Top 6: vitamíny na vlasy a ich rast (č. 2 esenciálny)

Vlasy zohrávajú významnú úlohu, pretože ovplyvňujú výzor a sebadôveru človeka. Vypadávanie vlasov môže byť závažným problémom. Vedeli ste však, že existujú vitamíny na vlasy a ich rast a hustotu?

Najbežnejšími príčinami vypadávania vlasov je nedostatočná strava a deficit vitamínov. Prírodné prípravky pomáhajú riešiť koreň celého problému, a to hormonálnu hladinu či oxidačný stres narastajúci vekom.

Kozmetický priemysel si je vedomý, že ľudia túžia po mladistvom vzhľade, takže ich zásobuje novými a novými výrobkami na rast a hustotu vlasov. Predtým, ako miniete kopu peňazí na niečo, čo by vás neskôr sklamalo, vyskúšajte tieto vitamíny na vlasy a ich rast.

6 vitamínov na vlasy, ich rast a hustotu

Pravdou je, že vypadávanie vlasov je komplexný proces zahŕňajúci rôzne genetické, hormonálne a environmentálne mechanizmy. Rovnako ako pokožka, vlasová folikula je citlivá na vnútorné a vonkajšie starnutie. Vnútorné faktory zahŕňajú genetiku a epigenetiku, externými sú fajčenie a UV žiarenie.

Vypadávanie vlasov v dôsledku vitamínového nedostatku sa dá jednoducho korigovať, a to pridaním stravy bohatej na vitamíny do jedálnička alebo užívaním vitamínových doplnkov. Niektoré vitamíny majú antioxidačné vlastnosti, čím pomáhajú bojovať proti externým faktorom straty vlasov. Sú aj také, ktoré napomáhajú vyrovnaniu hormonálnej hladiny, čo je tiež dôvodom prerušeného vlasového rastu.

Rybí olej

Olej je bohatý na rôzne mastné kyseliny, konkrétne omega-3 vyživujú vlasy, podporujú ich hrúbku a redukujú zápal vedúci k ich strate.

Dokazuje to aj štúdia z roku 2015 publikovaná v Žurnále kozmetickej dermatológie, ktorá skúmala vplyv omega-3, omega-6 a antioxidantov na stratu vlasov. Po ich pravidelnom užívaní sa zvýšila hustota vlasov, percento aktívnych folikúl a rast. Vyše 89% zo 120 testovaných účastníkov zaznamenalo úbytok straty vlasov, 86% zlepšenie ich hrúbky a 87% zvýšenie hustoty.

Omega-3 obsahujú potraviny ako losos, makrela, tuniak, biela ryba, sardinky, vaječný žĺtok, vlašské orechy či konopné semienka, ktoré pomáhajú znížiť zápal a vyrovnať hormonálnu hladinu. Ak užívate lieky na zriedenie krvi vrátane aspirínu, o konzumácii rybieho oleja sa poraďte s vašim lekárom, pretože môže zvýšiť krvácanie.

Odporúčam OMEGA 3 + 3 by ANNA BRANDEJS. Rybí olej bol cenený od dávnych čias pre svoju prospešnosť zdraviu. Neskôr vedci zistili, že obsahuje omega-3 mastné nenasýtené kyseliny EPA a DHA.

Omega 3 + 3 by ANNA BRANDEJS obsahuje vysokú dávku rybieho oleja a to až 2778 mg (2,8g) na dennú dávku. Patrí i medzi produkty s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, v celkovej výške 500 mg na dennú dávku (4 kapsuly denne). Priaznivý účinok sa dosiahne pri užívaní minimálne 250 mg EPA a DHA denne.

Zinok

Výživové doplnky s obsahom zinku sa užívajú už celé dekády a liečia poruchy ako telogen effluvium či alopecia areata, formy straty vlasov. Zinok totiž prináša benefity pre zdravie vlasových folikúl. Zlepšuje ich aktivitu, zabraňuje úbytku a urýchľuje obnovu. Štúdia z roku 2013 dokázala, že niektorí pacienti trpiaci alopéciou mali deficit zinku, a práve jeho užívanie pomohlo zlepšiť ich stav. To nahráva teórii, že poruchy metabolizmu zinku hrajú kľúčovú úlohu pri strate vlasov.

Odporúčam BEAUTIFUL HAIR by Anna Brandejs. Doplnok stravy BEAUTIFUL HAIR by Anna Brandejs obsahuje ideálnu kombináciu vitamínov a živín, ktorá prispieva k udržaniu zdravia vlasov. Krv bohatá na živiny dokáže dostatočne zásobiť vlasové vačky a výsledkom sú zdravé, pevné a rýchlo rastúce vlasy.

B-Complex (biotín & B5)

Biotín a kyselina pantoténová (vitamín B5) sa používajú ako alternatívne látky pre liečenie vypadávania vlasov. Biotín znovuobnovuje vlasy zničené prílišným šampónovaním, slnkom, fénom či žehlením. Vitamín B5 podporuje nadobličky, a tým stimuluje rast vlasov.

Štúdia z roku 2011, publikovaná v Britskom dermatologickom žurnále, dokázala schopnosť látok vrátane pantenolu (alkoholovej podoby kyseliny pantoténovej) ovplyvňovať správanie vlasových vlákien. Procedúra spôsobila ich nárast a väčšiu silu, vlasy boli pevnejšie a menej sa lámali a vypadávali.

Denné užívanie B-komplexu, alebo zvlášť biotínu a vitamínu B5, výrazne obmedzí vypadávanie vlasov. Prijímať ich môžete aj v strave, a to napríklad vo vajciach, hovädzom mäse, hydine, avokáde, strukovinách, orechoch či zemiakoch.

Odporúčam opäť BEAUTIFUL HAIR by Anna Brandejs. Doplnok stravy BEAUTIFUL HAIR by Anna Brandejs obsahuje ideálnu kombináciu vitamínov a živín, ktorá prispieva k udržaniu zdravia vlasov. Krv bohatá na živiny dokáže dostatočne zásobiť vlasové vačky a výsledkom sú zdravé, pevné a rýchlo rastúce vlasy.

Vitamín C na vlasy

Oxidačný stres zohráva dôležitú úlohu v procese starnutia. Reaktívne druhy kyslíka alebo voľné radikály sú vysokoreaktívne molekuly, ktoré dokážu priamo poškodiť celulárnu štruktúru membrán, lipidov, proteínov a DNA. Vekom sa produkcia voľných radikálov zvyšuje, čo vedie k výraznejšiemu starnutiu vlasov.

Prijímaním antioxidantu – vitamínu C – bojujete proti oxidatívnemu stresu vedúcemu k šediveniu a vypadávaniu vlasov. Vitamín C nájdete okrem výživových doplnkov (užívajte 500 – 1 000 mg denne) aj v pomarančoch, červenej paprike, kapuste, ružičkovom keli, brokolici, jahodách, grapefruite či kivi.

Odporúčam Liposomálny vitamín C by Anna Brandejs.  Samotný vitamín C je v našom doplnku stravy obalený tukom(tzv. fosofolipidy), ktoré sú prirodzenou súčasťou buniek. Liposomálny vitamín C dokáže telo oveľa lepšie využiť ako obyčajný vitamín C. Obyčajný vitamín C organizmus nevie tak dobre zužitkovať a jeho veľkú časť vylúči v moči.

Železo

Niektoré štúdie dokázali vzťah medzi nedostatkom železa a vypadávaním vlasov a tvrdia, že deficit tejto látky spôsobuje alopeciu areata, androgenetickú alopeciu, telogen effluvium a difúznu stratu vlasov. Feritín (proteín v tele viažuci železo) je výrazne nižší u ľudí s difúznou telogénovou stratou vlasov ako u ľudí, ktorí tento problém nemajú.

Aby ste tomu zabránili, konzumujte potraviny bohaté na železo ako špenát, mangold, kel, vaječný žĺtok, hovädzí stejk, modré a čierne fazule. Dbajte však o to, aby ste dosiahli a neprekročili odporúčanú dennú dávku železa. Ak vám táto terapia nepomáha, budú potrebné ďalšie vyšetrenia.

Vitamín D na vlasy

Vlasové folikuly sú vysoko senzitívne na hormóny a vitamín D je hormón zohrávajúci dôležitú úlohu v homeostáze vápnika, regulácii imunitného systému a bunkovom raste. Alopecia areata je bežná u ľudí s deficitom vitamínu D, čo dokazujú aj mnohé štúdie.

Po jeho doplnení vypadávanie vlasov výrazne klesá, čomu napomáha aj detox organizmu pomocou slnka, keďže práve to je jeho najväčším zdrojom. Ak sedíte na slnku aspoň 10 – 15 minút denne, absorbujete približne 10 000 jednotiek prírodného vitamínu D.

Pomôcť môže aj povrchová aplikácia či konzumácia vitamínu D v potravinách, ako sú platéza, makrela, úhor, losos, síh, mečúň, huby maitake či portabella

Bylinky a potraviny na rast vlasov

Existujú dva bylinkové preparáty, ktoré dokážu spolu so spomínanými vitamínmi výrazne obmedziť padanie vlasov. Sú nimi:

Rozmarínový esenciálny olej

Jeho aplikácia na pokožku hlavy zvýši bunkový metabolizmus stimulujúci rast vlasov. Dokázala to aj štúdia Univerzity Kinki v Japonsku (2013) na myšiach a štúdia z roku 2015 na ľuďoch. Pacienti s androgenetickou alopéciou podstúpili po dobu 6 mesiacov kúru s rozmarínovým olejom alebo minoxidilom (2%).

Minoxidil je liečivo používané na stimuláciu rastu vlasov a spomalenie plešatosti. Obe skupiny pacientov zaznamenali výrazný nárast počtu vlasov, osoby používajúce minoxidil však cítili pichanie na pokožke hlavy. Môžeme teda povedať, že rozmarínový olej je rovnako efektívny ako spomínané liečivo, avšak bez vedľajších účinkov.

Aloe vera šťava a gél

Aloe vera má vyživujúce vlastnosti a obsahuje mnoho vitamínov a minerálov pre silu a zdravie vlasov. Jeho benefity ľudstvo pozná už stáročia a využíva ho na kozmetické aj medicínske účely. Upokojuje pokožku hlavy a poskytuje ideálne prostredie pre rast vlasov.

Môžete ho aplikovať priamo na kožu alebo pridať do jemného a prírodného šampónu. Pre orálne použitie pite pol šálky šťavy dvakrát denne. Zlepší zdravie vašich zubov.

Čo spôsobuje zastavenie rastu vlasov?

Vlasy sú považované za korunu krásy a ich strata má na človeka fyzické a psychické následky. Postihnutá je veľká skupina ľudí po 50-ke, pred 50-kou je tento problém spôsobený prevažne výživou. Príčiny však môžu byť rôzne:

  • Nedostatočná strava
  • Hormonálne zmeny
  • Genetika
  • Lieky
  • Ožarovanie
  • Tehotenstvo
  • Poruchy štítnej žľazy
  • Anémia
  • Autoimunitné ochorenie
  • Syndróm polycistických vaječníkov
  • Kožné ochorenia (psoriáza či seborea)
  • Stres
  • Dramatický úbytok hmotnosti
  • Fyzická trauma či zranenie  

Druhy úbytku vlasov

1, Alopecia Areata – je autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém napáda vlasové folikuly, ktoré sa zmenšujú a spomaľujú tvorbu vlasov. Toto ochorenie môže spôsobiť vírus či vitamínový nedostatok. 

2, Strata vlasov u mužov – nazýva sa androgenická alopécia. Je to najčastejšie sa vyskytujúci druh straty vlasov u mužov, ktorý je z veľkej miery spôsobený genetikou. Je spätý s androgénmi, ktoré regulujú rast vlasov.  

3, Strata vlasov u žien – ženské vlasové folikuly sa časom zmršťujú, čo spôsobuje rast rovnako tenkých a jemných vlasov. Časom však môžu prestať rásť úplne. Najčastejšou príčinou takéhoto stavu je starnutie, zmena hladiny androgénov (mužských hormónov) či genetika.

4, Telogen Effluvium – je druhá najčastejšia príčina straty vlasov charakterizovaná rozličnými fázami cyklu vlasového rastu. Telogénová fáza nastáva vtedy, keď pokožka hlavy prestane produkovať vlasy (fáza odpočinku). 80 – 90% folikúl rastie v rovnakom čase, v tejto fáze rast značne klesá. To spôsobuje vypadávanie vlasov.  

Zhrnutie

Hlavnou príčinou vypadávania vlasov je nedostatočná výživa ústiaca do vitamínového deficitu.
Štúdie dokázali, že ženy s nedostatočným príjmom železa čelia vyššiemu riziku straty vlasov, podobne je to aj s nedostatkom zinku spôsobujúcim alopéciu.
Oleje bohaté na rôzne mastné kyseliny majú preukázateľný pozitívny vplyv na zdravie vlasov a podporujú ich rast.
Voľné radikály môžu spôsobiť starnutie vlasov, vitamín C ich pred ním ochráni.
Biotín a kyselina pantoténová (vitamín B5) sú účinnými alternatívnymi kúrami pre podporu rastu vlasov. Biotín ozdravuje vlasové ložiská, vitamín B5 podporuje činnosť nadobličiek.
Nedostatočná hladina vitamínu D spôsobuje rôzne autoimunitné ochorenia, vrátane alopecie areata.

Pelobaum

Program starostlivosti o vlasy a riasy vyrábaný spoločnosťou Caregen. Spoločnosť Caregen využila svoje skúsenosti z doterajšieho výskumu biomimetických peptidov a vytvorila skutočne účinný rad produktov, ktoré zamedzujú vypadávaniu vlasov a obnovujú rast vlasov z poškodených vlasových vačkov.

Šampón proti vypadávaniu Pelobaum TU

Balzam Pelobaum TU

Sérum na vlasy TU

Skúsenosti pacientov sú vynikajúce a úspech vykazujú aj skúsenosti onkologických pacientov. Tento rad využíva nanotechnológiu, aby sa účinné látky dostali až do vlasovej bunky. Navyše sa jedná o úplne bezpečné produkty bez nežiadúcich vedľajších účinkov.

Aktívne zložky spôsobujú zastavenie vypadávania vlasov a opätovný rast vlasov. Vaše vlasy budú silnejšie a lesklejšie. Vyspelá technológia nanokapsúl umožňuje dôkladnú absorpciu účinných aktívnych zložiek pod pokožku hlavy. Navyše patentované biomimetické peptidy stimulujú vlasové bunky, v dôsledku čoho sú vlasové folikuly zdravšie.

Pridajte sa k nám na Facebook a získajte viac informácií, rád a tipov.

Odporúčame

Víťazom je Beautiful hair Anna Brandejs