Slimačí sliz. Nový antiage trend alebo mýtus?

Účinky slimačieho slizu na pokožku

V posledných rokoch sa slimáky presídlili zo záhrad a francúzskych kuchýň do sveta kozmetiky. Ich mucín (sliz, ktorý vylučujú) sa s čoraz väčšou obľubou dostáva do krémov, masiek a sér.

Prvými priekopníkmi tejto kozmetickej zložky sú Čiľania, ktorí ho inkorporovali do krému na ruky, známe sú aj viaceré kórejské značky, ktoré ho s obľubou využívajú. Čo však slimačí sliz skutočné robí? Na vedecký názor sme sa opýtali dermatológov.

Väčšina slimačieho slizu používaného v kozmetike sa získava z bežného záhradného slimáka (druh Cryptomphalus aspersa). Jeho sliz obsahuje glykoproteíny, kyselinu hyalurónovú a glykolovú, pričom všetky tieto látky majú preukázateľné pozitívne účinky na pokožku. Treba však podotknúť, že slimačí mucín ako taký zatiaľ nebol predmetom rigorózneho skúmania. Experti z oblasti kozmetiky k nemu pristupujú veľmi entuziasticky. Ak ste produkty s jeho obsahom ešte nevyskúšali, nebudete možno veriť jeho prínosu pre jednotnú a žiarivú pleť. Kozmetická dermatologička Anna Guancheová, ktorá vyvíja slimačie produkty vo svojej kancelárii Bella Skin Ištitútu, tvrdí, že slimačí mucín je bohatý na vláčnosť a preniká do pokožky veľmi rýchlo.

„Predchádza suchosti a dodáva pleti svieži vzhľad. Odporúčam ho viac ako kyselinu glykolovú či retinoidy, pretože spôsobuje menšie alergické reakcie,“

dodáva Anna. Victoria Fuová a Gloria Luová, chemičky značky Chemist Confessions, sa domnievajú, že slimačí mucín poskytuje pleti viac benefitov ako hydratačná zložka. Plastický chirurg z New Yorku, Matthew Schulman, si myslí, že mucín zlepšuje textúru a kvalitu pleti. Preto vo svojej ambulancii ponúka procedúru kombinujúcu mikroneedlingu a aplikácie slimačieho slizu.

Nový antiage trend alebo mýtus?

Okrem hydratačných a liečiacich schopností má mucín podľa najnovších výskumov aj anti-aging potenciál. Dermatológ Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického vývoja v Nemocnici Mount Sinai, objasňuje, že slimačí mucín je bohatý na kyselinu hyalurónovú a vykazuje antioxidačnú aktivitu, stimuluje tvorbu kolagénu a urýchľuje hojenie rán. „Klinické štúdie ukázali, že kozmetika obsahujúca mucín zlepšila stav jemných liniek a vrások,“ hovorí.

Ako sa získava slimačí sliz?

Ak sa obávate vyskúšať kozmetiku s obsahom slimačieho slizu (kvôli pocitu odporu, alebo o životné podmienky slimákov a ich zdravotný stav), nemusíte. Slimáky sú v tmavej miestnosti na sieťovine len 30 minút v čase, kedy vylučujú sliz. Zvyšok života strávia v im prirodzenom prostredí, kde je zvýšená vlhkosť a nikdy netrpia. Sliz je zbieraný do fľašiek a pasterizovaný. Odborníci, ktorí produkty s mucínom vyskúšali, ich odporúčajú.

Kozmetika ENDOCARE s extraktom zo slimačieho slizu TU

Pokročilá, anti-aging a pokožku regenerujúca kozmetika Endocare Tensage® je výsledkom intenzívneho výskumného úsilia v oblasti regenerácie poškodenej pokožky, využijúc prírodné látky, ktoré by mohli pomôcť napraviť poškodenia pokožky spôsobené ionizujúcim žiarením.
Technológiu SCA® vytvoril Dr. Rafael Abad, v nemocnici Ramón y Cajal (Madrid, Španielsko), ktorý venoval svoj čas skúmaniu rôznych látok, ktoré účinne regenerujú pokožku po rádioterapii, až kým neprišiel na SCA®, sekrét zo slimáka záhradného Cryptomphalus aspersa, ktorý vykazoval účinnú a rýchlu tvorbu kože u jeho pacientov.

Aké sú benefity aplikácie slimačieho mucínu na tvár?

 Produkty s obsahom mucínu sú vhodné najmä pre citlivú, aknóznu, zjazvenú a vráskavú pleť. Je však možné, že máte odpor pri predstave, že by ste si túto látku mali aplikovať na tvár.

Na základe jednej štúdie boli definované regeneračné vlastnosti slimačieho sekrétu:

•         Obsahuje antioxidant superoxid dismutáza a glutatión-S-transferáza.
•         Stimuluje fibroblastickú proliferáciu, znovuusporiadanie aktínu cytoskeletónu a zostavy extracelulárnej siete.
•         Reguluje činnosť metalloproteinázy.
 
V náhodnej a slepej štúdii na 25 ženách vo veku 35 až 65 rokov s miernymi až vážnymi fotopoškodeniami tváre sa skúmali výsledky ranného ošetrenia 8%-nou emulziou slimačieho mucínu a opaľovacím prípravkom, ako aj večernej aplikácie séra so 40%-nou koncentráciou mucínu po dobu 12 týždňov na jednej strane tváre, pričom na druhú stranu boli aplikované placebo. Prvá strana tváre vykazovala po 8, 12 a 14 týždňoch postupné zlepšovanie stavu pleti v okolí očí a úst v porovnaní so stranou, na ktorú bolo nanášané placebo.

Tieto výsledky sú sľubné, avšak treba brať do úvahy obmedzenosť štúdie na konkrétny vek žien a konkrétny stav ich pleti. Aj napriek tomu táto štúdia podporuje domnienku o regeneračných vlastnostiach slimačieho mucínu. Ak nie ste alergickí na slimáky a nevadí vám produkty s ich sekrétom vyskúšať, choďte do toho a zistite, či prinesú vašej pleti nejaké benefity.

Produkty s extraktom zo slimáka