Účinné tipy na letnú hydratáciu pleti

Leto je za dverami a všetci sa už tešíme, že dáme zbohom zimnému vlnenému oblečeniu a vystriedame ho za ľahké letné. Leto však prináša nástrahy najmä pre našu pleť a často ju zanecháva mdlú a bez života. S týmito trikmi sa však dehydratácie pokožky nemusíte obávať. Vyskúšajte ich a vaša pleť bude žiarivá a svieža aj počas horúcich dní.

Základná štruktúra pokožky

Koža je najväčším orgánom tela predstavujúca 15 % jeho hmotnosti. Skladá sa zo 70 % vody, 25 % proteínov a 2 % tukov. Obsahuje rôzne minerály a množstvo iných zložiek. Je tvorená troma hlavnými vrstvami: epiderma – je priamo vystavené vonkajším vplyvom prostredia, derma – nachádza sa pod ňou a je bohatá na kolagén a elastín, a tým dodáva pleti silu a flexibilitu, hypoderma – obsahuje tukové tkanivá.

Kožné bunky obsahujú prírodné zložky, ktoré vytvárajú prirodzený zvláčňujúci faktor. Ten sa zlučuje s vodou, a tým pomáha hydratácii pokožky. Tvorba a zdravie prirodzeného zvláčňujúceho faktora určuje zase balančný faktor kože.

Keďže pokožka je najväčšou mierou tvorená vodou, každá strata vody v tele spôsobuje jej dehydratáciu. Aj napriek tomu, že sa snažíte piť dva litre vody každý deň, môže dôjsť kvôli iným interným či externým faktorom k dehydratácii pokožky.

Faktory ovplyvňujúce hydratáciu

  • vysoká teplota
  • vlhkosť
  • intenzita UV žiarenia
  • dlhé horúce sprchy či kúpele
  • agresívne čistiace metódy či silné aktívne zložky v pleťových produktoch
  • suchosť spôsobená klimatizáciou
  • starnutie
  • pitie alkoholu, kávy a fajčenie
  • zníženie hladiny hormónov ako estrogén, progesterón a testosterón

Symptómy dehydratovanej pokožky

Symptómy dehydratovanej pokožky sú veľmi podobné tým, keď máme pokožku suchú. Je to najmä

  • pocit napätia,
  • zníženej elasticity a svrbenia spojený so zlupovaním,
  • začervenaním,
  • hrubosťou pokožky
  • a zriedka aj s krvácajúcimi prasklinkami.

Mastná pokožka a jej tukové žľazy produkujúce dodatočný kožný maz sú viac náchylné na dehydratáciu, pretože produkty určené pre takýto typ pleti ju nedostatočne zvláčňujú.

Tipy pre hydratáciu pleti

Pravidelný peeling

Počas leta je vhodné robiť si peeling aj dva- až trikrát týždenne, aby sme odstránili odumreté bunky a zlepšili cirkuláciu krvi. Môžete si vybrať z produktov na trhu, alebo si peeling vyrobiť doma.

Recept: zmiešajte 4 až 5 lyžíc múky, štipku kurkumového prášku, 5 až 6 kvapiek ružovej vody a mlieko či jogurt do pasty a použite ako peeling. Okrem toho, že zanechá vašu pleť hebkú, účinné zložky sa do nej absorbujú a vyživia ju.

Zvlhčujte každý deň

Každé ráno pleť zvlhčujte vhodným prípravkom obsahujúcim kyselinu hyalurónovú, ktorá reguluje obnovu tkanív a zanecháva pokožku jemnú a pružnú. Večer sú pre zdravie pleti zase vhodné produkty na olejovej báze obsahujúce dôležité živiny. Mne sa osvedčilo hydratačné sérum od Medik8. Okrem kyseliny hyalurónovej obsahuje aj kyselinu pantoténovú, ktorá zlepšuje schopnosť pokožky zadržiavať vlhkosť a stimuluje regeneráciu kože aj hojenie rán.

Správne mydlá

Silno parfumované ťažké mydlá nie sú pre pokožku vhodné, pretože ju oberajú o prirodzenú mastnotu a urýchľujú tak proces vysúšania. Ideálne sú preto jemné neparfumované penivé mydlá.

Pite veľa vody

Pitie veľkého množstva vody vám určite pomôže zachovať pokožku správne hydratovanú aj počas horúceho leta, kedy sa potíme viac ako v ostatných ročných obdobiach. Vhodné je aj pridanie čerstvej citrónovej šťavy do vody.

Vyvážená strava

Vyvážená strava dodá aj pokožke potrebné živiny. Hovoríme najmä o čerstvom ovocí a zelenej listovej zelenine, ktoré obsahujú množstvo tekutín (priaznivo pôsobia na tkanivá a do buniek sa absorbujú ľahšie ako vypitá voda), vitamíny, minerály a antioxidanty. Všetky tieto zložky vám dopomôžu k hydratovanej a žiarivej pokožke.

Dostatok živín

Vhodné je konzumovanie stravy bohatej na selén, zinok či vitamíny C a E. Okrem toho, že chránia pleť pred voľnými radikálmi spôsobenými UV lúčmi, pomáhajú kožným bunkám udržať si vláčnosť a elasticitu.

Ochrana pred slnečnými lúčmi

Používajte potu odolné opaľovacie prípravky s ochranným faktorom 15 a viac každý deň. Ochránia vás pred UVA aj UVB lúčmi a udržia pokožku zdravú a hydratovanú. Pre ľudí so svetlejšou pleťou sú vhodné produkty s OF 30 a viac. 

Aplikujte ich 15 až 30 minút pred odchodom z domu a opakujte nanesenie zakaždým, keď vaša pokožka príde do kontaktu s vodou či po cvičení, pretože usušenie uterákom či potenie ich postupne odstráni.

Ja používam opaľovací krém aj keď nie som na dovolenke. V meste je UV index žiarenia vysoký a preto som zvolila kombináciu účinného krému proti starnutiu s obsahom peptidov na podporu tvorby kolagénu a vysokou ochranou pred UV. Zvolila som ten od Medik8 s carnosínom, peptidmi, kyselinou hyalurónovou a céčkom Medik8 Advanced Day Total Protect. 

Chráňte pokožku na tvári

Používajte produkty bohaté na antioxidanty, ktoré zanechajú pleť na tvári okysličenú a opravia každé poškodenie spôsobené UV žiarením.

Ochrana očí

Chráňte pokožku očí nosením slnečných okuliarov, klobúka či slnečníka.

Vyhnite sa alkoholu a sýteným sladeným nápojom

Tieto tekutiny vám prinesú akurát prázdne kalórie a žiadne živiny.

Prehnane nesoľte

Pochutiny a potraviny bohaté na sodík prirodzene viažu vodu v tele, čo tiež vedie k dehydratácii. Vyhnite sa preto spracovaným slaným potravinám ako sú zemiakové lupienky, mrazená pizza, spracované mäso či konzervovaná zelenina.

Domáce prostriedky pre žiarivú pokožku počas leta

Opálená pokožka

Múka môže byť použitá ako maska a starostlivosť o pleť opálenú slnkom. Zmiešajte ju s jogurtom a zopár kvapkami citrónovej šťavy a aplikujte na pleť tak dlho, kým nevyschne.

Žiarivá pokožka

Zmiešajte 2 lyžice papáje, jednu čajovú lyžičku medu a vaječné bielko. Naneste na pleť po dobu 15 minút a užívajte si vašu žiarivú pokožku.

Chladivý efekt

Nastrúhanú uhorku zmixujte s jednou lyžicou jogurtu, čím získate skvelú chladivú masku, ktorú nechajte pôsobiť 15 minút.