Elastín a pružná pleť? Ako podporiť tvorbu elastínu v pokožke?

 

Elastín a kolagén. Vedeli ste, že nejde o to isté? Zistite viac o tomto mocnom proteíne a jeho úlohe pri udržaní pružnej, pevnej a vypnutej pokožky.

Pokiaľ sa jedná o starostlivosť o pokožku, pravdepodobne ste sa už stretli so slovom kolagén a viete, aká je jeho úloha. Mnohí z vás však možno nepoznajú elastín a jeho dôležitosť pre pevnú a pružnú pleť. Kolagén a elastín sú dva proteíny nachádzajúce sa v spojivovom tkanive. Spolu udržiavajú pleť silnú a pevnú. Časom sa ich produkcia znižuje a pokožka ochabuje. Aj keď spolu súvisia, je medzi nimi veľa rozdielov a každý z nich plní inú funkciu.

Rozdiel medzi kolagénom a elastínom

V anti-aging kozmetike sa kladie dôraz najmä na kolagén. Jedná sa o najhojnejšie sa vyskytujúci proteín v spojivovom tkanive, ktorý pôsobí ako lepidlo udržiavajúce bunky pokope. Vďaka nemu je pleť vypnutejšia a pevnejšia. Laserové ošetrenia, vyplňujúce injekcie či iné procedúry sa zameriavajú na jeho dopĺňanie, elastickosť a odolnosť pokožky nahradiť nemôžu.

V snahe o udržanie krajšej a mladistvejšej pokožky pracujú kolagén a elastín ruka v ruke. Kolagén udržiava pleť vypnutú a pevnú, elastín zabezpečuje jej pružnosť a poddajnosť. Potrebné sú teda oba.

Čo je elastín a ako pracuje?

Elastín sa nachádza v mnohých tkanivách tela, vrátane dermy, pľúc a veľkých cievach. Napriek tomu, že tvorí okolo 2% celkového proteínu v derme (kolagén má 75%-ný podiel), je kľúčový pre poddajnosť pokožky. Umožňuje jej stiahnuť sa naspäť do pôvodného tvaru po každom natiahnutí a kontrakcii. Vekom jeho hladina klesá, takže ak sa koža natiahne, nedokáže sa už stiahnuť späť. V elastínovom vlákne sa nachádza mnoho skupín malých vlákien, ktoré sú tvorené elastínovými molekulami. Vlákno elastínu sa dokáže napnúť až do 200% svojej pôvodnej dĺžky predtým, ako sa zlomí. Pre porovnanie – vlákno kolagénu je podobné šnúrke na topánky, je silné, natiahne sa len do 110% svojej pôvodnej dĺžky. To je dôkazom toho, prečo je elastín dôležitý pri udržiavaní pružnej pokožky a predchádzaní jej ochabovaniu.

Ako vplýva strata elastínu na váš vzhľad

Na základe rozhovoru s editorom časopisu New Beauty (z angličtiny Nová krása) doktorom Stevenom Fagienom sa dozvedáme, ako elastín ovplyvňuje náš výzor: „Stará pokožka obvykle vykazuje známky vráskavenia, ochabnutia a prepadnutia – to je znakom toho, že jej chýba kolagén,“ hovorí pán Fagien.

„Strata elastínu spôsobí na pokožke dojem, akoby bola staré, roky používané, kožené kreslo. Koža sa vyduje, stenčí a zvlní. To isté sa stane s pokožkou tváre, ktorá stráca štruktúru.“

Fagien

Aj napriek tomu, že absolvujete laserové ošetrenia, kvalita pokožky sa nezlepší, pretože tieto procedúry sú cielené na doplnenie iba kolagénu, nie aj elastínu.

Čo spôsobuje pokles tvorby elastínu?

Telo vyrába elastín počas detstva a prestáva s jeho tvorbou už po puberte. Počas života sa stráca asi 10% elastínu, čo vedie k vráskam a ochabovaniu. Strata elastínu je spôsobená vnútorným a vonkajším starnutím. Bez ohľadu na to, ako dobre sa o svoju pleť staráte, pokožka sa stáva tenšou a menej odolnou. Vnútorné starnutie vedie k tvorbe vrások, a teda externému starnutiu. To je často dôsledkom zlej životosprávy a environmentálnemu poškodeniu.

Vekom sa spomaľuje biosyntéza elastínu, existujúce elastické vlákna degenerujú a poškodzujú sa. To znamená, že vaša pleť stráca schopnosť vrátiť sa do svojej pôvodnej polohy. Výsledkom je už spomínané vráskavenie a ochabovanie. Slnečné lúče tento stav zhoršujú, aj napriek tomu, že ste si pokožku dostatočne chránili, sa po 70-ke elastínové vlákna dostávajú do abnormálneho stavu. Nesprávnym životným štýlom k tomu môže dôjsť aj oveľa skôr. Čím viac kolagénu a elastínu pleť stratí, tým je vráskavejšia. Je preto dôležité, aby ste do svojej každodennej starostlivosti zahrnuli aj produkty pre zvýšenie hladiny kolagénu a elastínu vo vašej pokožke.

Ako chrániť a minimalizovať stratu elastínu?

Ochrana pred UV lúčmi

Ultrafialové (UV) svetlo zo slnka časom poškodzuje vlákna elastínu. Ako elastínové vlákna degenerujú, pleť začína ochabovať a naťahovať sa bez schopnosti spätného stiahnutia. Efekt slnečného poškodenia uvidíte na sebe až časom, v mladosti ho ešte nemusíte zbadať. UV-B radiácia vedie k tvorbe vrások a je sprevádzaná znížením elasticity a stáčaním elastínových vlákien v derme. 

Noste každý deň ochranný opaľovací prípravok s faktorom aspoň 30 SPF, napr. Medik8 Daily radiance SPF30,  predídete tak degenerácii elastínu. Vyhýbajte sa znečisteniu, cigaretám, alkoholu, drogám, pesticídom, toxínom a stresu – všetky tieto faktory vedú k strate kolagénu a elastínu. Vhodné je aj užívanie potravinových doplnkov s obsahom antioxidantov, ktoré vás ochránia pred voľnými radikálmi.

Minimalizujte alebo sa úplne vyhnite stresu

Ak ste neustále pod stresom, vedie to k nadprodukcii hormónu menom kortizol, ktorý bráni pokožke v sebaobnove  a tvorbe kolagénu a elastínu. Cvičte, doprajte si dostatočný spánok a vyhnite sa stresu. Cvičenie je skvelou cestou, ako vyformovať celé telo a predísť ochabovaniu pokožky vplyvom straty kolagénu a elastínu.

Znížte príjem cukru

Menej cukru = lepšia pokožka. Konzumácia cukru vedie k predčasnému starnutiu. Sladkosti sú síce chutné, zaťažujú krvný obeh a spôsobujú znižovanie hladiny kolagénu a elastínu. Vyhýbajte sa aj zlým cukrom – jednoduchým karbohydrátom, vrátane rafinovaného cukru a bieleho chleba, ktoré spôsobujú zápal v tele a negatívne ovplyvňujú hladinu inzulínu. Zápal produkuje enzýmy poškodzujúce kolagénové a elastínové vlákna. Vaša pleť tak bude mdlá a vráskavá.

Molekuly cukru sa napájajú na vlákna kolagénu a elastínu v procese zvanom glykácia. Tie potom zostanú slabé, tuhé a strácajú farbu. Konečný produkt glykácie spôsobuje citlivosť pokožky na voľné radikály v UV lúčoch a znečistení.

Hydratujte

Advanced night restore Medik8

Využite hydratačný krém na maximum. Je tu jedna vec, na ktorú by som sa stavila, že ste o hydratačných krémoch nevedeli. Hydratačný krém chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi. „Dehydratácia vedie k oxidačnému stresu, ktorý generuje voľné radikály. Bez vlhkosti sa vaša pokožka nedokáže sama obnoviť a utrpí ešte väčšie škody.“ Musíte len použiť správny produkt. Kyselina hyalurónová , ceramidy, esenciálne mastné kyseliny a niacínamid patria medzi najlepšie zložky – zlepšujú ochrannú bariéru proti vlhkosti pokožky. Odporúčam asi najlepší hydratačný krém aký som kedy vyskúšala Advanced night restore Medik8.

Zvýšenie hladiny elastínu v pokožke

Starnutie a glykácia sú neodvrátiteľné, neznamená to však, že sa s nimi nedá nič robiť. Strava, starostlivosť a životný štýl dokážu zázraky. Elastín občas nájdete v krémoch a sérach, ako súčasť povrchového ošetrenia sa nedostane cez ochrannú vrstvu pokožky až na celulárnu úroveň do dermy. Môžete užívať orálne elastínové peptidy, ktoré dokázateľne bojujú proti znakom starnutia.

Elastínové peptidy

Morské elastínové peptidy pozostávajú z očisteného, hydrolyzovaného morského elastínu. Získavajú sa z rybacej kože procesom zvaným enzymatická hydrolýza. Morské elastínové peptidy majú nízku molekulárnu váhu, približne 1.400 Daltonov, čo ich robí rozpustnými vo vode a plne stráviteľnými, navyše v bio kvalite.

Výživové doplnky s touto zložkou ochraňujú elastínové vlákna tým, že bránia prenikaniu elastátu – enzýmu napádajúcemu elastín. Morské elastínové peptidy podporujú biosyntézu nových elastínových a navyše aj kolagénových vlákien a stimulujú rozmnožovanie buniek. Je klinicky dokázané, že elastínové peptidy zlepšujú elasticitu pokožky. Na základe štúdie z roku 2015 sa zistilo, že elastínové peptidy (v porovnaní s placebom) značne zlepšili syntézu elastínu v derme u zdravých žien, ktoré po 4 týždňoch užívania zaznamenali zvýšenie elasticity pokožky. Aby ste pocítili nejaký výsledok, je potrebné užívať 30 mg elastínových peptidov denne aspoň počas 4 týždňov. Nižšia denná dávka môže byť taktiež efektívna.

Ideálnym produktom je Skin Booster Collagen Beauty Drink

Retinol

Retinoate intense od Medik8

Keby som si mala vybrať jednu vec, ktorú by som si mala v pokožke zafixovať, zvolila by som elastín. Elasticita je to, čo mladistvú pokožku pri stlačení stiahne.

k by som si mala vybrať iba 1 krém alebo sérum, bol by to iste ten, ktorý obsahuje retinol.  Denné používanie krému alebo séra obsahujúceho retinoidy pomôže stimulovať produkciu elastínu. To najlepšie čo môžete pokožke dopriať  je Retinoate od Medik8.

Molekula retinoate je patentovaná aktívna látka, ktorá je účinnejšia a menej dráždivá ako retinol. Viditeľne redukuje vrásky a to už počas 4 týždňov. Ide o prelomovú látku na poli anti-aging medicíny. Stimuluje syntézu kolagénu, podporuje obnovu kožných buniek a zlepšuje textúru pleti.

Galvanická žehlička

Galvanická žehlička Nuskin je pomôcka, ktorá zanecháva viditeľnej mladšie vyzerajúcu pokožku. Používa sa tiež na vlasy a iné časti tela, napríklad na ramená. Galvanic Spa využíva galvanický prúd (tiež využívaný kozmetickými profesionálmi alebo počas kúpeľných procedúr), ktorý umožňuje prenikanie aktívnych komponentov Nu Skin produktov hlboko do pokožky, až do epidermy. Koža má tri hlavné vrstvy: dermu, epidermu a hypodermu.

Ak aplikujeme kozmetiku našimi rukami, dostane sa len k vonkajšej vrstve (derme). A nezáleží na tom, ako kvalitný daný produkt je. Ak si však vezmeme na pomoc technológiu, kozmetika dokáže preniknúť hlbšie a prísť až k epiderme. A to je ten najlepší spôsob, ako zlepšiť elasticitu a zmierniť znaky starnutia. 

Galvanická žehlička v zľave 30%. U nás nakupujete vo veľkoobchodných cenách. Navyše ku každej objednávke krásny darček zdarma.

Galvanic spa od Nuskin

– Pre zvýšenie elasticity pleti vďaka ageLOC technológii

ageLOC Galvanic Spa Face care Essentials

Tieto produkty zvýšia úroveň elastínu v pokožke