Ako odvrátiť poškodenia pokožky spôsobené slnkom ako sú vrásky a pigmentové škvrny 3 základnými krokmi

80% viditeľného starnutia je spôsobených slnkom. Ísť von a užívať si slnečný deň a modrú oblohu nie je jediným momentom, kedy by sme sa mali chrániť proti slnečným lúčom. Je však najkritickejším. Ako často chodíte von? Pravdepodobne minimálne raz za deň. Vedeli ste však, že až 80% viditeľného starnutia spôsobuje slnko a jeho UV lúče? Nie je to ani stres, ani nedostatok spánku či priveľa vína. Jemné linky a škvrny na tvári spôsobuje práve slnko. „Ak sa pred ním dostatočne neochránite, budete nútení riešiť následky – starecké škvrny či inú formu hyperpigmentácie. Často však ide o vopred prehratú bitku,“ tvrdí doktor David Lortscher, certifikovaný dermatológ a zakladateľ značky Curology.

Pre každý vek a ročné obdobie existujú 3 pravidlá, ako odvrátiť efekt slnečného poškodenia

1. UV solárna radiácia dosahujúca na Zem je tvorená z 95% UVA a z 5% UVB lúčmi. Potrebujete preto širokospektrálny opaľovací prípravok, ktorý si musíte natierať každý deň počas celého roka, aby ste sa chránili pred oboma zložkami UV radiácie.

2. Slnko môže zhoršiť aknóznu hyperpigmentáciu. Preto je potrebné sa chrániť, aby sa nezhoršil stav tmavých fľakov, ktoré zanecháva práve akné.

3. Niektoré zložky používané v kozmetike proti tmavým škvrnám môžu spôsobiť precitlivenosť pokožky na slnko. Buďte preto veľmi obozretní.

To však neznamená, že si nemôžete vychutnať pobyt vonku, či už sa jedná o horúce leto na pláži alebo chladný deň v horách. Kľúčom je vytvoriť si ochranný návyk a zapracovať ho do každodennej starostlivosti o pleť. Slnečné poškodenie totiž neznamená len spálenie pokožky. Hromadí sa v nej a môže spôsobiť závažné ochorenia ako rakovina kože.

Ochrana pred UV lúčmi

Na základe vedeckých poznatkov boli vypracované tieto tri pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri snahe o ochranu pred UV lúčmi:

Používajte ochranný opaľovací prípravok

95% lúčov dosahujúcich na zemský povrch (a vašu pokožku) tvoria práve UVA lúče. Odolávajú aj oblakom či sklu, takže vyhýbať sa pobytu vonku nie je riešením. Používanie opaľovacieho prípravku však áno, a to najmä v čase, keď je slnko najintenzívnejšie. A to medzi 10:00 a 14:00. Doplniť ho môžete slnečnými okuliarmi, klobúkom či oblečením s dlhými rukávmi.

Často sa však stáva, že ľudia používajú príliš malé množstvo opaľovacieho prípravku. Aplikujte ¼ čajovej lyžičky na tvár, používajte prípravok s faktorom minimálne 30.

Ak sa obávate, že vaše telo nedostáva dostatok vitamínu D bez vystavovania sa slnku, konzultujte danú skutočnosť so svojim lekárom. Ten vám poradí vhodné výživové doplnky.

Aby ste odvrátili slnečné poškodenie, využívajte tieto zložky

Prevencia je jednoduchšia ako snaha o zvrátenie už existujúceho stavu, aj čo sa týka slnečného poškodenia. Existujú však možnosti, ktoré pomôžu pri fotostarnutí. Predtým, ako vyskúšate anti-aging procedúry na jemné linky, zhrubnutú textúru a hyperpigmentáciu, opýtajte sa samých seba:

  • Vyhýbate sa najväčšiemu slnku v obedných hodinách?

  • Chránite sa nosením klobúka, slnečných okuliarov a správneho oblečenia?

  • Používate pravidelne širokospektrálny opaľovací prípravok s vysokým faktorom každý deň?

Ak ste odpovedali áno na všetky tri otázky, ste na dobrej ceste zvrátiť fotopoškodenia. Tieto kľúčové zložky používa Curology vo svojich formulách:

Niacínamid

Podľa doktora Lortschera je niacínamid aktívnou zložkou na minimalizovanie tmavých fľakov a hyperpigmentácie. Štúdie ukázali, že dokáže:

  • pôsobiť ako antioxidant

  • zlepšiť ochrannú funkciu epidermy

  • zmierniť hyperpigmentáciu

  • redukovať jemné linky a vrásky

  • zmierniť začervenanie a škvrnitosť

  • zmierniť zažltnutie pokožky

  • zlepšiť elasticitu pokožky

„Niacínamid blokuje pigment pred vniknutím do vonkajšej vrstvy pokožky a dokáže aj znížiť jeho tvorbu,“ hovorí Lortscher. Táto zložka sa nachádza v mnohých sérach a zvláčňovačoch, je preto jednoduché pridať ju do svojej rutiny.

Obľúbené sérum na bielenie hyperpigmentácie je Original White balance od Medik8 a sérum Clarity peptides Medik8 na všetky typy pleti 

Kyselina azealová

„Kyselina azealová pomáha pri redukcii stôp po akné. Spomaľuje tvorbu melanínu a blokuje melanocyty (bunky produkujúce pigment),“ hovorí doktor Lortscher. Jedná sa o vynikajúcu zložku bojujúcu proti akné a starnutiu, nie je však taká známa ako napríklad kyseliny hydroxidové alebo retinoidy. Má antioxidačné účinky, spôsobuje menšie podráždenie ako tretinoín a vďaka protizápalovým účinkom sa používa napríklad na liečbu rosacei. 

Odporúčam ampulky ENVY Therapy® Intensive Brightening Ampoules

Povrchové retinoly a retinoidy

Deriváty vitamínu A bojujú proti hyperpigmentácii zvýšením obnovy buniek epidermy. Je možné kúpiť ich v drogérii (retinol) alebo na predpis. Posledný menovaný pomáha proti akné, jemným linkám, pigmentácii a zlepšuje štruktúru pleti.

Retinol sa v posledných rokoch teší veľkej popularite, je však potrebné dbať na používanie správneho množstva.

Vyskúšajte Medik8 Crystal retinal 3 od Medik8 alebo Retinol koncentrát Exuviance 

Vitamín C

„Vitamín C je superzložkou, ktorá má anti-aging benefity a opravuje existujúce kožné poškodenia. Predchádza vzniku kožných nedostatkov tým, že neutralizuje voľné radikály. Pomáha obnovovať štruktúru pokožky stimulovaním tvorby kolagénu, proteínu, ktorý tvorí spojivové tkanivo a dodáva pleti jej štruktúru,“ vraví doktor Lortscher.

Vitamín C je výborným doplnkom každodennej starostlivosti ráno pred použitím opaľovacieho prípravku, alebo aj večer. Nedokáže nahradiť opaľovací prípravok, ale podporí jeho účinky.

Vyskúšajte Monoderma c10

Alfahydroxidové kyseliny (AHA)

Alfahydroxidové kyseliny redukujú hyperpigmentáciu. Používajú sa večer, alebo ráno spolu s opaľovacím prípravkom. Na začiatok ich stačí nanášať raz týždenne, postupne zvyšujte frekvenciu tak, aby to vaša pokožka zniesla. Najbežnejšou je kyselina glykolová (derivovaná z cukrovej trstiny), kyselina mliečna (derivovaná z mlieka) a kyselina mandľová (derivovaná z horkých mandlí).

Ak chcete zvrátiť znaky fotostarnutia, alebo vyliečiť aknóznu pigmentáciu, prvým krokom je opaľovací prípravok.

Odporúčam Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator

Skontrolujte zložky vašej kozmetiky

Ak stále pozorujete nové a nové fľaky, mali by ste sa zamyslieť nad svojou rutinou. Post-zápalová hyperpigmentácia môže trvať týždne až mesiace a je spôsobená poranením pokožky, ako sú porezanie, spálenie či psoriáza. Najbežnejším zdrojom je však akné.

Pri používaní povrchových produktov buďte obzvlášť opatrní, ak obsahujú kyselinu glykolovú alebo retinoidy. Pri orálnych prípravkoch vám môže uškodiť doxycyklín alebo izotretinoín, ktoré spôsobujú nadmernú citlivosť voči slnku.

Slnko samo o sebe môže spôsobiť hyperpigmentáciu, dodatočné slnenie stmaví už existujúce fľaky. Vždy skontrolujte zložky nového produktu a nekupujte ho, ak obsahuje zložky spôsobujúce fotosenzitivitu.

Kedy by ste mali a nemali používať svoje produkty

Bez ohľadu na to, čo používate, vždy sa denne chráňte širokospektrálnym opaľovacím krémom.

 Mali by ste sa vyhýbať fotosenzitívnym zložkám počas slnečného dňa? Podľa doktora Lortschera, nie. Aplikovať ich večer je ideálne (pretože niektoré zložky môžu zmeniť vlastnosti po vystavení slnku alebo umelému svetlu), ich aplikácia na noc nezmierni ich fotosenzitivitu ráno.

Ktoré zložky spôsobujú (a nespôsobujú) väčšie riziko?

Deriváty vitamínu A (retinol, tretinoín, izotretinoín) a AHA kyseliny (glykolová, mliečna, mandľová) zvyšujú fotosenzitivitu. Aplikujte ich večer a ráno naneste opaľovací prípravok.

Vitamín C, kyselina azelatová a betahydroxidové kyseliny (salicylová) nezvyšujú fotosenzitivitu. Môžete ich naniesť počas dňa, ale pamätajte si, že môžu napomáhať odlupovaniu odumretých vrstiev pokožky, zanechajúc ju jemnejšiu a krehkejšiu.

Prečo je také dôležité blokovať slnečné lúče?

Už viete, ako sa chrániť, je však dôležité pochopiť, prečo. Slnečné poškodenie nespôsobuje len viditeľné znaky, fľaky či vrásky, slnečné lúče môžu byť aj karcinogénne. Ovplyvňujú niektoré aktivity imunitného systému a zohrávajú kľúčovú úlohu pri vzniku rakoviny kože. A hovoríme o oboch formách – UVA aj UVB, ktoré spolupracujú. UVB pokožku spália, UVA prenikajú do jej hlbších vrstiev bez toho, aby zanechali okamžité varovné signály.

Poškodenia pokožky vplyvom UVA zahŕňajú: ochabovanie, vrásky, stratu elasticity, stenčenie a priehľadnosť pokožky, poškodené kapiláry, pečeňové alebo starecké škvrny, suchú a hrubú pokožku, rakovinu kože.

Plus, netreba zabúdať na poškodenia na molekulárnej úrovni

Asi ste už počuli o voľných radikáloch (a dôležitosti antioxidantov). Mnoho ľudí však nevie, že UVA radiácia tvorí tieto poškodzujúce voľné radikály. To znamená, opálená pokožka je pravé opozitum zdravej pokožky. Jedná sa totiž o poranenú pokožku. Je znakom, že vaše telo sa snaží ochrániť pred ďalším poškodením DNA.  

„Príliš dlhé vystavovanie sa UVA lúčom poškodzuje kolagénové vlákna v pokožke,“ vysvetľuje doktor Lortscher. „Nie len dlhé dni strávené na pláži spôsobujú viditeľné starnutie. Vystavovanie sa UVA lúčom sa deje stále – keď kráčate k autu, pracujete vonku počas zamračeného počasia, alebo len sedíte pri okne.“

Ideálny ochranný krém s obsahom vitamínu C je Daily radiance SPF30.

Tak si to zhrňme. Znaky fotopoškodenia môžete zvrátiť výberom správnych produktov. Kľúčové je však mu predchádzať pomocou správnej ochrany. Bez toho to môže byť boj s veternými mlynmi.

Bieliace produkty s niacínamidom

Produkty s retinolom

Produkty s vitamínom C a kyselinou azealovou