10 príčin pigmentácie pleti o ktorých ste nevedeli. Pigmentové škvrny spôsobuje akné, teplo aj stres

 

Čudovali ste sa niekedy, že máte na pokožke pigmentáciu aj napriek tomu, že sa vyhýbate slnku? Myslíte si, že váš opaľovací prípravok nie je dostatočne účinný? Nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom je síce hlavnou príčinou tmavých škvŕn na pokožke, existujú však aj iné faktory, ktoré môžu prispieť k pigmentácii. Sú nimi:

1. Akné

Škvrny po akné môžu prejsť až do permanentných pigmentových fľakov. Tento stav sa nazýva post-zápalová hyperpigmentácia, ktorá sa prejavuje ako ploché miesta diskolorácie. Okrem akné ich môže spôsobiť atopická dermatitída či psoriáza, zranenia počas dermabrázie, chemický peeling či laserové ošetrenie. Vyhnúť sa im môžete zvýšenou opatrnosťou pri starostlivosti o pokožku. Preto všade čítate, že akné sa vytláčať nemá. Za týmto účelom radšej navštívte kozmetičku. Doma použite jemný peeling, ktorý urýchli hojenie akné bez rizika vzniku post-zápalovej hyperpigmentácie.

2. Teplo zo sauny a varenia

Horko z ohňa, varenia či sauny môže taktiež spôsobiť pigmentáciu tým, že stimuluje pigmentové bunky. Podľa dermatologičky Cheryl Lee Ebertingovej, horúci vzduch môže dokonca zhoršiť melazmu. Zhnednutie pokožky je spojené s krvnými cievami, ktoré sa teplom rozširujú. Nevystavujte preto tvár ničomu horúcemu – ani fénu! Počas varenia sa snažte stáť od sporáka čo najďalej, alebo varte pri čo najmiernejšom ohni.

ZA PIGMENTOVÉ ŠKVRNY MÔŽE ENZÝM TYROSINÁZA. AKO BLOKOVAŤ JEHO TVORBU PRIRODZENE?

3. Parabény

Niektoré štúdie dokázali, že metylparabén aplikovaný na pokožku reaguje s UVB, čo vedie k zrýchleniu starnutia pokožky a DNA poškodeniam. Metylparabén má teda škodlivé účinky, ak sa spojí so slnečnými lúčmi. Tieto závery sú síce špekulatívneho charakteru, netreba to však riskovať. Používajte radšej výrobky bez parabénov.

4. Opaľovacie prípravky na chemickej báze

Chemické opaľovacie prípravky môžu spôsobiť hyperpigmentáciu. Po nanesení na pokožku totiž absorbujú UV lúče a rozvádzajú teplo do okolitého tkaniva, čo môže stimulovať produkciu melanínu. Mnohé opaľovacie produkty navyše obsahujú chemikálie, ktoré majú estrogenický charakter a spôsobujú hormonálnu nerovnováhu ústiacu do abnormálnej tvorby melanínu. To je dôvodom, prečo niektoré tehotné ženy trpia melazmou, pretože v tehotenstve stúpa produkcia estrogénu. Laboratórne testy navyše ukázali, že benzofenón (benzofenón-3), homosalát a okty-metoxycinamát (oktinoxát) podporujú aktivitu estrogénu. Mali by ste preto poznať aktívne látky nachádzajúce sa vo vašom opaľovacom prípravku, alebo si jednoducho vyberajte produkty na báze oxidu zinočnatého. Ja odporúčam Helliocare mineral SPF50. Má priaznivú cenu a obsahuje Oxid zinočnatý, ktorý UV lúče odráža a nepohlcuje. 

5. Nedostatočná krvná cirkulácia

Nedostatočná cirkulácia krvi často spôsobuje nedostatok kyslíka v tejto životodarnej tekutine, čo môže spôsobiť pigmentáciu, tmavé fľaky či škvrnitý vzhľad. Snaha zlepšiť krvnú cirkuláciu by mohla takémuto stavu predísť. Tú dosiahnete pravidelným cvičením alebo masážami.

6. Nedostatok spánku

Nedostatok spánku je hlavným spúšťačom pigmentácie, pretože zanecháva spúšť na rôznych úrovniach. Spomaľuje cirkuláciu (a spôsobuje tak nedostatok kyslíka v krvi) a produkuje stresové hormóny (ktoré tiež spôsobujú pigmentáciu). Jedným z takýchto hormónov je adrenokortikotropický hormón, ktorý je pôvodcom zvýšenej pigmentácie kože. Je uvoľňovaný stresom a môže aktivovať tyrosinázu v melanocytoch, čoho výsledkom je zväčšenie UV pigmentácie. Riešenie je jednoduché – doprajte si denne viac spánku. Vaše telo bude produkovať viac melatonínu – prírodného hormónu pochádzajúceho z epifýzy, ktorý dokáže potlačiť UV poškodenia kožných buniek a má antioxidačné vlastnosti.

7. Hormonálne zmeny

Abnormálna hladina estrogénu a progesterónu taktiež spôsobujú pigmentáciu. Počuli ste už o melazme? Tá môže byť zapríčinená antikoncepciou, tehotenstvom či ochorením. Dokonca ju môžu spôsobiť niektoré potraviny vrátane sóje a ľanu, ktoré majú vysoký obsah estrogénu. Nadmerná konzumácia kávy a zohrievanie potravín v mikrovlnke v plastových nádobách k nej tiež prispievajú. Obmedzte preto prijímanie akejkoľvek potraviny či liečiva, ktoré by mohli melazmu spôsobiť.

8. Menštruačný cyklus

Slnku by ste sa mali vyhýbať jeden týždeň pred menštruáciou, predídete tak vzniku pigmentácie. Je to preto, lebo ženská hormonálna aktivita estrogénu a/alebo progesterónu spôsobuje tvorbu melanocytov (pigment produkujúcich buniek) a uchovávanie nadmerného pigmentu. Jedna štúdia dokonca hovorí o tom, že pokožka ženy je citlivejšia na UV svetlo v predmenštruačnom týždni. Ak sa však pobytu na slnku v tomto období nemôžete vyhnúť, aplikujte viac opaľovacieho prípravku ako obvykle, nezabudnite na klobúk a držte sa čo najviac v tieni.

9. Kozmetika s obsahom ťažkých kovov

Ťažké kovy zvyšujú pigmentáciu sčasti kvôli uchovávaniu kovových častíc a sčasti kvôli zvýšeniu produkcie epidermálneho melanínu. Antimalariká sa môžu naviazať na melanín, olovo, bizmut, meď, striebro, arzén a zlato. Zvážte preto aplikáciu produktov napríklad so zlatými vločkami a vždy si prečítajte zloženie vašej kozmetiky.

10. Stres

Podľa štúdie ženy pociťujúce viac stresu majú silnejšiu pigmentáciu ako skúmaní muži. Pokúste sa teda minimalizovať stres vo vašom živote, či už meditáciou alebo dychovými cvičeniami.

Odporúčam tieto  ochranné krémy