Obľúbené produkty

Nízkotučná diéta, estrogénové bruško a hormonálna nerovnováha

Je tuk v strave potrebný? Alebo sa z tuku priberá a je nezdravý?

Minule mi písala baba, že „Ivka, poraď. Celá tvár mi ochabla a som ako bez života. 3 mesiace som na diéte, jem všetko len na pare, vyradila som všetok tuk, aby som schudla rýchlejšie. Ale tvár mám ako starena a som nervózna“

Čo si o tom myslíte? Iste na prvý pohľad vidíte, že tu niečo nie je v poriadku. Poďme na to poporiadku.

Predstavte si.

Čo keby vám lekár dal recept, ktorý by zvýšil vašu energiu a vitalitu, znížil vaše chronické zdravotné problémy a zlepšil kvalitu vášho života – do konca života? Mali by ste záujem aj vtedy, keby sa recept týkal výživovej diéty?

Jedlo je ako silný liek, ktorý pomáha udržiavať stálu hladinu krvi a ovplyvňuje reakcie hormónov. Jednou z dôležitých zložiek vyváženej stravy sú tuky v potrave; konzumácia správneho množstva a druhov tukov v potrave môže pomôcť znížiť riziko ochorení spojených so starnutím.

Dobré a zlé tuky

Myslím si, že tuk je jednou z najčastejšie nepochopených živín v potravinách, pričom ľudia sa vyhýbajú konzumácii akéhokoľvek tuku z obavy, že spôsobí srdcové ochorenia, nárast hmotnosti alebo rakovinu.

Niektoré tuky sú nezdravé, ale je dôležité rozlišovať tieto „zlé“ tuky s „dobrými“ tukmi, ktoré sú potrebné pre optimálne zdravie. Oddelenie strachu od skutočnosti je prvým krokom k pochopeniu úlohy, ktorú v tele zohrávajú tuky v potrave.

Najprv sa zorientujme v tukoch. „Tuk“ je všeobecný pojem pre štrukturálne tuky, telesný tuk a tuky v potrave.

  1. Štrukturálne tuky sa v tele používajú ako stavebný materiál pre bunky, hormóny a zložky mozgu. 
  2. Telesný tuk je zásobáreň tuku, ktorý sa používa ako izolácia a energia a nachádza sa v tukových bunkách vo forme triglyceridov. Telesný tuk nie je to isté ako tuk v potrave a nemusí nevyhnutne pochádzať z tukov, ktoré konzumujete.
  3. Tuk v potrave – potravinové tuky zohrávajú kľúčovú úlohu v procese obnovy organizmu pri odbúravaní a budovaní. Ak svojmu telu odopriete tuk, nastanú zdravotné problémy. Vaša strava by mala byť bohatá na dobré tuky a cholesterol v potrave. Tuky v potrave pochádzajú zo živočíšnych a rastlinných zdrojov: živočíšne tuky sa nachádzajú v mäse a mliečnych výrobkoch a rastlinné tuky sú oleje, ktoré sa skladajú z mastných kyselín.

Potravinové tuky sú jediným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú chemickými stavebnými kameňmi eikosanoidov.

Chápete? Nie? Vysvetlím.😊 Eikosanoidy sú molekulárne lepidlo, ktoré drží ľudské telo pohromade. Ovládajú hormóny a vytvára ich každá živá bunka v ľudskom tele.

Keď je telo ochudobnené o tuky v potrave, nedostáva dve esenciálne mastné kyseliny: kyselinu linolovú a linolenovú. Dobré tuky sú úplne prirodzené tuky, ktoré telo dokáže metabolizovať, sú to tieto tuky:

  1. Nasýtené tuky sa nachádzajú najmä v masle a iných mliečnych výrobkoch, živočíšnych tukoch a kakaovom masle.
  2. Mononenasýtené tuky sa nachádzajú v potravinách, ako sú orechy a orechové oleje, olivový olej a repkový olej.
  3. K polynenasýteným tukom patria rybie oleje a esenciálne mastné kyseliny, ako napríklad pupalka dvojročná, ľanové semienka a borievka.

Tuky, ktoré nám škodia

  1. Transmastné kyseliny

Polynenasýtené tuky sú zdravé, ak sa konzumujú ako potraviny v prirodzenom stave, napríklad v orechoch alebo rybách. Polynenasýtené oleje sa však ľahko poškodzujú teplom. Keď sa na extrakciu a spracovanie oleja z jeho prirodzeného stavu používajú vysoké teploty – napríklad pri odstraňovaní kukuričného oleja z kukurice, z polynenasýtených olejov sa stávajú transmastné kyseliny, ktoré sú nezdravé.

  1. Oxidované tuky..fuuj

Niektoré tuky sa môžu poškodiť oxidáciou alebo pôsobením vzduchu, čo spôsobuje ich žltnutie. Keď maslo zmení farbu na tmavožltú alebo oleje zhnednú, sú žltkavé tak by sa nemali konzumovať ani používať na varenie. Oxidácii možno predísť chladením týchto druhov tukov.

  1. Hydrogenované tuky..nič moc podľa štúdií

Hydrogenované tuky vznikajú, keď sa prírodný polynenasýtený olej upraví chemickým procesom, pri ktorom sa do molekuly tuku pridajú molekuly vodíka. Tým sa prírodné oleje, ktoré sú pri izbovej teplote tekuté, zmenia na tuhé tuky. Proces hydrogenácie nevytvára novú chemickú štruktúru a z tuku sa stáva transmastná kyselina. Margarín a skrátené tuky sú príkladmi hydrogenovaných tukov, ktoré sú zdraviu škodlivé.

Nízkotučná diéta s vysokým obsahom sacharidov a jej riziká

Osoby držiace nízkotučné diéty často znižujú príjem bielkovín a tukov, čo núti telo získavať dôležité živiny odbúravaním svalovej a kostnej hmoty.

Zvyšuje sa aj spotreba sacharidov, čo spôsobuje dlhodobo vysokú hladinu inzulínu, ktorá prispieva k srdcovým ochoreniam, cukrovke II. typu (u dospelých), nadmernému priberaniu a mnohým ďalším chronickým ochoreniam. Ak sa v takejto diéte pokračuje roky, môže to spôsobiť úbytok svalovej hmoty, zníženie hustoty kostí a nárast telesného tuku.

Nadbytok inzulínu a degeneratívne ochorenia

Výber stravy a životného štýlu ovplyvňuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie, ako aj urýchlenie procesu starnutia zvýšením hladiny inzulínu, čo následne môže viesť k degeneratívnym ochoreniam. Klinický výskum preukázal, že ľudia inzulínovú rezistenciu skôr získavajú, než dedia.

Nízkotučná diéta vytvára v tele systémovú nerovnováhu tým, že spočiatku zvyšuje hladinu inzulínu, čo následne spôsobuje kaskádu hormonálnej nerovnováhy

Dlhodobo vysoká hladina inzulínu spôsobená stravou s vysokým obsahom komplexných sacharidov môže súvisieť s chorobami súvisiacimi s vekom, ako napr:

  • Osteoartróza
  • Abnormality cholesterolu
  • Ischemická choroba srdca
  • Vysoký krvný tlak
  • Osteoporóza
  • Cievna mozgová príhoda
  • Cukrovka II. typu
  • Rôzne typy rakoviny
  • Nadbytkom telesného tuku

Tuk sa nemôže ukladať bez prítomnosti inzulínu, pretože inzulín je potrebný na otvorenie dverí na ukladanie tuku v tukových bunkách. Konzumácia tuku však nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu. Liečivé tuky môžu pomôcť liečiť alebo zvrátiť degeneratívne účinky mnohých stavov spojených so starnutím, vrátane:

  • Ochorení srdca
  • Rakoviny
  • Diabetes II. typu
  • Artritídy
  • Obezity
  • Predmenštruačnému syndrómu (PMS)
  • Alergií
  • Astmy
  • Kožných ochorení
  • Únavy
  • Kvasinkových a plesňových infekcií
  • Závislostí
  • Niektorých typov duševných chorôb

Dobré tuky tiež zvyšujú športový výkon, krásu pokožky, dlhovekosť a energetickú úroveň a podporujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K.

Nízkotučná diéta, nadbytok inzulínu a riziko rakoviny

Tuk sa spája s rakovinou, pretože zvýšená hladina inzulínu spôsobuje nadmerné množstvo telesného tuku, rýchly rast buniek a nerovnováhu v každom inom hormonálnom systéme tela. Keď sú hormóny v nerovnováhe, zvyšuje sa možnosť abnormálneho delenia buniek.

Tuk je nevyhnutný na reguláciu normálneho delenia buniek a udržiavanie funkčnosti imunitného systému. Keďže odstránením tukov zo stravy sa ľudia stávajú bezbrannými voči rastu rakovinových buniek, nízkotučná strava môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny. K vyššiemu výskytu rakoviny môže prispievať aj strava, ktorá nahrádza tuky umelými potravinami, stimulantmi a chemikáliami.

Nízkotučná strava a nedostatok hormónov

No a sme pri tom čo nás najviac zaujíma. Konzumácia nízkotučnej stravy znižuje produkciu estrogénu a progesterónu v tele.

Všetky hormóny sa totiž vyrábajú z bielkovín a tukov, zatiaľ čo pohlavné hormóny (ako estrogén a testosterón) sa vyrábajú z cholesterolu. Ak sa zo stravy vyradí tuk a cholesterol, nevytvára sa stály prísun estrogénu, čo môže u žien v akomkoľvek veku spôsobiť príznaky nedostatku estrogénu (nespavosť, nočné potenie, búšenie srdca atď.).

Tuky v potrave ovplyvňujú aj hladinu serotonínu. Strava s nízkym obsahom tukov a bielkovín bráni telu vytvárať serotonín, neurotransmiter potrebný na reguláciu nálad a prispievajúci k pocitu pohody. Aby to väčšina ľudí kompenzovala, túži po sacharidoch a stimulantoch, ktoré spočiatku zvyšujú hladinu inzulínu, čo vedie k rýchlemu uvoľneniu serotonínu zo zásob v mozgu.

To síce dočasne zlepší náladu, ale spustí to cyklus chuti na jedlo a depresie. Konzumácia zdravého množstva kvalitných tukov a bielkovín však vyrovnáva inzulín, zvyšuje produkciu serotonínu a pomáha dosiahnuť vyrovnanú náladu.

Záver

Viete, hoci tuk má na gram viac kalórií ako bielkoviny a sacharidy, neznamená to, že jeho konzumácia spôsobuje priberanie. Konzumáciou bielkovín a tukov telo využíva tieto potraviny najprv ako stavebné materiály (bunky, enzýmy, hormóny atď.), takže zostáva menej kalórií, ktoré sa využijú ako energia alebo sa uložia ako tuk. Naopak, jedlo obsahujúce sacharidy využíva kalórie na okamžitú energiu alebo ich ukladá ako tuk.

Je dokázané, že vyvážená strava, ktorá obsahuje kvalitné tuky, podporuje lepší spánok, poskytuje viac energie, znižuje chuť na nezdravé potraviny a mení zloženie tela. Okrem pozitívnych vedľajších účinkov v podobe lepšieho vzhľadu a pocitu môže správna strava tiež potlačiť alebo zvrátiť proces starnutia, ktorý vedie k chorobám.

Pozerali ste na tuk v strave aj z tohto uhlu pohľadu alebo sú to pre vás nové poznatky? Napíšte…

Iveta

Sledujte nás aj našom FB

Odporúčam aj doplnky výživy, hlavne v období menopauzy Omega 3 a Collagen+11

Iveta Štecová
Iveta Štecová
Articles: 463

Novinka!

Skincare klub

novinky z oblasti krásy, kozmetiky a starostlivosti o pleť

Ahoj! Volám sa Iveta Štecová. Pomáham ženám spomaliť starnutie pleti a udržať si mladistvý vzhľad, aby sa cítili šťavnato a sviežo v každom veku. Prihlás sa do klubu 15 000+ odberateľov.

Odoslaním formuláru súhlasím so spracovaním osobných údajov v znení súhlasu.