Ktoré zložky kozmetiky nikdy nemiešať? Ako kombinovať Retinol, AHA a Vitamín C?

 

Ktoré zložky kozmetiky by ste nemali nikdy miešať?

Dievčatá. Iste ste už počuli o aktívnych látkach v kozmetike. Možno už máte aj skúsenosti a zistili ste, že retinol, vitamín C, kyseliny a peptidy sú elixírom mladosti pre každú pleť. Ale niektoré zložky kozmetiky majú samé o sebe tak úžasné vlastnosti a účinky, že ich nesmiete navzájom kombinovať. Vtedy neponúknu nič zo svojich benefitov. Ktoré to sú a ako ich donútiť vedľa seba existovať (ak je to nutné), sa dozviete v tomto článku.

RETINOL + AHA/BHA

AHA (kyseliny glykolová a mliečna) a BHA (kyselina salicylová) sú mocné exfolianty. Retinol (forma vitamínu A) dokáže urýchliť bunkovú obnovu a jej prirodzený exfoliačný proces. To znamená, že všetky tieto zložky vám pomáhajú zbaviť sa starých, mdlých a poškodených buniek na povrchu pokožky a nahradiť ich novými, svetlými a zdravými. Ak sa používajú samé, výsledok je skvelý. Akonáhle ich skombinujete, môžu skôr spôsobiť začervenanie, podráždenie a zvýšenie citlivosti pleti na slnečné svetlo.

Riešenie:

Používajte ich v rozličných časoch počas dňa či týždňa. Napríklad – kyselinu glykolovú nanášajte ráno, retinol večer. Rovnako môžete tieto dve zložky rozdeliť medzi rozličné dni, je to na vás. Ja používam AHA a BHA čistenie Medik8 Surface radiance cleanse Medik8. Tvár si vyčistím a zvyšky kyselinového čističa opláchnem.  Následne aplikujem retinol Medik8 Retinoate 3% Medik8. Na nečistú pleť odporúčam 2x do týždňa Envy therapy clearing night peel.

 

RETINOL + BENZOYLPEROXID

Vedeli ste, že retinol tiež dokáže zlepšiť stav akné? Rovnako to vie aj benzoylperoxid. Má vlastnosti peelingu , udržiava čisté póry a zabíja baktérie spôsobujúce akné. Sám o sebe je však dosť silný, mal by sa používať len na postihnuté miesta. Ak ho budete používať spolu s retinolom, bude ešte dráždivejší. Očakávajte šupinatosť, začervenanie, olupovanie a podráždenie. Toto riziko určite nechcete podstúpiť.

Riešenie:

Zvoľte si len jedno. Na akné aplikujte len peroxid, retinol dajte na zvyšok pokožky. Najskôr však dajte šancu kyseline salicylovej či síre. Vyskúšajte stabilné sérum Medik8 Crystal retinal 6

RETINOL + VITAMÍN C

Retinol a vitamín C sú skvelé ingrediencie. Obe sú také účinné: bojujú proti voľným radikálom, zvyšujú produkciu kolagénu a zosvetľujú pokožku. Nie sú však dobrými spoluhráčmi. Retinol najlepšie účinkuje pri hladine pH 5,5 – 6. Vitamín C (v čistej forme L-askorbovej kyseliny) potrebuje pH v rozpätí 3,5 a menej. Nie je jednoduché naformulovať produkt, ktorý by vyhovoval obom zložkám. To však neznamená, že sú spolu nevyužiteľné (existuje mnoho rôznych produktov, ktoré ich obsahujú obe). Účinkujú, nie však tak výrazne, ako samostatne.

Riešenie:

Používajte ich v rôznych časoch počas dňa či týždňa. Ja používam retinol v noci, sérum s Céčkom ráno. Vyberajte si produkty, ktoré uvoľňujú zložky postupne. Napr. Medik8 retinol sérum 3, 6 a 10TR uvoľnujú retinol postupne. To znamená, že sa retinol nachádza v kapsulách a neuvoľní všetku svoju silu naraz. Vitamín C sa do pokožky dostane hneď v celom obsahu, takže dlho potom, čo sa absorbuje, uvoľňuje sa aj retinol. Možnosťou môže byť aj výber inej formy vitamínu C. Vhodnou voľbou je askorbyl palmitát horčíka, ktorý je pri potrebe pH 7 – 8,5 jednoducho kombinovateľný s retinolom bez straty efektivity.

Vyskúšajte stabilné sérum Medik8 C-Tetra Luxe vhodné na suchú, normálnu a citlivú pleť. Čisté sérum s kyselinou askorbovou nájdete v tomto produkte Medik8 Pure C15

NIACÍNAMID + VITAMÍN C

Výskum ukazuje, že niacínamid aj vitamín C môžete bezpečne miešať, a to buď spolu v jednom výrobku, alebo v kombinácii z rôznych výrobkov, ktoré navrstvíte jeden na druhý. Táto kombinácia zložiek prospešných pre pleť pravdepodobne nespôsobí podráždenie, ale pravdepodobne spôsobí, že pleť bude vyzerať a pôsobiť zdravšie, pretože tieto zložky ponúkajú odlišné a synergické výhody.

Spoločné výhody

Výhod spoločného používania niacínamidu a vitamínu C je množstvo: 

  1. Samotný niacínamid je zložka na obnovu pleti, ktorá dokáže viditeľne zlepšiť vzhľad rozšírených pórov, jemných vrások a mdlej pleti. 
  2. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť pleť pred viditeľným vplyvom stresových faktorov z prostredia, ako sú voľné radikály, a navyše je to látka znižujúca mdlosť, a ktorá môže zlepšiť viditeľné známky starnutia.