Retinol v lete áno alebo nie? Čo si myslí o retinole dermatológ?

Retinol v lete? Rozhodne áno!

Všetci milujeme retinol pre jeho anti-aging benefity. Existuje však všeobecný názor, že by ste ho mali používať len v zime, pretože zvyšuje citlivosť pokožky na slnečné lúče. Je to pravda?

Toto je jeden z najväčších mýtov v starostlivosti o pleť. Retinol je vitamín A, ktorý je citlivý na slnko len v tom smere, že slnečné žiarenie znižuje účinnosť jeho pôsobenia. Retinol používajte na noc a je jedno, či je leto a či zima.

Môžu sa v lete používať produkty s obsahom retinolu?

“Leto je dobrý čas na vyskúšanie retinoidu: Vlhkosť spôsobuje nižší sklon pokožky k vysúšaniu počas je adaptačnej fázy. Potrebné je samozrejme aplikovať opaľovací prípravok s OF minimálne 30 tak, ako vždy.“ – Doris Dayová, MD.

Jednoznačne! Je nevyhnutné používať produkty starostlivosti o pokožku najmä v lete, kedy je vyššia pravdepodobnosť jej fotopoškodenia. Ak bol kedykoľvek vhodný čas na opravu a ochranu pleti, je to práve v lete!

Niektorí sa domnievajú, že retinol a iné retinoidy zvyšujú náchylnosť pokožky na spálenie. Experti s tým však nesúhlasia. Počas adaptácie na suchšie prostredie sa môže vyskytnúť začervenanie, citlivosť a podráždenie, používaním retinoidov je epiderma hrubšia a pevnejšia. Vždy však používajte aj opaľovací prípravok. S vhodnou ochranou určite pocítite benefity vašej skvelej starostlivosti o pleť.

Retinol a teplé počasie

Ak chcete začať s používaním retinolu, leto je vhodné obdobie. V zime býva pleť suchšia, letná vlhkosť ju zanecháva viac zvláčnenú. Vďaka tejto dodatočnej hydratácii sa pri používaní retinolu objaví menšia suchosť a šupinatosť, ktorá ho zvyčajne sprevádza.

Retinol sa používa už stáročia a lieči mnohé kožné nedokonalosti vrátane akné, pigmentácie, zväčšených pórov, jemných liniek a vrások. Normalizuje bunkovú obnovu, ktorá sa vekom spomaľuje. Bunková obnova bábätka trvá asi 14 dní a v 20-ke už 28 dní. V 30-ke a 40-ke bunky potrebujú 42 dní na svoju obnovu, a tak sa to postupne predlžuje. Retinol chráni existujúci kolagén pred degradáciou vplyvom slnka a starnutia a zvyšuje produkciu nového pre jemnú, zdravú a mladistvú pokožku.

Retinol je jedným z najúčinnejších anti-aging zložiek na trhu. Najúčinnejší systém na trhu ponúka rRetinoate od Medik8. Tento systém stabilizuje a odvádza účinné zložky hlbšie do pleti a zabezpečuje tak vynikajúce výsledky.

Neexistuje nevhodný čas zavedenia retinolu do vašej starostlivosti o pleť. Pamätajte si však, čím skôr, tým lepšie.

Retinol áno či nie?

Ak uvažujete nad tým, že ho v lete nebudete používať, dobre si to rozmyslite. Starostlivosti o pleť venujete v zime, na jar a na jeseň veľa času a úsilia. Tak prečo s tým v lete prestať? Retinoidy je potrebné používať 2- až 3-krát týždenne, až kým ich pokožka nezačne tolerovať. V dlhodobom horizonte aplikácie remodelujú textúru pokožky. Preto je potrebné neprestať s nimi ani v lete.

Obvykle sa aplikujú na noc, pretože vplyvom svetla strácajú svoj účinok. Preto sa aj balia do nepriehľadných fľaštičiek. Ak však používate opaľovací prípravok s OF aspoň 30 a častejšie ho reaplikujete, je úplne bezpečné používať retinoidy aj v lete. Tu je zopár tipov, ako ochrániť pokožku počas leta:

  • Aplikujte opaľovací prípravok rovnomerne po celej tvári a krku každé ráno po zvláčnení.
  • Reaplikujte ho pravidelne, najmä po plávaní či cvičení. Ideálne každé dve hodiny.
  • Vyhnite sa dlhému pobytu na slnku, najmä medzi 10.00 a 14.00.
  • Noste klobúk, slnečné okuliare a dlhé rukávy pre dodatočnú ochranu.

Spolu s 20. rokom života prichádza aj hrozba citlivosti na znečistenie a slnko, a s tým súvisiaca dehydratácia. Čím dlhšie to neriešite, tým vážnejšie budú následky. Preto je vhodné zaradiť retinoidy do svojej denne rutiny už po 20-ke.

Čo si o tom myslia experti na danú problematiku?

Suzan Obagiová, MD, profesorka dermatológie a plastickej chirurgie, UPMC – Centrum kozmetickej chirurgie a zdravia pokožky Univerzity Pittsburgh si myslí nasledovné:

Mnoho pacientov sa ma pýta, či si majú dať prestávku od každodennej starostlivosti o pleť práve počas letných mesiacov. Tieto obavy pramenia zo slnečných lúčov a vonkajších aktivít. Pacienti, ktorí potrebujú produktový rad s retinoidmi sú tí s pigmentáciou, melasmou či post-zápalovou hyperpigmentáciou. To sú stavy, ktoré sa zvyknú zhoršiť práve v lete. Aby mali kontrolu nad svojou pokožkou, odporúčam pokračovať v bežnom používaní kozmetických výrobkov. To ide ruka v ruke s pravidlami ako obmedzený pohyb na slnku medzi 10.00 a 14.00, nosenie klobúka a reaplikácia opaľovacieho prípravku každé dve hodiny alebo po plávaní či spotení sa. UVB lúče (spôsobujúce spálenie) zvyšujú svoju aktivitu v lete, UVA (spôsobujúce starnutie) zostávajú rovnaké po celý rok. Preto je dôležité používať opaľovací prípravok každý deň. Ja odporúčam jeho aplikáciu aj počas šoférovania či práce pod fluoreskujúcim svetlom, ktoré sú zdrojom UV žiarenia, čo si mnohí pacienti neuvedomujú.“ 

Doris Dayová, MD je expertka na estetickú dermatológiu. Je spojená s nemocnicou Lenox Hill v New Yorku a New Yorským medicínskym centrom Univerzity Langone, kde dostala ocenenie za zasvätenie sa a vyučovanie dermatológie. Ohľadom používania retinoidov a citlivosti si myslí nasledovné:

Toto je jeden z najväčších mýtov o retinoidoch. Zložka je sama o sebe citlivá na slnko, preto je potrebné aplikovať ju večer. Nespôsobí väčšiu citlivosť pokožky na UV lúče ako peeling odstraňujúci odumreté bunky. Leto je vhodný čas začať s retinoidmi. Vlhkosť robí pokožku menej citlivou a náchylnou na vysušenie. Samozrejme je potrebné aplikovať opaľovací prípravok s OF aspoň 30 tak ako vždy.“

Extra ochrana pokožky počas leta

Okrem opaľovacieho prípravku napríklad Heliocare Active fluid SPF50 doprajte pokožke v lete extra ochranu topickou aplikáciou antioxidantu každé ráno. Pomôže ju ochrániť pred voľnými radikálmi a fotopoškodením. Stabilizuje kolagén, a redukuje tak efekty starnutia. Vitamín C vo forme L-askorbovej kyseliny je považovaný za najstabilnejší a efektívny v rámci ochrany pokožky. Naneste pár kvapiek napr. séra C-tetra intense Medik8 alebo Oxy R peptides každé ráno po čistení a tonizovaní. Vyhnite sa okoliu očí.

Počas leta nezabúdajte na nasledujúce fakty ohľadom starostlivosti o pokožku:

  • Ak prestanete aplikovať vaše bežné prípravky, zvýšite riziko dodatočného neošetreného fotopoškodenia. 
  • Preto je potrebné pokračovať v bežnej starostlivosti o pleť aj v lete, aby ste mali pigmentáciu pod kontrolou a nepoškodili jej textúru, tón a pevnosť.
  • S dôverou si užívajte benefity svojich overených produktov počas celého roka!

Retinol v lete áno alebo nie? Čo si myslí o retinole dermatológ?