Pečeň a žlčník z pohľadu teórie 5 elementov

Pečeň a žlčník podľa tradičnej čínskej medicíny

Podľa tradičnej čínskej medicíny je pečeň orgán zodpovedný za hladký tok emócií, energie qi a krvi. Je to orgán, ktorý je najviac ovplyvnený nadmerným stresom a emóciami. Partnerský orgán pečene je žlčník.

Pečeň okrem toku qi a krvi kontroluje aj množstvo a kvalitu toku krvi v cievach a uskladňuje ju. Oči sú senzorickým orgánom napojeným na pečeň. Ak máte ťažkosti s očami, vrátane rozmazaného videnia, začervenania či pálenia, príčinou môže byť nesprávne fungovanie pečene.

Šľachy sú tkanivá súvisiace s pečeňou. TCM tvrdí, že sila pramení zo šliach, nie zo svalov. Buďte ako mačka, ktorá je silná, agilná a flexibilná, nie ako krava, ktorá má veľké svaly, avšak malú silu v nich.

Chuť, ktorá korešponduje a podporuje pečeň je kyslá. Ak máte chuť na niečo kyslé, môže to znamenať, že sa vám pečeň snaží naznačiť potrebu extra dávky kyslosti. Vtedy si zvoľte kvalitný ocot a uvarte si niečo sladkokyslé.

Hnev je emócia spojená s pečeňou. Ak ste často podráždení a ľahko sa rozčúlite, nie je pre vás jednoduché odosobniť sa, rozumne uvažovať či ísť s prúdom, môžete mať problémy s funkčnosťou pečene. Chronické a nadmerné pocity tohto druhu môžu vážne ohroziť rovnováhu tohto dôležitého orgánu. Všímajte si tieto signály a včas zakročte, aby ste vybalansovali jej funkčnosť.

Jednoduché tipy pre zdravie pečene

Zostaňte pokojní, obzvlášť počas jari. Nedajte sa lapiť novými energiami tohto ročného obdobia! Berte veci s ľahkosťou a spomaľte. Vyberte sa na dlhú prechádzku v parku alebo cvičte mierne cviky, aby ste zrelaxovali myseľ, telo aj ducha. Vyhýbajte sa stresujúcim situáciám a ak to nie je možné, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich techník na uvoľnenie stresu.

Pomocou kefy na vlasy so zaoblenými štetinami si masírujte nohy, začnite členkami a postupujte až k stehnám. Táto jemná 5-minútová stimulácia pečeňového meridiánu zlepší tok qi a uvoľní pečeň.

Vyhýbajte sa alkoholu! Pečeň je zodpovedná za metabolizmus alkoholu, ak ho prestanete konzumovať, dáte pečeni prestávku a umožníte jej načerpať novú energiu.

Venujte sa miernemu cvičeniu, ako je plávanie či chôdza. Vyhýbajte sa náročnému a ťažkému tréningu, ktoré premáha šľachy a môže spôsobiť stratu ich pružnosti, a teda aj schopnosti pečene byť flexibilnou.

Akupresúra pre zdravie pečene

Trením akupresúrneho bodu „taichong“ (pečeň 3) stimulujete kľúčový bod spojený s týmto orgánom. Ak cítite bolesť znamená to, že ste trafili do čierneho a ste na správnej ceste odblokovať qi pečene! Trite toto miesto každý deň. Nachádza sa na vrchu chodidla, kde sa kosti palca stretávajú s kosťou druhého prsta (približne 2,5 cm vyššie od pokožky medzi týmito dvoma prstami). Používajte palec, zatlačte a masírujte tento bod na oboch chodidlách (meridiány sú totiž na oboch stranách tela). Môžete sa tiež posúvať palcom po vnútornej strane palca na nohe.