tónovaná a posilňovaná. Jej pravidelné spevňovanie prinesie jemnejšiu, mladšie vyzerajúcu pokožku a redukciu celulitídy. Ako to však dosiahnuť? Pomôže vám celkové zdravie organizmu, lymfatická drenáž a masáž spodného tkaniva, domáca procedúra využívajúca LED svetlo, ktorá zlepšuje kvalitu kolagénu .

Ak nemáte možnosť absolvovať lekárske ošetrenia, môžete zlepšiť stav tvárovej fascie masážou. Vhodnými pomôckami sú Gua sha kamene, ktorých popularita neustále stúpa. Takouto masážou síce nezvýšite tvorbu kolagénu ako takého, zlepšíte však cirkuláciu uvoľnením napätia vo fascii a privediete tak do pokožky viac krvi.

Bankovanie

Vynikajúce je aj bankovanie. Vákuová masáž podporuje zvýšenie krvného obehu, čo môže pomôcť uvoľniť svalové napätie, podporiť obnovu buniek, prekrviť pokožku a pomôcť pri ďalšej regenerácii. Hovorí sa tiež o zlepšení toku vášho „qi“. Qi je čínske slovo, ktoré znamená životnú silu.

Vákuové banky pri masáži jemne vťahujú pokožku z hlbších vrstiev fascie. To zvyšuje prietok krvi do masírovanej oblasti a omladzuje pokožku. Počas vákuovej masáže sa eliminuje jav stagnácie, metabolizmus a kožné dýchanie sa zvyšuje, pokožka je pevnejšia, zvyšuje jej odolnosť, zlepšuje kontraktilnú funkciu svalov, zvyšuje tonus a elasticitu. Takto sa začína omladenie pleti, ktorá sa stáva sa hladkou, elastickou a žiariacou zdravím. Postupom času táto masáž zlepšuje pleť a zjemňuje jemné línie a vrásky.

Čo sa týka zvyšku tela, existuje viacero pomôcok na zlepšenie zdravia fascie (Lumenis® NuEra® Tight, VelaShape® aVenus Concept® – ktoré sú založené na rádiofrekvencii a indukovanej termálnej energii a napomáhajú spevniť fasciu a zjemniť pokožku). Treba však mať realistické očakávania, efekt týchto prípravkov je dočasný. 

Doktorka Wexlerová ešte dodáva, že kľúčovým faktorom pre udržanie zdravia fascie je hydratácia. Uistite sa teda, či pijete dostatok vody. 10-minútový strečing každý deň môže tiež uvoľniť napätie fascie po celom tele.

Správna starostlivosť o fasciu zlepší nie len pocit svalstva, ale aj vzhľad pokožky – začnite sa teda masírovať a viac piť!

Moja myofasciálna masáž

Uvoľnovanie fascie a stuhnutých svalov

Odporúčam aj tieto produkty